Duitse spareribs met zuurkool

Duitse spareribs met zuurkool

Een gedeelte van de ingrediënten voor de rub gebruiken wij al jaren voor een heerlijke pan zuurkool. Het leek ons ook een goede basis voor spareribs. Het idee voor de spareribs is geboren toen wij op zo’n Duitse kerstmarkt liepen.

Daar hadden ze van die grote ronde roosters schommelend boven brandend hout of houtskool. Dat noemen ze daar zwenkroosteren. Over het algemeen liggen ze in Duitsland vol met Karbonades en worsten, maar wij zagen het helemaal zitten om er spareribs op te maken.

Heb je thuis niet zo’n schommel dan kan het natuurlijk ook prima op een gewone barbecue. Zuurkool vind je eigenlijk alleen bij een zuid Duitse barbecue en die bereid je lekker binnen op het gasfornuis. Ben je een echte bikkel dan doe je dat in de dutch oven.

Ingrediënten

De rub

  • 3 tenen knoflook, geraspt
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zout

Voor de zuurkool

  • 500 gram zuurkool. Uitgelekt
  • 1 flinke gele ui. Dungesneden
  • ½ theelepel karwijzaad
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • halve liter water
  • halve liter kippenbouillon
  • 1 flesje bier. Duits natuurlijk.
  • 2 stevige fris zoete appels in plakken. Bijvoorbeeld Fuji of Braeburn

Bereiding

  1. Bereid de spareribs voor door het vlies te verwijderen en wat losse stukken vlees weg te snijden.
  2. Mix de knoflook, karwijzaad, bruine suiker, zwarte peper en zout in een vijzel
  3. Wrijf de ribben goed in met de rub.
  4. Pak de ribben in met vershoudfolie en laat dit minstens 4 uur intrekken. Een hele nacht mag ook
  5. Bereid een barbecue voor voor indirecte bereiding met een temperatuur van rond de 150 graden Celsius. Leg de ribben op het rooster zo ver mogelijk van de hitte en sluit het deksel. Gaar de ribben mooi bruin in ongeveer 2 uur. Keer regelmatig mochten ze te donker worden.
  6. Neem ondertussen een dutch oven of gietijzeren pan met deksel en vul deze met de zuurkool, ui, karwijzaad en bruine suiker.
  7. Giet het bier het water en de kippenbouillon er doorheen en roer het goed door
  8. Kook de inhoud afgesloten in 2 en een half uur gaar. Vul de pan met wat extra water als de zuurkool dreigt droog te koken.
  9. Leg na 2 uur de plakjes appel en de gare ribben op de zuurkool en kook nog 1 uur door met het deksel dicht.
  10. Serveer met gegrilde aardappeltjes en een flinke pot bier.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook