Feeststol uit de Dutch Oven

Recept van Thijs BBQ

Als de dagen kouder worden, de avonden langer, de bladeren beginnen te vallen, de regen tegen de ramen druppelt en de feestdagen in het zicht komen…. dan  wordt de drang om de Dutch Oven te gebruiken nog groter.

Mocht je je afvragen wat een Dutch Oven (D.O.) is, dit is een gietijzeren pan (soms) met drie pootjes er onder en een deksel er op met opstaande rand. Hierdoor kun je er kolen of briketten op en onder leggen. Door een exact aantal briketten te gebruiken kun je de garingswijze en temperatuur beïnvloeden.

Hiervoor zijn duidelijke schema’s beschikbaar. Uiteraard is de gietijzeren pan ook te gebruiken op de barbecue of heel stoer boven een kampvuur. De D.O. kan gebruikt worden om er diverse gerechten in te bereiden: kip, spareribs, stoofpotje, soep, taart, brood…. Het laatste is wat ik in dit recept ga beschrijven. Het is echter geen gewoon brood maar een heerlijke kerststol die het natuurlijk ook goed doet met pasen.

Het vergt wel enige tijd voor het maken van de spijs, het kneden van het deeg en het laten rijzen, maar het loont uiteindelijk wel. Het zijn uiteindelijk dan ook niet één maar twee kerststollen die we gaan maken. Bedenk nu alvast hoe die lekkere broodbaklucht zich verspreid door de tuin. De buren zullen waarschijnlijk over de schutting hangen en twee vragen stellen: Wat ben je aan het maken?…. Mogen we straks ook een stukje?

Een feeststol hoort goed gevuld te zijn met rozijnen, noten en uiteraard amandelspijs. De spijs kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar in dit recept gaan we ook de spijs zelf maken. Hiermee gaan we dan ook beginnen.

Als je blanke amandelen gebruik, dan kun je de volgende alinea overslaan. Ik heb in dit geval amandelen met vlies in huis gehaald. Om dit vlies te verwijderen breng je een pan met water aan de kook en doe dan de amandelen er in. Na twee minuten scheppen we met de schuimspaan de pan leeg. De amandelen gaan direct in een schaal met ijskoud water. Hierna is het vrij eenvoudig om het vlies er af te wrijven. Laat de amandelen goed drogen.

Maal de amandelen nu fijn in de keukenmachine, blender of koffiemolen. Voeg de kristalsuiker toe en maal deze mee. Voor de frisse smaak raspen we schil van een halve citroen en doen dit er bij. Het mengsel gaat nu in een schaal en we kneden er een losgeklopt ei door heen. Nu begint het echt spijs te worden. Na het kneden verpakken we het in vershoudfolie en leggen het in de koelkast.

We gaan nu met het deeg verder. In een grote kom gaan we de bloem, roomboter (in dobbelsteentjes gesneden), losgeklopt ei, witte basterdsuiker, water, zout en gist door elkaar mengen. Zorg dat het zout en het gist in het begin ver van elkaar liggen. Als deze namelijk direct met elkaar in contact komen, dan zal het zout de gistcellen vernietigen en dit zal de gisting dus beperken.

Het mengen van het deeg zal al snel overgaan in het echt kneden van het deeg. Gebruik hierbij met name de handpalmen, waarbij je continue het deel van je af duwt. Het kneden zal minstens 10 tot 15 minuten duren. Dit is van belang om te zorgen dat de bloem al het vocht goed heeft opgenomen en de gluten hun werking kunnen doen.

Wel de rozijnen in warm water en hak de noten tot de gewenste grootte. Het deeg delen we in tweeën en rollen beide delen enigszins plat. Op één helft leggen we alle rozijnen en noten, om vervolgens de andere helft van het deeg er op te leggen.

Vouw het deeg nu dubbel, duw het met je handpalm van je af, vouw het dubbel, duw het van je af enzovoorts. Doe dit totdat alle rozijnen en noten mooi door het deeg zijn verdeeld. Doe dit niet langer dan nodig en verdeel het deeg dan in twee gelijke bollen. Iedere bol gaat in een licht bebloemde schaal (om plakken te voorkomen) met vershoudfolie er over. Het deeg mag nu voor 15 minuten kort rijzen op kamertemperatuur.

Na deze eerste rijzing rol je het deeg plat tot een ovaal. De twee korte zijdes vouw je naar binnen zodat er een trapezium ontstaat. We gaan het deeg op spanning brengen door de hoeken van de trapezium ook naar binnen te vouwen. Als het goed is, is het nu al weer een deegbal geworden die je in twee handen kan nemen. Zorg dat de naden aan de onderzijde zitten en bol het deeg lichtjes op alsof je twee sokken tot een bolletje vouwt! Doe dit met beide deegballen en leg ze terug in hun schaal , dek ze af en laat ze weer 15 minuten rijzen.

Na de tweede rijzing rollen we ieder deeg tot een cirkel. De gemaakte amandelspijs delen we in tweeën en rollen er twee staven van die ruim binnen de deegcirkels blijven. Vouw het deeg met de staaf spijs er in dubbel en druk de randen goed aan. Smeer de bovenkanten van beide stollen in met los geklopt ei en laat de stollen weer afgedekt een uur rijzen. Ongeveer een kwartier voor het einde van het rijzen gaan we de starter klaar maken. De te maken stollen pasten bij mij precies in m’n 9 Quartz Dutch oven. Voor deze maat pan gebruiken we 7 briketten onder en 21 boven. Met 28 briketten in de starter stoken we het vuurtje op.

Als de briketten in de starter mooi gloeien zetten we de Dutch oven op een mooi plaats op een metalen plaat of gewoon op de bestrating. Plaats met een tang 7 briketten rondom onder de pan. Schuif ze niet te ver onder de rand, maar zorg dat deze briketten de wand van de pan verwarmen (en niet te veel de bodem).

De eerste stol leggen we nu in de pan, leggen het deksel er op en verspreiden de overige briketten hier op. Nu is het een kwestie van zo’n 30 minuten wachten. Controleer 5 minuten van te voren de kerststol op kleur en garing (met een satéprikker). De temperatuur in de D.O. kan enigszins variëren, waardoor hij eerder of later klaar zal zijn.

In de tussentijd kunnen we twee klontjes roomboter laten smelten in een pannetje boven de gloeiende briketten. Deze gesmolten roomboter gebruik we om de stol mee in te kwasten, zodat de poedersuiker mooi op de kerststol blijft zitten.

Daarnaast kun je ook met de neus omhoog de baklucht gaan opsnuiven in de tuin. Vraag meteen de buren of vrienden om een bakkie te komen doen, want deze stol wil je met liefde delen (zeker in kersttijd)! Op het moment dat de koffie doorloopt en de eerste stol wordt aangesneden, kun je laten zien hoe de tweede stol in de Dutch oven gaat. Fijne feestdagen iedereen!

Ingrediënten

Amandelspijs

 • 150 gram amandelen
 • 150 gram kristalsuiker
 • Een halve geraspte citroen
 • 1 ei

Deeg

 • 350 gram bloem
 • 25 gram verse gist of 7 gram instant gist
 • 2 eieren
 • 35 witte basterdsuiker
 • 7 gram zout
 • 60 gram roomboter
 • 180 ml lauw water
 • 210 gram gewelde rozijnen
 • 40 gram fijn gehakte amandelen
 • 40 gram fijn gehakte walnoten
 • Poedersuiker
 • Gesmolten boter

Bereiding

Bereiding amandelspijs

 1. Bij blanke amandelen kun je stap 2 tot en met 4 overslaan.
 2. Laat de amandelen 2 minuten in kokend water.
 3. Schep ze met de schuimspaan over in ijskoud water.
 4. Haal de bruine velletjes van de amandelen en laat ze een nachtje droegen op de verwarming
 5. Maal de amandelen in de keukenmachine, blender of koffiemolen.
 6. Maal de kristalsuiker mee en voeg de citroenrasp toe.
 7. Met een losgeklopt ei kneden we het geheel tot spijs.
 8. Maak van de spijs een bal en verpak het in vershoudfolie. De amandelspijs kan in de koelkast.

Bereiding van het deeg

 1. Wel de rozijnen in warm en hak de noten fijn.
 2. Meng in een kom de bloem, roomboter, losgeklopt ei, witte basterdsuiker, water, gist en zout. Zorg dat het gist en zout in eerste instantie gescheiden blijven.
 3. Zo’n vijtien minuten kneden tot het deeg niet meer plakt. Deel het deeg in tweeën en rol er twee ovale plakken van.
 4. Stort op één van de helften de rozijnen en noten. Leg hier bovenop de ander deeghelft. Druk dit aan, vouw dubbel, duw aan. Herhaal dit tot alles goed gemengd is.
 5. Maak van het deeg twee bollen en leg ieder voor 15 minuten in een afgedekte schaal.
 6. Rol van een deegbal een ovaal en vouw de korte zijdes naar binnen, zodat een trapezium onstaat. Vouw de hoeken naar binnen.
 7. Breng spanning op de ontstane deegbal door deze in twee handen naar binnen te bollen (zoals twee sokken opbergen).
 8. Laat weer 15 minuten rijzen in afgedekte schalen.
 9. Briketten in de starter en aansteken
 10. Deel het amandelspijs in tweeën en rol van ieder een staaf.
 11. Rol van iedere deegbal een schijf en leg op ieder de spijs.
 12. Vouw het deeg over de spijs zodat de kerststol ontstaat. Druk de randen aan.
 13. Smeer ieder brood in met een los geklopt ei en laat ze voor een uur afgedekt rijzen.
 14. Plaats de Dutch oven met er onder een aantal briketten. Leg de kerststol erin, het deksel erop en de briketten op het deksel.
 15. Controleer bij ongeveer 30 minuten en haal de 1e stol er uit zodra deze goed is.
 16. De tweede stol kan in de dutch oven.
 17. Smeer beide stollen in met gesmolten boter en bestuif ze met poedersuiker.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief