Wil je tijdens de feestdagen iets spectaculairs op tafel zetten zonder uren bezig te zijn? Deze eenvoudige gerookte kerstham met abrikozen glazuur is precies wat je zoekt. Het is een indrukwekkend gerecht dat eruitziet alsof je een BBQ-Held bent, terwijl het verrassend makkelijk te maken is.
Met een paar simpele ingrediënten, een vleugje rook van appelhout en een glanzende laag zoet en kruidig glazuur maak je van jouw kerstdiner een echte feestmaaltijd waar iedereen van zal genieten.
Dit is een hele achterham. Misschien dat jouw slager hem een andere naam heeft gegeven. Wij zien ook wel eens namen voorbijkomen als feestham, boerenham, houthakkersham en landham. Datt is allemaal gepekelde en daarna gekookte en/of gerookte achterham die je gesneden in plakken normaal op je brood zult leggen.
Ze zijn trouwens zelden echt gerookt maar voorzien van een laagje kleurstof met vloeibare rook. Helemaal niet erg want we gaan deze ham lekker zelf nog roken.
Om van deze ham wat speciaals te maken smeren we hem in met mosterd en basterduiker. De mosterd dient als basis om de basterdsuiker te laten hechten. Tijdens het roken smelt de suiker en vormt samen met de mosterd een licht pittige gekarameliseerde korst. Dit is na de smaak van de ham de volgende laag smaak die we aanbrengen.
De ingesmeerde ham gaan we eerst een uurtje of twee roken met wat appelhout in onze Kamado Joe. We hebben hem daarvoor op een taartrooster gelegd. Het schaaltje onder het taartrooster vangt het vocht en de smeltende suiker op wat er van de ham komt.
Dat zou anders op de platesetter druppelen en gaan stinken. De vieze rook daarvan trekt dan weer langs je ham en zorgt voor een vieze roetlaag.
Als de ham gerookt wordt dan kan je de saus maken. Laat hiervoor langzaam de boter smelten en dan roer je de rest van de ingredienten erdoor. De saus moet je niet laten koken anders wordt deze te dik. Ook is het mogelijk dat de kaneel en steranijs bitter wordt en de gember verbrandt.
Als de ham een kerntemperatuur heeft van ongeveer 60ºC zie je dat de mosterd en suiker een mooie laag heeft gevormd. Dan is het tijd om de saus over de ham te smeren voor een extra laag smaak.
Probeer de saus lekker dik aan te brengen. Omdat we de ham straks in dunne plakken snijden zal er in verhouding maar een dunne laag van de korst op je bord liggen. Om de saus sneller te laten karameliseren stoken we de barbecue op tot ongeveer 150ºC.
Als dit er niet geweldig uitziet dan is er wat mis met je. Dat je zo iets geweldigs kunt maken van een kant en klare ham is toch fantastisch. Als jij niets zegt tegen je gasten denken ze werkelijk dat je hier al dagen mee bezig bent om ze zoiets geweldigs voor te schotelen.
We hebben de ham voor het aansnijden nog bestrooid met een beetje gesneden peterselie. Gewoon voor de kleur, en kijk eens hoe prachtig het eruitziet! Dit wil je toch op je kersttafel hebben staan?
Ga jij deze eenvoudige kerstham ook maken op jouw barbecue laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Hele gekookte of gerookte ham
- 2 el Franse mosterd
- 2 el basterdsuiker
Voor de saus
- 50 gram boter
- 4 el abrikozenjam
- 2 x steranijs
- 2 tl mosterd
- 2 tl verse geraspte gember
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl chilivlokken
Bereiding
- Smeer de ham in met mosterd en strooi er een dikke laag basterdsuiker overheen.
- Rook de ham indirect op 120ºC met appelhout en laat ‘m rustig garen tot een kerntemperatuur van 60°C.
- Maak ondertussen de saus door de boter te laten smelten en de rest van de ingredienten toe te voegen.
- Smeer de gerookte ham in met de saus en laat de saus dan nog een half uurtje in de barbecue karamelliseren op een temperatuur van ongeveer 150 tot 160ºC.