Fugazetta is een Argentijnse gevulde pizza

In samenwerking met

Fugazetta is een Argentijnse gevulde pizza

Fugazzeta is een dubbele fugazza die in Argentinië als streetfood veel gegeten wordt. En een fugazza is weer een variant op de Italiaanse focaccia.

Terwijl een focaccia de focus richt op het brood met maar weinig extra smaakmakers is een fugazza rijkelijk belegd met ui, kaas en verse kruiden. Het heeft veel weg van onze kaas-uien kruier. De Fugazetta maakt het nog gekker en is ook nog eens gevuld met kaas.

Wij zagen de fugazetta voorbij komen in een aflevering van Street Food: Latin America op Netflix. Dat zag er zo geweldig uit dat we die zeker eens wilden maken. Na een paar verschillende varianten is dit onze versie geworden.

Voor de fugazetta maken we een soort pizzadeeg. Deze hoeveelheid is voor een skillet van 30 cm. Heb je een kleinere of grotere skillet dan pas je de hoeveelheid aan.

Bij gebrek aan een goede keukenmachine mixen we het deeg met de hand en een stevige pollepel. Het is een kwestie van blijven draaien totdat het deeg om de lepel blijft hangen. Als je merkt dat het deeg aan de kom blijft plakken dan voeg je iets meer bloem toe.

Het deeg is klaar als het mooi glad is geworden en eigenlijk uit zichzelf als een bol aan je lepel blijft hangen. Dit deeg is iets natter als onze normale pizzadeeg waardoor het soms moeilijk te verwerken is. Je moet dus snel werken omdat het echt overal aan plakt.

Je smeert je handen in met een beetje olijfolie en draait snel een bol van het deeg. Die bol leg je in een ruime kom en laat je 2 uur op kamertemperatuur staan. Na 2 uur is de bol 2 keer zo groot geworden en kan je verder met het recept. Laat ondertussen ook de skillet op kamertemperatuur komen.

Het deeg verdeel je in 2 gelijke delen en daar maak je weer bollen van. 1 van de bollen leg je in een ingevette skillet en de ander leg je op een vel keukenpapier. Deze laat je een uurtje ontspannen terwijl je alle ingredienten klaar zet.

Voor de vulling gebruiken we mozzarella. En dan nemen we de voor geraspte versie. Deze is minder vet en hierdoor krijg je geen sompige bodem. Ondertussen stook je ook alvast de barbecue op. Wij gebruiken de Kamado Joe Classic. We gaan voor een keteltemperatuur van ongeveer 250°C. Dat doen we omdat de fugazetta erg dik is en anders niet in zijn geheel gaart. We hebben ook de ui heel dun geschild en we willen niet dat deze verbrand.

Ondertussen zijn de bollen weer wat flexibeler geworden en kan je verder. De bol in de skillet druk je voorzichtig met je vingers tot alle randen van de pan. Probeer niet te veel druk uit te oefenen zodat het deeg luchtig blijft. Hetzelfde doe je met het deeg op het keukenpapier zodat deze net zo groot wordt als het deeg in de skillet.

De bodem beleg je rijkelijk met de mozzarella en ham. Probeer de randen vrij te houden want daar wil je dat de 2 lagen zich aan elkaar hechten. De volgende laag leg je over de kaas en dan druk je de randen iets vast.

Daarna gaan we het geheel beleggen met veel ui en veel Parmezaanse kaas. De ui is flinterdun gesneden met een mandoline. De Parmezaanse kaas raspen we wel zelf. Parmezaan is van zichzelf al niet heel vet en smaakt gewoon beter als je het zelf raspt.

De vorige fugazetta hadden we belegd als een foccacia. Misschien een beetje te voorzichtig. Deze keer gaan we all-in. Ook gebruiken we verse tijm, versgemalen zwarte peper en een goeie hoeveelheid chili flakes. Wat betreft smaak moet deze echt veel beter worden.

Dit is de opstelling die we gebruiken voor deze fugazetta. Eerst plaatsen we de platesetter met daarop een paar stalen hoekdelen. Daarbovenop gaat de pizzasteen. Op deze manier creëer je een hete lucht oven zonder dat de bodem van de skillet teveel verhit wordt.

Toen we de koude skillet plaatsten merkten we dat de temperatuur in de ketel snel zakte. Dit losten we snel op door de topvent helemaal open te gooien.

Na ongeveer 20 minuten is dit het resultaat. Een goudbruine koek met heerlijk gekarameliseerde uien en kaas. Je haalt de skillet uit de barbecue en laat hem iets rusten.

Deze fugazetta kan je met een gerust hart aan je gasten voorschotelen. Neem een stap terug en zie iedereen genieten.

Ingrediënten

Voor het deeg in een 30 cm skillet

 • 540 gram patentbloem
 • 10 gram zout
 • 10 gram suiker
 • 7 gram droge gist (of 21 gram verse)
 • 350 gram lauw water
 • 2 eetlepel olijfolie

Voor het beleg

 • 200 gram geraspte mozzarella
 • 100 gram hamreepjes
 • 100 gram Parmezaanse kaas
 • 1 hele witte ui
 • verse tijm
 • versgemalen zwarte peper
 • 1/2 theelepel chili flakes
 • olijfolie
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Meng alles voor het deeg en kneed alles goed door met een keukenmachine of met de hand. Het deeg moet glad en net droog genoeg zijn zodat het niet meer aan de kom plakt. Laat dit deeg 2 uur afgedekt op kamertemperatuur rijzen.
 2. Na 2 uur, als de bol 2 keer zo groot is geworden, verdeel je de bol in 2 gelijke delen en daar draai je weer bollen van. Vet de skillet in met een beetje olijfolie en leg daar 1 bol in. De ander leg je op een stuk keukenpapier. Laat de bollen een uur ontspannen zodat je er makkelijker een pizzabodem van kunt maken.
 3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 250°C. Als de bollen flexibel zijn dan druk je voorzichtig de bol in de vorm van de skillet en maak je de andere bodem net zo groot.
 4. Beleg de pizzabodem in de skillet met de mozzarella en de hamreepjes. Hou de randen vrij. Leg daar bovenop de andere pizzabodem. Beleg deze met de ui, geraspte parmezaanse kaas, verse tijm, zwarte peper en chiliflakes. Schenk een beetje olijfolie over alles heen en zet de hele pan in de barbecue. Sluit het deksel.
 5. Na ongeveer 20 minuten is de fugazetta goudbruin. Laat hem iets afkoelen voordat je hem uit de skillet haalt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook