Garnalen met knoflook en italiaanse kruiden

Garnalen met knoflook en italiaanse kruiden

Garnalen en knoflook zijn een goede combinatie. Gecombineerd met het zoete van bruine suiker en Italiaanse kruiden heb je een hit op je volgende barbecue feestje.

Koop garnalen, of gamba’s, met of zonder schaal. Ga je ze dezelfde dag grillen dan kan je verse garnalen kopen anders raden wij aan om bevroren garnalen te kopen. Mits ze niet een dag eerder in de Noordzee gevangen zijn dan zijn bevroren garnalen verser.

verse-garnalen

Zo horen verse garnalen er uit te zien. Een glanzende schaal en de ogen nog netjes rechtop.

garnalen-gepeld

Het pellen van garnalen, zeker van grotere is best makkelijk te doen. De staart laten wij zitten. Barbecue moet je toch met je handen eten en dan is zo’n staart best makkelijk.

spijsverteringskanaal-verwijderen-garnaal

Het spijsverteringskanaal is makkelijk te verwijderen met behulp van een vork. Steek met 1 punt net onder het kanaal en wip hem eruit. Vervolgens trek je hem er heel makkelijk in zijn geheel uit.

marinade-knoflook-en-italiaanse-kruiden

Deze marinade ziet er zo al heel smakelijk uit. Pas op dat je niet te veel limoen toevoegt. De garnaal heeft niet zo heel veel nodig.

garnalen-op-een-spies

Rijg de garnalen per 3 op een spies.

garnalen-op-de-barbecue

Al na een halve minuut boven de hete kolen zie je het vlees oranje kleuren. Zo zonder schaal kunnen ze makkelijker verbranden. Keer dus regelmatig en blijf erbij.

garnalen-gaar

Als het vlees net niet meer doorzichtig is dan mogen de garnalen van de gril. Ze garen nog een heel klein beetje door op het bord.

Ingrediënten

 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 4 teentjes knoflook geperst of fijngesneden
 • 1 eetlepel gedroogde italiaanse kruidenmix
 • 2 eetlepels limoensap
 • 60 ml olijfolie
 • ½ theelepel zwarte peper
 • 2 theelepels gedroogde basilicum
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 kilo middelgrote of grote garnalen

Bereiding

 1. Ontdooi de garnalen in de koelkast. Om te voorkomen dat het vlees van de gamba’s in het ontdooide vocht komen te liggen zet je de garnalen in een kom met de kop naar beneden.
  Heb je de garnalen schoon gekocht, dat wil zeggen alvast gepeld, dan kan je na het ontdooien verder naar stap 3.
 2. Verwijder eerst het hoofd. Neem een gamba vast met duim en wijsvinger net achter het hoofd en pak het hoofd beet met de andere hand. Trek nu met een lichte ruk het hoofd van de garnaal. Gebruik een stuk keukenpapier als ze wat glad zijn.
 3. Nu moet het spijsverteringskanaal eruit. Het is een zwart lijntje dat door het lijfje heen loopt. Het gaat het best met een punt van een vork. deze steek je in de rug een paar millimeter in het vlees. Als je nu de vork naar  boven wipt dan zie je bovenin het spijsverteringskanaal zitten die nu heel goed te verwijderen is.
 4. Mix alle ingrediënten voor de marinade door elkaar, doe de garnalen erbij en leg alles een uur of 2 in de koelkast.
 5. Bereid een half uur van te voren de barbecue voor met met 2 zones. Erg heet is niet nodig.
 6. Na 2 uur, niet langer want anders wordt het vlees van de garnaal te zacht, haal je de garnaal uit de marinade.
 7. Rijg de garnalen per 3 stuks aan een houten of metalen spies. Laat houten spiesen eerst een half uur weken in water.
 8. Nu mogen de garnalen 2 tot 3 minuten per kant boven de hete kolen. Mochten ze dreigen te verbranden dan haal je ze van het hete gedeelte af. Haal ze eraf als het vlees van de gamba net niet helemaal wit en ondoorzichtig meer is. Onderweg naar de tafel zullen ze helemaal gaar worden. Garnalen die te gaar zijn worden stug en droog.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook