In English

Gebakken Halloumi met Citroen

Gebakken Halloumi met Citroen

Halloumi is een kaas met karakter. Niet alleen omdat hij zijn vorm behoudt in de pan of op de barbecue, maar ook omdat hij letterlijk piept als je erin bijt. Daarom wordt ‘ie ook wel “squeaky cheese” genoemd.

Dat piepen komt door de unieke eiwitstructuur in de kaas. Die zorgt ervoor dat halloumi stevig blijft tijdens het bakken of grillen, in plaats van dat het smelt of uit elkaar valt. En dat maakt ‘m perfect om krokant te bakken en warm te serveren.

Je hebt voor dit recept niet veel nodig dat je al in huis hebt maar een taartrooster is wel handig. Vooraf gebruik je het rooster om de gepaneerde halloumi op te laten liggen voordat je gaat bakken. Zo kan het laagje ei en bloem een beetje drogen en hecht het straks beter aan de kaas in plaats van aan het bord waarop het ligt.

We bakken de halloumi in een mooie laag olijfolie in onze kleine Skottsberg pan. Eigenlijk komt het bakken meer in de buurt van ondiep frituren. Doordat de kaas niet smelt, kun je ‘m gerust een paar minuten in hete olie laten liggen zonder dat de kaas zacht wordt. De buitenkant wordt mooi goudbruin en knapperig, terwijl de binnenkant stevig blijft.

Als de halloumi goudbruin en klaar is, leg je ze opnieuw op het taartrooster. Dat voorkomt dat de onderkant zacht wordt door stoom of olie die niet weg kan. Op een rooster kan de warme lucht rondom circuleren, waardoor je die krokante korst houdt.

Dit is onze gebakken halloumi met citroen, die perfect past bij je volgende Griekse barbecuefeestje. De stevige, zoute kaas kan de hitte goed hebben en krijgt een krokante korst terwijl de binnenkant lekker chewy blijft.

Ga jij deze gebakken halloumi ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 1 blok halloumi
  • 1 ei
  • 80 gram bloem
  • 4 el olijfolie
  • 1 citroen in partjes
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Snij de halloumi in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  2. Kluts het ei in een diep bord. Doe de bloem in een ander bord.
  3. Haal de halloumi eerst door het ei en daarna door de bloem. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn.
  4. Verhit de olijfolie in een koekenpan of op een plancha tot middelhoge temperatuur.
  5. Bak de halloumi aan beide kanten goudbruin. Dit duurt zo’n 2 à 3 minuten per kant.
  6. Serveer direct met partjes citroen.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook