Döner kebab is 1 van de vele kebab recepten die je overal tegenkomt. Andere varianten zijn shoarma of de Griekse gyros. Döner kebab komt oorspronkelijk uit Turkije. Deze kebabs worden dan gegrild op een verticaal draaiend spit net als shoarma maar ze gaan ook heel makkelijk op spiesen. Döner kebab is oorspronkelijk gemaakt met lam maar je zou ook rundvlees kunnen gebruiken of kip zoals wij deden.
Deze kebabs zijn gemaakt met kippedijen. Het resultaat is sappiger en smaakvoller dan kipfilet. Dat komt omdat kippedijen vetter zijn. Dat vet zorgt er ook voor dat je het makkelijker kunt grillen omdat het vet het vlees beschermt voor oververhitting en uitdrogen. Dan kan je het dus ook wat verder grillen om die donkere randjes te krijgen zonder dat je een droog stuk kip eet.
Je kan wel kipfilet gebruiken maar dan zal je op lagere temperatuur moetn grillen en de kip meer low en slow garen. Dan zou je op het eind nog even het vlees kunnen afgrillen. Zorg er an wel voor dat de stukjes kipfilet ongeveer even dik zijn.
We marineren de kippedijen in een marinade gemaakt met yoghurt. Wij gebruiken daarvoor Griekse yoghurt al zijn deze döner kebabs oorspronkelijk Turks. Deze marinade zorgt niet alleen voor smaak maar ook dat het al malse vlees nog malser wordt.
Je kan de kippedijen in de marinade zetten voordat je naar je werk gaat. Dan is het op smaak als je thuiskomt en kan je meteen aan de slag.
Bij elke kebab hoort een sausje. En dan het liefst een sausje met een hoop knoflook. Deze saus hebben we gemaakt met dezelfde Griekse yoghurt als die in de marinade. Dat maakt het wel zo makkelijk. Je zou ook tzatziki kunnen gebruiken of een lekkere salsa om het helemaal te mixen.
Als je doordeweeks thuiskomt na een dag werken heb je misschien helemaal geen zin om nog een keer de barbecue aan te steken. Maar hoe makkelijk is het met een gas barbecue. Je draait een paar knoppen om en in 10 minuten ben je klaar om te grillen.
Als je de kebabs gaat grillen zal je zien dat de yoghurt marinade, en de kip, meteen aan het rooster gaat plakken. Ga nu niet meteen lopen trekken om het los te krijgen. Als je de spiesen gewoon laat liggen dan karameliseert de marinade en de kip en komt het vlees vanzelf los. Dat is meteen het teken om de spiesen te draaien.
Deze döner kebab verpakken we in libanees platbrood. Dit ligt tegenwoordig in elke supermarkt. Het is lekker zacht en dun zodat je het makkelijk om je spies kunt rollen. Natuurlijk mag je je eigen pita brood maken.
Dit is onze döner kebab die we serveren met tomaat, komkommer, ui, sla en citroen partjes. Als jij ze gaat maken laat dat dan hieronder weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Weber_Barbecues_Nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 800 gram kippedijen zonder bot of vel
- 8 x Libanees platbrood
Voor de marinade
- 150 gram Griekse yoghurt
- 3 el olijfolie
- 70 gram tomatenpuree
- Sap van een ½ citroen
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl gerookte paprika poeder
- 2 tl koriander poeder
- 1 tl uiengranulaat
- 1 tl knoflookgranulaat
- ½ tl kaneel
- ½ tl cayenne peper
- 1 tl grof zeezout
Voor de saus
- 300 gram Griekse yoghurt
- Sap van een ½ citroen
- 1 el gesneden verse munt
- 1 teen knoflook
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Mix alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom.
- Snij de kippendijen door midden en leg ze in de marinade. Laat dit 8 uur in de koelkast staan.
- Snij de munt en knoflook heel fijn en maak de saus met de rest van de ingrediënten. Zet deze ook in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- Rijg de kippedijen aan lange spiesen en gril ze boven directe hitte tot een kerntemperatuur van 75°C.
- Warm het Libanees platbrood op als de kip bijna gaar is.
- Serveer met tomaat, komkommer, ui, sla en citroen partjes.