Forel

Forel is een perfecte vis om te grillen. Als filet maar zeker als hele vis. De vis smaakt van zichzelf al erg goed en heeft weinig nodig. Verse kruiden, citroen en gloeiende kooltjes.

De meeste forellen zijn de perfecte maat voor een doorsnee visklem, ongeveer 30 cm lang. Het grootste voordeel van het vissen van een hele forel is dat je niet bang hoeft te zijn dat de vis uit elkaar valt tijdens het grillen en je kan de vis makkelijk vullen.

 

verse-forel

Een verse hele forel ziet er zo uit. Heldere ogen, roze kieuwen en de huid sluimerig en glimmend. Als het goed is heeft de visboer de vis al schoongemaakt. Dit is zeker zo als je de vis online hebt gekocht.

forel-in-visklem

Wij maken graag gebruik van een visklem. Alle vulling blijft goed in de vis zitten en je draait de vis heel makkelijk om.

forel-in-visklem-direct-boven-de-hete-kolen

Dit is de pech met barbecueën in de herfst en winter. Het is vaak al donker. Wel gezellig maar niet zulke beste foto’s. Het smaakt er trouwens niet minder om.

gare-forel-met-tijm-en-citroen-in-buikholte

Zo hoort de forel er ui te zien. De huid goudbruin en knapperig. En het vlees net niet meer doorzichtig.

huid-iets-beschadigt-bij-het-openen-van-de-visklem

De voorste vis bleef met de huid een beetje plakken aan de visklem. De achterste kwam wel mooi los. Snij nu de forel van kop tot kont open en klap de vis open als een boek. Nu kunnen de graten er uit gevist worden.

Ingrediënten

 • 2 verse hele forellen (of meer natuurlijk)
 • 1 citroen
 • verse tijm of rozemarijn
 • peper en grof zout

Bereiding

 1. Mocht je bevroren forel hebben gekocht laat deze dan 24 uur ontdooien in de koelkast. Niet op het aanrecht. Laat de vis ook de hele tijd in zijn verpakking.
 2. Bereid de barbecue een uur van te voren voor met 2 zones met houtskool. 1 laag gloeiende houtskool op de ene helft. Niets op de andere helft.
 3. Snij de ontdooide forellen aan beide zijden om de paar centimeter diep in.
 4. Wrijf de forel in met een beetje olijfolie en bestrooi met flink wat peper en grof zout. Wrijf dit goed in de zojuist gemaakte snedes.
 5. Snij de citroen in 2 helften en snij de ene helft in schijven en vul de buikholte met een paar schijven en verse rozemarijn. De andere helft bewaar je.
 6. Je kunt er voor kiezen om de forel nu rechtstreeks op het rooster te leggen. Wat je dan wel eerst moet doen is het rooster grondig schoon maken. Doe je dit niet dan zal de huid onherroepelijk vastplakken en er af scheuren bij het omdraaien. Dat maakt voor de smaak niet uit maar het is voor de presentatie wel jammer.
 7. Wij maken graag gebruik van een visklem. Deze moet natuurlijk ook goed schoon zijn.
 8. Leg de forel boven de hete kolen en laat liggen. Door de olie zal de huid niet snel verbranden. En doordat de huid is ingesneden zal het vlees ook op de dikkere delen sneller garen.
 9. De halve citroen leg je naast de forel boven de hete kolen. Door de hitte krijgt de citroen een andere zelfs iets zoetere smaak.
 10. Na een minuut of zes kan je eens voorzichtig kijken. Zeker als je de forel rechtstreeks op het rooster hebt liggen. Is de huid mooi goudbruin dan mag de vis omgedraaid worden.
 11. Na weer een minuut of 6 kan de forel van de barbecue. Kijk of het vlees niet meer doorzichtig is. Wil je zeker weten of de vis gaar is steek dan een thermometer in het dikste gedeelte van de vis. De kerntemperatuur moet 60ºC zijn.
 12. Haal de halve citroen ook van het rooster en knijp deze boven de forel uit als je deze serveert.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving