Eén uur spareribs

In samenwerking met

Eén uur spareribs

Net als elke andere liefhebber van barbecue zijn wij ook gek op spareribs. Maar we hebben niet altijd de tijd, of de zin, om daar 4 tot 6 uur in te steken om tot een geweldig resultaat te komen. Wat als je nou heerlijke spareribs in één uur zou kunnen maken?

Zo kwamen wij via Google terecht op de YouTube pagina van Chuds BBQ. Bradley Robinson bouwt hele mooie offset smokers en daarnaast laat hij zien hoe je deze, en andere barbecues, moet gebruiken.

Bradley bereide spareribs hot and fast, met zo te zien, een goed resultaat. Dat moesten wij ook proberen.

Voor dit recept gebruiken we echte spareribs. Dat zijn dus de buikribben. De spareribs die wij in Nederland komen zijn eigenlijk babyback ribs. Ook goeie varkensribben maar een stuk kleiner en wat ons betreft toch net iets minder smaakvol dan deze grote jongens.

Bij het voorbereiden van de ribben houden we ons meteen niet aan het recept van Bradley. Hij laat namelijk het vlies aan de achterzijde zitten. Wij halen deze weg omdat het vlies een perkamentachtig laagje vormt als het verhit wordt. Het mondgevoel is wat ons betreft gewoon beter zonder dit vlies.

Gelukkig is dat vlies makkelijk te verwijderen. Je steekt een bot mes tussen het vlies en een rib en dan duw je het vlies naar boven terwijl je het vlees tegenhoud. Zo trek je, met een beetje mazzel, het vlies in ene van de ribben.

Lukt dat niet in één keer dan kan je met een stukje keukenpapier de rest verwijderen.

We snijden daarna de spareribs in stukken per rib. Bradley suggereert om de ribs te snijden met aan beide zijden vlees. Dat noemen ze de Hollywood of Cadillac cut sparerib.

Het nadeel is dan wel dat je dan ook ribben overhoudt met een minimale hoeveelheid vlees. Die gaan we ook gewoon bereiden want er zijn altijd mensen te vinden die daar het vlees vanaf willen kluiven.

We hebben onze Kamado Joe voorbereidt met twee zones door in het divide and conquer systeem één platesetter te plaatsen. Daardoor kunnen we wel maar de helft van het rooster gebruiken.

Maar dat is geen probleem omdat we de spareribs gewoon gaan stapelen. Probeer ze te stapelen als een kaartenhuis zodat de rook en de warmte elk stuk vlees kan bereiken.

Dit wordt een hot and fast bereiding met een keteltemperatuur tussen de 150 en 190ºC. Het steekt niet zo heel erg nauw hoor. Lager en het duurt gewoon een beetje langer en hoger en je hebt de kans dat de suiker in de dry rub verbrandt.

We gebruiken ook één blokje rookhout. Vaak zie je enorme rookwolken uit een barbecue komen als er gerookt wordt. Dat is helemaal niet nodig. De deeltjes in de rook die zorgen voor de rooksmaak zitten juist niet in die dikke grijze wolken maar in de meer doorzichtige stikstofmonoxide en koolmonoxide die ontstaat bij de verbranding van hout.

Het vlees moet gerookt worden tot het ongeveer een kerntemperatuur heeft van 90 tot 93ºC. Na één uur roken gaf het vlees 84ºC aan op de Thermapen. Dus we lieten ze gewoon nog even langer liggen. Uiteindelijk duurde het iets minder dan anderhalf uur. Nog steeds heel snel toch? Op dat moment zie je ook dat het vlees los van het bot komt.

Toen de kerntemperatuur bereikt was grilden we de spareribs nog even kort om en om boven directe hitte. Daarna zien ze er echt zó lekker uit. Een dun laagje barbecuesaus maakt het helemaal af. Dit is niet noodzakelijk maar hier houden ze van sticky ribs.

Dit zijn dan de één uur spareribs. Om verliefd op te worden toch?. Ze zijn niet zo mals dat het vlees van de botjes valt. Maar ze hebben nog een beetje bite waar wij zelf wel van houden.

Ga jij deze één uur spareribs ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Verwijder het vlies van de ribben en snij het vlees in delen per rib.
  2. Mix de ingredienten van de dry rub en strooi een egale laag over elke rib.
  3. Bereid een barbecue voor met twee zones en een keteltemperatuur tussen de 150 en 190ºC.
  4. Plaats een blokje rookhout en leg het vlees aan de koelere zijde van het rooster.
  5. Sluit het deksel en check na 3 kwartier de kerntemperatuur. Deze willen we net boven de 90ºC hebben.
  6. Gril de spareribs om en om boven directe hitte tot het vlees er nog lekkerder uitziet.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook