In English

Duitse flammkuchen

In samenwerking met

Duitse flammkuchen

Flammkuchen is een dunne knapperige pizza met crème fraîche, ui en spek. Het is het Duitse antwoord op de pizza. Wij hebben hem nog net iets lekkerder gemaakt met roomkaas en honing.

Ook hebben we het deeg iets luchtiger gemaakt. De klassieke flammkuchen is flinterdun. Wij houden er wel van als de bodem iets luchtiger is.

Het deeg voor de bodem is niet zo heel moeilijk. Het enige dat je in de gaten hoeft te houden is dat je het deeg 2 uur van tevoren maakt zodat het nog iets kan rijzen. In de tussentijd kan je mooi de rest voorbereiden.

We hadden toevallig vorige week zelf ontbijtspek gerookt dus daar snijden we dikke plakken van. Het is niet de bedoeling dat je de spek helemaal knapperig bakt. Je mag stoppen als de plakken goudbruin zijn. Daarna snij je de plakken tot reepjes. In het vet van de spek fruit je de uienringen even kort tot ze zacht zijn.

Wij bakken regelmatig pizza op de Kamado Joe dus we hebben dezelfde opstelling gebruikt voor dit recept. Bij de Joe krijg je een accesoire rek. Op dat kruis leg je de platesetters tegen elkaar aan. Daar boven komt de pizzasteen. Tussen de platesetter en de pizzasteen willen we wat ruimte. Wij gebruiken RVS hoekdelen maar dat mogen ook een paar dikke bouten zijn bijvoorbeeld.

Omdat de platesetter nu hoog in de binnenketel geplaatst is kan de hitte makkelijk rond de platesetter de ketel in zodat de flammkuchen via de stralingswarmte van het deksel verhit wordt.

Doordat de pizzasteen niet direct verhit wordt kan deze dus ook niet te heet worden. Dat is eigenlijk het belangrijkste pluspunt van deze opstelling. Het is belangrijker dat de hitte van boven, dat de vochtige toppings verhit, hoger is dan de hitte van onder, die de drogere bodem moet bakken.

Als we alles onder en boven open zetten dan stook je de boel lekker op en haal je met gemak 350°C. Dat zijn de temperaturen die je nodig hebt om deze flammkuchen maar ook pizza te bakken. Door het gat van de topvent kan je nu ook mooi de flammkuchen in de gaten houden zonder dat het deksel open hoeft.

Het deeg rollen we uit met een deegroller. Dit is het grote verschil met een pizzabodem die je met de hand vormt. Hoe dunner je de bodem rolt hoe knapperiger de bodem wordt. Let wel op dat je de bodem niet groter maakt dan de pizzasteen. Gebruik dan wat minder deeg.

De bodem smeer je dan in met de crème fraîche/roomkaas en de rest en dan gaat alles de pizzaschep op. Wij gebruiken geen extra bloem of maismeel onder het deeg. We wachten gewoon tot de steen heet genoeg is en dan schuiven we de flammkuchen er op.

De enige bloem die er onder het deeg zit is meegekomen van het werkoppervlak waar we de bodem hebben uitgerold. Natuurlijk zal de bodem meteen plakken aan de hete steen maar als de bodem gaart dan komt hij vanzelf los. Geen paniek.

Als de flammkuchen nog warm is dan schenken we er nog een beetje honing overheen. Dat smaakt geweldig met de ui. Natuurlijk kan je ook andere toppings gebruiken zoals, kleine tomaatjes of verschillende soorten kaas of champignons. Dan is het geen traditionele flammkuchen meer maar wat maakt dat uit.

Ingrediënten

 • 100 gram crème fraîche
 • 100 gram roomkaas
 • 200 gram ontbijtspek
 • 2 grote witte uien
 • Versgemalen zwarte peper en zout
 • honing

Voor 4 bodems

 • 500 gram patent tarwebloem
 • 300 gram lauwwarm water
 • 10 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 2 el olijfolie
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Meng alles voor de bodem, behalve de olijfolie, in een flinke kom. Kneed alles goed door tot je een gladde bol hebt. Het deeg moet net niet meer plakken. Is het deeg te nat dan mag er wat bloem bij en is het deeg te droog dan mag er wat water bij.
 2. Smeer de deegbol in met een beetje olijfolie en leg deze in de kom. Sluit de kom af met wat vershoudfolie of een vochtige theedoek. Laat de kom zo 2 uur staan.
 3. Daarna meng je de crème fraîche en de roomkaas. Snij de uien in ringen, en de ontbijtspek in dikke plakken.
 4. Bak dan de ontbijtspek goudbruin maar niet knapperig. Haal de ontbijtspek uit de pan en fruit in het spekvet de uienringen tot ze zacht zijn.
 5. Bereid de kamado voor zoals hierboven beschreven. Heb je geen kamado dan kan kan je ook een goeie flammkuchen bakken in je Weber.
 6. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol het dan uit met een deegroller. Smeer de crème fraîche/roomkaas mix over de bodem. Bestrooi het daarna met peper en zout en verdeel de ui en ontbijtspek.
 7. Schuif de flammkuchen op de pizzasteen en sluit het deksel. Hou elke paar minuten door de topvent alles in de gaten. Is de rand mooi goudbruin geworden dan is de flammkuchen klaar.
 8. Schenk wat honing over de warme flammkuchen en snij het in stukken.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook