Duitse schwenkbraten van de schwenkgrill

In samenwerking met

Duitse schwenkbraten van de schwenkgrill

Sinds kort hebben we een heuse schwenkgrill staan. En wat maak je als eerste op een hagelnieuwe schwenkgrill? Juist, schwenkbraten.

Schwenkbraten is wat ons het hoogtepunt van de Duitse keuken. Mals varkensvlees gemarineerd en geserveerd met heel veel ui. Zet daar een fris Duits biertje naast en ons hoor je voorlopig niet meer.

Elke regio in Duitsland heeft zijn eigen specifieke manier om schwenkbraten te maken en dit is onze variant. Wat in ieder geval niet mag ontbreken is ui. Veel ui. Daar gooien wij mosterd, geplette jeneverbes, oregano en gerookte paprikapoeder bij voor de kleur.

Schwenkbraten maak je van procureur die je in dikke steaks snijdt. Te dunne steaks grillen te snel en kunnen dan droog worden. We willen ze langzaam opwarmen tot ze heel mals zijn. Daar heb je dus dikke steaks voor nodig.

Wat is een schwenkgrill

Dit is dus een schwenkgrill of schwenker. het is een draaibaar rooster die je in hoogte kan aanpassen doormiddel van een enkele katrol. Hele zware modellen die je soms wel eens ziet op Duitse markten hebben een dubbele of zelfs wel driedubbele katrollen.

Deze schwenkgrill is van Grillrost en is volledig van RVS. Je steekt de drie poten in het gras zodat hij stevig staat en daarna kan je er met gemak 100 kilo op vees op stapelen. Hij zou het hele jaar buiten kunnen staan maar als je hem toch in de schuur wil zetten dan is het handig dat het hele spulletje in elkaar vouwt en niet meer ruimte inneemt dan je parasol.

De gemarineerde procureur grillen we boven directe hitte op het rooster. Met je hand voel je hoe hoog het rooster gehangen moet worden. Als je met je hand net een seconde of zes boven de hitte kan hangen dan is dat de juiste hoogte voor de schwenkbraten. Doven de gloeiende embers of laait het vuur op door het smeltende vet dan pas je de hoogte van het rooster aan met de ketting.

Zoals je kunt zien is het rooster groot genoeg om meerdere bereidingen tegelijk te doen. Als je ervoor zorgt dat niet alle hitte het volledige oppervlak va het rooster beslaat kan je meerdere hittezones maken.

De uien waar het vlees in heeft gelegen gooi je trouwens niet weg. Die doe je in een skillet met wat boter en witte wijn en kook je even lekker door. Het rauwe vlees dat misschien in de zak is achtergebleven is dan ook volledig doorgekookt.

De procureur garen we tot 65ºC. Dan is het vlees nog licht roze en geweldig sappig en mals. De temperatuur meten we met de Thermapen. Hij is lekker snel en dat is handig als je met je blote handen boven de hitte hangt.

Normaal gesproken geef je iedereen een mooie gegrilde steak met een flinke schep van de uien. Wij moesten deze keer meer dan vier man voeren en daarom sneden we de procureur steaks in plakken. We hebben niemand horen klagen.

De kleinere stukken procureur gooien we bij de uien en husselen dat even lekker door elkaar. Als dit er niet goed uitziet dan weten wij het ook niet meer. Ga jij deze schwenkbraten ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Snij de procureur in steaks van zeker 2 vingers dik. En snij de ui in ringen.
  2. Meng de ui, mosterd, jeneverbessen, oregano en de paprikapoeder in een kom en smeer daar de procureur steaks mee in. Laat ze zo een hele nacht in de koelkast liggen om te marineren.
  3. Haal de steaks uit de marinade maar gooi de marinade niet weg.
  4. Gril de steaks boven directe hitte terwijl je ze regelmatig keert. Zet een skillet op het vuur en doe daar de marinade in met de boter en de wijn. Roer dit en laat het doorkoken. Zet het dan aan de kant van het rooster waar het wat koeler is om warm te houden.
  5. Als de steaks een kerntemperatuur bereikt hebben van 65ºC dan gaan ze van het rooster en serveer je ze met de gekarameliseerde ui.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook