In English

Dorito kippenvleugels

Dorito kippenvleugels

In de voortgaande zoektocht naar de beste kippenvleugels moet je af en toe eens wat proberen. Tijdens deze ontdekkingsreis vonden wij het fenomeen Dorito wings. Voorgegaarde kippenvleugels gefrituurd met een laagje verkruimelde dorito’s.

Dat zag er niet alleen fantastisch uit maar dat moest ook wel geweldig smaken toch? Wij maakten een variant die je op de barbecue kunt maken.

We beginnen zoals altijd met goede kwaliteit kippenvleugels. Dit zijn kippenvleugels van scharrelkippen. Het vlees is zachter en mooier van kleur. Dat merk je echt als ze klaar zijn. De vleugels zijn malser en hebben van zichzelf gewoon meer smaak.

Deze smaak gaan we nog beter maken door ze te bestrooien met een mooie dry rub. Deze maken we zelf maar je kan natuurlijk ook een kant en klare rub gebruiken als je dat lekker vind.

De kippenvleugels gaan dan in de koelkast zodat de dry rub een uurtje in kan trekken. Vooral het zout in de rub ontrekt het vocht uit het vel zodat het meer de kans krijgt om krokant te worden. Heb je de tijd dan kan je ze ook een dag van tevoren in de rub zetten.

Dan mogen ze voor een half uur indirect op de barbecue. In een Weber Mastertouch kan je ze mooi buitenom op het rooster leggen terwijl de gloeiende briketten in het midden liggen. Omdat je lekker makkelijk bij de briketten kunt plaatsen we ook een blokje kersenhout om te roken.

We gaan ook meteen een paar aardappels poffen. Als hij toch aan staat dan moet je gebruik maken van de hitte toch?

Na een half uur zijn de kippenvleugels in principe gaar en hebben ze een mooie rookkleur. We halen ze er vanaf voor de volgende stap.

We maken een straatje met een bord bloem, een bord met geklutst ei en een bord verkruimelde Dorito’s. Hier haal je de kippenvleugels in volgorde doorheen zodat ze allemaal voorzien zijn van een mooi laagje.

Neem de pittigste Dorito’s die je kunt vinden. Tijdens de bereiding worden de smaken een stuk milder. De gewone of paprika worden echt te vlak. Je zou ze nog wel iets bij kunnen kruiden in deze stap.

We hebben een droogrek om te kippenvleugels op te verzamelen. Op deze manier blijft het Dorito laagje intact.

Nu gaan ze terug op de barbecue. We gaan ze niet meer roken maar laten ze gewoon nog een half uurtje liggen. Zo worden het vlees nog zachter en de Dorito laag mooi krokant.

Dit zijn dus Dorito kippenvleugels. Geweldig mals en sappig en super krokant. Serveer de kippenvleugels met een lekkere frisse dipsaus. Pak er zelf meteen 2 voordat de rest ze ziet. Ze zijn weg voor je er erg in hebt.

Ingrediënten

 • 1 kilo kippenvleugels
 • olijfolie
 • 1 zak Dorito’s ( wij gebruikten de sweet chili pepper)
 • 250 gram bloem
 • 3 eieren

Voor de dry rub

 • 1 el knoflookgranulaat
 • 1 el paprikapoeder
 • 2 tl zout
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • 1/4 tl chilipoeder
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Meng alles voor de dry rub. Giet wat olijfolie over de kippenvleugels en strooi de dry rub erover. Zorg er met de hand voor dat alle kippenvleugels zijn voorzien van een mooi laagje.
 2. Laat de vleugels een uurtje in de koelkast liggen terwijl je de barbecue voorbereid. We gaan voor een indirecte bereiding op een temperatuur van 150°C.
 3. Leg de kippenvleugels op het rooster en steek een blokje rookhout tussen de kooltjes. Sluit het deksel en laat ze een half uur roken.
 4. Ondertussen kan je de Dorito’s voorbereiden. Leeg de zak in een ziplock zak. Druk de lucht eruit voor je de zak sluit. Druk nu met de achterkant van een pan de Dorito’s plat.
 5. Pak 2 grote borden en een kom. Strooi de bloem op één van de borden. Kluts de drie eieren in de kom en strooi de geplette Dorito’s in het andere bord.
 6. Haal na een half uur de kippenvleugels van de barbecue en haal ze in volgorde door de bloem, daarna de ei en als laatste de Dorito kruimels. Daarna mogen ze weer terug op de barbecue. Indirect op 150°C. Na weer een half uur zijn ze klaar.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook