Gamba’s met krieltjes van de vuurplaat

In samenwerking met

Gamba's met krieltjes van de vuurplaat

Vuurplaat grillen is voor ons weer een nieuwe hobby. En we hebben er aardig lol in. Om het gevoel een beetje te krijgen hebben we de eerste paar keren wat makkelijke recepten geprobeerd. Dit is misschien wel de makkelijkste.

Deze gamba’s met mais en krieltjes is een compleet recept dat je zo in een flinke skillet op tafel kunt zetten. Dan kan iedereen pakken wat hij lekker vindt.

Bij de groothandel zagen we deze enorme garnalen. Deze heten tijger garnaal vanwege de donkere lijnen die over de schaal lopen. Je mag ze ook gamba’s noemen. Zo heten ze namelijk in het Spaans. Scampi is ook een veelgebruikte naam voor deze reuze garnalen maar dat is niet juist. Het is namelijk de Italiaanse naam voor langoustines of de Noorse kreeft. Dat maakt het dan ook verwarrend.

Omdat het flinke garnalen zijn snijden we ze doormidden. Zo maak je van vier garnalen meteen acht. Deze manier van voorbereiden heeft een aantal voordelen. Je kan ze bijvoorbeeld snel grillen omdat het vlees direct contact heeft met de grillplaat.

Ook kan je ze heel makkelijk schoonmaken. Als ze eenmaal doormidden zijn dan kan je namelijk het darmkanaal makkelijk zien. Dat is een donkergrijs buisje dat aan de kant van de rug over de hele lengte van de garnaal loopt. Als je met een vork het darmpje omhoog tilt kan je hem helemaal volgen en voor en achter lostrekken.

Nu kan je de kop en de schaal nog verwijderen maar wij laten ze zitten. Het ziet er interessanter uit en we weten graag wat we eten. Mochten jouw gasten dit niet kunnen waarderen dan pel je ze.

We mochten aan het eind van de zomer de vuurplaat van grillrost proberen. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer vertellen en we hebben dan ook snel een barbecuefeestje georganiseerd. Het leuke van zo’n vuurplaat is dat je ruimte genoeg hebt om meerdere gerechten tegelijk te grillen. Zeker als je weet dat je verschillende hittezones tot je beschikking hebt.

Enerzijds omdat je zelf meer of minder hout kunt toevoegen. Anderzijds omdat de plaat aan de binnenkant heter is dan aan de buitenste rand. Zo kan je tegelijk een dikke steak afgrillen en delicate tomaatjes roosteren. Is er iets te vroeg klaar dan schuif je het helemaal naar de rand van de plaat om warm te houden.

De garnalen leggen we een paar minuten met het vlees naar beneden op de plaat. Daarna draaien we ze om zodat je goed kunt zien of het vlees niet meer doorzichtig is. Dan zijn ze namelijk klaar. Ondertussen hadden we een skillet met kruidenboter en krieltjes geplaatst op de wokhouder. De mais en de tomaatjes gaan op de plaat.

Als alles klaar is dan gaat het bij elkaar in de skillet en heb je een volledige maaltijd in een pan. Ga jij deze gamba’s ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 4 grote garnalen
 • 200 gram kruidenboter
 • 400 gram voorgekookte krieltjes
 • 2 ongekookte maiskolven
 • Trostomaatjes
 • Peper en zout
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Snij de gamba’s doormidden met een stevig koksmes. Verwijder het darmkanaal zoals hierboven beschreven. Spoel de gamba schoon onder stromend water en leg ze in de koelkast.
 2. Zet een flinke skillet boven directe hitte en laat daar kruidenboter in smelten. Bak daar de aardappeltjes in.
 3. Snij de mais in stukken en gril deze rondom tot de korrels een kleurtje krijgen. Rooster dan de tomaatjes tot ze zacht zijn.
 4. Leg de garnalen met het vlees naar beneden op de grillplaat en laat ze zo 5 minuten liggen. Draai ze dan om en gril de garnaal tot het vlees net niet meer doorzichtig is.
 5. Leg de garnalen met de mais en tomaat in de skillet met de krieltjes. Bestrooi alles met peper en zout en zet de hele pan op tafel.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook