In English

gegrilde dorade met rode ui salsa

gegrilde dorade met rode ui salsa

Dorade is een hele makkelijke vis om te grillen. het vlees is mooi stevig en heeft een duidelijke vissmaak. We hebben de visboer gevraagd om de vis schoon te maken. Natuurlijk kan je dat zelf proberen maar als je ziet hoe snel ze het daar doen dan gaan we niet zelf aan het knoeien.

Dit is een gekweekte dorade uit de Middellandse zee. Die zijn een stuk vetter en daardoor meer geschikt voor de barbecue. Er zijn veel manieren om een Dorade meer smaak te geven maar wij doen het deze eerste keer met enkel wat peper en zout.

Omdat we de vis snel op hoge hitte gaan grillen en deze dorades lekker dik zijn snijden we de vis in. Zo weten we zeker dat straks de hele vis gaar is.

Daarna smeren we de vis in met een beetje olijfolie en strooien we er wat peper en zout overheen. Dat is alles. De olijfolie moet ervoor zorgen dan het huidje niet aan het rooster blijft plakken. Toch voorkomen we dat nooit helemaal maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Om een hele vis te keren en zoveel mogelijk huid op de vis te houden gebruiken we een lekker lange spatel. Dit is een grote hamburger spatel maar je hebt ook speciale vis spatels die nog langer zijn.

Bij de dorade maken we een lekkere frisse salsa. Daarvoor grillen we een citroen en snijden we wat rode ui, koriander en een jalapeño peper fijn. Daar knijpen we de citroen overheen leeg. De gegrilde citroen is een stuk zoeter dan een gewone citroen. Probeer maar eens.

Je ziet dat het ons niet is gelukt om het huidje helemaal heel te houden. De smaak is er niet minder om hoor.

Ingrediënten

 • 2 hele dorades.
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Peper en zout

Voor de Salsa

 • 1 hele citroen
 • 1 jalapeño peper
 • 1 klein bosje verse koriander
 • 1 kleine rode ui
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor om te grillen met een keteltemperatuur tussen de 250 en 300°C
 2. Snij de dorade in tot op de graat met anderhalve centimeter van elkaar. Smeer de huid in met olijfolie en bestrooi het met peper en zout.
 3. Snij de citroen doormidden en grill deze op de barbecue tot er grillstrepen ontstaan.
 4. Gril de dorade om en om ongeveer 4 tot 5 minuten per kant tot het vlees net niet meer doorzichtig is.
 5. Laat de vis even rusten terwijl je de jalapeño peper, ui en koriander snijdt. Doe alles in een kom en knijp de citroen erover leeg. Breng op smaak met wat peper en zout.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook