In English

Gegrilde ananas met pittige sinaasappelsaus

In samenwerking met

Wij zijn gek op verse ananas en zeker als is gegrild is. Weet je wat nog lekkerder is. Gegrilde ananas met een sinaasappelsaus. We hadden een berg fruit gekregen waaronder een mand met sinaasappels en een mooie ananas.

Van de sinaasappels hebben we een zoete pittige saus gemaakt met chiliflakes. Die smaak combinatie werkt verrassend goed.

Voor dit recept neem je een rijpe ananas. Die herken je aan een gele gloed van de schil. Als de ananas echt donkergeel of oranje wordt dan is ie te ver. Nog echt groen dan is ie zuur. Een rijpe ananas is lekker zoet en kan je al van verre ruiken.

Heb je toch een ananas die nog niet rijp is dan kan je hem nog een poosje laten liggen of zoeter maken door hem in te smeren met suiker en het een nachtje in te laten trekken.

We gaan de ananas grillen op de Joetisserie. Om de hitte een beetje te sturen hebben de divider in de kolenmand geplaatst zodat straks de saus die van de ananas druppelt niet volledig op de kooltjes terechtkomt. Niet alleen gaat dat stinken maar de gloeiende kooltjes zullen ook afkoelen.

Als je de kooltjes hebt aangestoken kan je mooi de saus maken. Dat is gewoon een kwestie van alles in een pannetje gooien en laten sudderen tot de saus is ingedikt. Op het moment dat de saus de achterkant van een lepel kan bedekken is het dik genoeg. Wacht je langer dan wordt de saus te dik. Dat merk je dan pas als de saus is afgekoeld en je het niet meer uit het pannetje krijgt.

De ananas rijg je aan de spies van de rotisserie. De kern van een ananas is nog best hard dus het helpt als je eerst met een dun mes een begin maakt. Dan is het nog een leuk klusje maar niet onmogelijk.

De ananas smeer je na de eerste 30 minuten dik in met de saus. Wacht dan tot de saus is gekarameliseerd en breng dan nog een laag aan. Dit doe je zo vaak je wil of tot de ananas zacht is geworden.

Deze gegrilde ananas serveer je als dessert met ijs en een extra schep van de saus. Ga jij deze gegrilde ananas ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 1 rijpe ananas
  • 50 gram ongezouten boter
  • 60 gram basterd suiker
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 1 theelepel chiliflakes
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/8 theelepel gemalen zwarte peper
  • Sap van een halve citroen
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Maak de saus door de boter te laten smelten. Gooi de suiker, en de sinaasappelsap erbij en roer goed door tot de suiker gesmolten is.
  2. Roer vervolgens de chiliflakes, zout, peper en het citroensap erdoor. Laat het nu doorkoken tot de saus de achterkant van een lepel kan bedekken.
  3. Schil de ananas door kop en kont te verwijderen. Daarna snij je de schil eraf en check je of alle zwarte pitten uit het vlees zijn.
  4. Prik met een dun mes alvast een gat in de kern en rijg daarna de ananas aan het spit.
  5. Gril de ananas 30 minuten op een temperatuur van ongeveer 160ºC. Lager mag. Echt veel hoger liever niet.
  6. Smeer na een half uur de ananas dik in met de saus. Daarna elke keer als de saus begint te plakken.
  7. Als de ananas lekker zacht is geworden dan haal je de spit van de barbecue en laat je de ananas afkoelen.
  8. Snij de ananas in dikke brokken en serveer met ijs en een extra schep van de saus

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving