Forel is een perfecte vis om te grillen. De vis smaakt van zichzelf al erg goed en heeft maar weinig extra nodig. Met wat verse kruiden en citroen geef je deze vis precies wat het nodig heeft. Wij serveren de forel met gegrilde paprika’s en ui voor een complete maaltijd.
Wij zijn gek op paprika. rauw zijn ze al erg lekker maar gegrild zijn ze nog lekkerder. Als je paprika grilt dan verandert de smaak. De natuurlijke suikers karameliseren waardoor de groente een zoetere en vollere smaak krijgt. Door het grillen wordt de textuur ook zachter. Als je ze dan ook nog voor het grillen op smaak brengt met wat knoflook en balsamicoazijn dan is het helemaal feest.
Zoals gezegd houden we het ook simpel bij de forel. Als je forel koopt dan zijn ze over het algemeen al schoongemaakt. De buikholte vul je dan met wat schijfjes citroen, verse tijm en rozemarijn. De rozemarijn rollen we even hard over de snijplank. Zo komen de sappen in de naalden vrij.
Na het opbinden snijden we in het vel een paar inkepingen. Die smeren we in met wat zout, peper en knoflook. Zo maak je een lekkere vis nog lekkerder.
Deze forel bereiden we op de grillplaat van Grillrost. Zo’n grillplaat is de perfecte grill voor hele vis. Deze grillplaat heeft namelijk een anti-aanbak laag die je zelf makkelijk kunt bijhouden met plantaardige olie. Door het polymeriseren van de olie zullen de porieën in het plaatstaal dichtgaan waardoor er een harde coating ontstaat. Zo zal de vis nooit blijven plakken aan de plaat.
Verschillende hittezones op de grillplaat
Een grote grillplaat heeft verschillende hittezones die je kunt gebruiken om het jezelf makkelijker te maken. Het is logisch dat de plaat het heetst is dichter bij het midden waar je aan het stoken bent. Maar je kan ook gebruik maken van de windrichting. De wind zal namelijk de vlammen onder de plaat een kant op laten waaien. Zo weet je dat de kant van de grillplaat waar de wind vandaan komt altijd koeler is.
De forel blijf je net zo lang grillen tot de huid goudbruin wordt en de kerntemperatuur 60ºC is. Zijn de paprika’s nog niet helemaal naar je zin dan schijf je de forellen naar een koelere plek op de grillplaat. Zo kan je ze mooi warm houden.
Dit is onze gegrilde forel met paprika en ui. Een perfect gerechtje om in de tuin te maken. Ga jij deze forel ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 2 hele forellen, schoongemaakt
- 1 citroen, in plakjes gesneden
- Verse tijm en rozemarijn
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 1 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl zwarte peper
Voor de paprika’s
- 2 rode paprika’s
- 1 gele paprika
- 1 rode ui
- 2 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 2 teentjes knoflook
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de grillplaat op middelhoog vuur.
- Snij de paprika’s in plakjes en de ui in kwarten. Doe de gesneden groenten in een kom en besprenkel ze met olijfolie, balsamicoazijn en gehakte knoflook. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
- Dep de forellen droog met wat keukenpapier. Vul de buikholte met schijfjes citroen, verse tijm en rozemarijn.
- Bind de forel op met wat slagerstouw zodat de inhoud er niet uitglijdt tijdens het grillen. Snij drie tot vier diepe inkepingen aan elke kant van de forellen. Meng in een kom de olijfolie, knoflook, tijm, zout en peper en wrijf dit mengsel over beide zijden van de vis.
- Leg de groenten op de grillplaat en grill ze om en om tot ze zacht zijn en licht grillranden vertonen.
- Leg de forellen op de grillplaat en gril ze aan elke kant tot ze goudbruin zijn en een kerntemperatuur hebben van 60ºC.