In English

De perfecte gepofte aardappel

De perfecte gepofte aardappel

We maken al jaren gepofte aardappels. We zijn Hollandsch genoeg om van een lekker kruimelig aardappeltje naast een dikke steak te kunnen genieten. Er gaat niets boven een perfecte gepofte aardappel met een goudbruine schil en luchtig van binnen.

Wij gaan je precies vertellen hoe je een geweldige gepofte aardappel maakt. Daarna hoef je alleen nog maar te beslissen hoe je hem gaat vullen.

De hele bereiding van deze gepofte aardappels stelt eigenlijk helemaal niets voor. Het belangrijkste is de goede hoeveelheid boter waarmee je de aardappel inpakt. Dat is een kwestie van geluk en ervaring.

De hoeveelheid boter moet genoeg zijn om de aardappel te bakken. Te weinig en de schil wordt droog en papierachtig terwijl de kern niet zacht genoeg is ,maar ook niet teveel boter anders ben je de aardappel aan het stomen en wordt hij niet mooi bruin.

We smeren de folie in met boter alsof je een stuk suikerbrood insmeert. Dus lekker dik maar niet overdreven want suikerbrood is al vet genoeg. En dan smeer je de boter een paar centimeter ruimer dan de aardappel. De hoeveelheid zout en peper kies je naar eigen inzicht en dan strooi je daar eenzelfde hoeveelheid knoflook granulaat overheen. Per aardappel gebruiken we een ruime theelepel gesneden Italiaanse kruiden zoals basilicum, oregano, rozemarijn en tijm.

Het is belangrijk dat je de folie en de aardappel na het inpakken inprikt met een scherp mes. Zo kan de stoom uit de aardappel ontsnappen. Doe je dit niet dan ben je de aardappel aan het koken en dan kan je beter een pan water pakken. Prik de folie niet aan de onderkant in want dan stroomt de warme boter uit de folie.

Het poffen van aardappels is eigenlijk heel makkelijk. Je legt de ingepakte aardappels op de barbecue en wacht tot ze gaar zijn. Met een keteltemperatuur van rond de 180ºC duurt het ongeveer één uur. Je kan de aardappels op het rooster leggen maar ook bijvoorbeeld op het kolenrooster als je op je ketelbarbecue indirect aan barbecueën bent. Zolang de temperatuur maar redelijk constant is anders ben je langer bezig dan je zou verwachten.

Als je de mogelijkheid hebt dan kan je de aardappels ook garen op een hogere temperatuur. Zolang de aardappels niet te groot zijn krijg je ook een goed resultaat maar wordt de schil nog iets droger en krokanter. We willen namelijk niet alleen de vulling maar ook het velletje eten.

Bij het uitpakken hou je rekening dat er nog warme boter in de folie zit. Als we de aardappel op z’n kop leggen en dan openscheuren dan zal de boter met de kruiden over de aardappel vloeien. Na het uitpakken snij je de aardappel in en duw je hem verder open. Je kan hem zo eten maar ook vullen met alles wat je lekker vindt.

Ga jij deze gepofte aardappels ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • Een paar flinke aardappels
  • Boter
  • Zee Zout
  • Zwarte peper
  • Knoflook granulaat
  • Verse Italiaanse kruiden
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Zorg voor stukken aluminiumfolie waarmee je de aardappel goed in kunt pakken zonder dat je meerdere lagen folie maakt.
  2. Smeer de folie in met de boter en bestrooi de boter met  zout, peper, knoflook granulaat en de gesneden Italiaanse kruiden.
  3. Wikkel de folie om de aardappel en prik de folie en de aardappel een paar keer in.
  4. Leg de ingepakte aardappels op de barbecue en gaar ze tot ze gaar zijn.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een recept dat pas volgend jaar op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving