In English

Gegrilde gans met gebakken aardappeltjes

In samenwerking met

Gegrilde gans met gebakken aardappeltjes

Een gegrilde gans is een prachtig stuk vlees voor een mooi barbecuefeestje. Zeker als ie zo goed gelukt is dat de huid mooi droog en goudbruin is en het vlees heerlijk mals en sappig. Wij gaan je uitleggen hoe je dat doet.

Wat je nog moet doen als je gans hebt gekocht is het verwijderen van alle losse stukken vel en het overtollig vet van kop en kont. En dat is een hoop vet dat je weg moet snijden. Gans is van zichzelf al een stuk vetter en deze tamme gans is dan nog vetter. Vooral aan de kont zitten grote stukken.

Al dat vet snij je weg omdat er al meer dan genoeg vet onder de huid van de gans zit. In dit vet gaan we namelijk de aardappeltjes roosteren. Met dat extra vet zou het bijna frituren gaan worden. Het vet dat je wegsnijdt gooi je trouwens niet weg. Dit is geweldig spul om je vlees in te bakken. Onder de huid van de gans zit zoals gezegd ook veel vet en dat moet weg om een krokant velletje te krijgen. Daarom perforeren we de huid met een scherp mes. Probeer zoveel mogelijk het vlees heel te laten.

Als we de gans hebben voorzien van de dry rub dan leg je hem onafgedekt 4 uur in de koelkast. Zo kan het zout in de dry rub vocht ontrekken aan de huid waardoor de kans dat deze krokant wordt nog groter is.

De aardappeltjes roosteren we in een braadslee onder de gans. Om te veel directe wamte te voorkomen leggen we tussen de platesetters en de tray 4 RVS hoekstukken. Even een tip tussendoor: De Koncis braadslee van de IKEA past perfect in de Kamado Joe Classic.

De gans garen we in ongeveer 3 uur tot de gewenste kerntemperatuur van 75ºC. Pas in de laatste anderhalf uur gaan de aardappeltjes in het al warme vet dat in de braadslee is gedruppeld. Het kan geen kwaad om af en toe de aardappeltjes eens om te husselen.

Dit is onze gegrilde gans met geroosterde aardappeltjes. Een feestmaal voor een mannetje of zes tot acht. Zet dit recept vast op je lijstje voor de kerst. Ga jij deze gans maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Verwijder de losse stukken vel en grote delen vet van kop en kont. Perforeer de huid van de gans en smeer de huid in met het citroensap.
  2. Meng alle ingrediënten voor de dry rub en strooi een egale laag over alle kanten van de gans. Zet de gans onafgedekt minstens 4 uur in de koelkast.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 160ºC. Plaats een braadslee onder het rooster waar de gans op komt te liggen.
  4. Leg de gans op het rooster, steek een thermometer in de borst zonder het bot te raken en sluit het deksel voor anderhalf uur.
  5. Na anderhalf uur gooi je de voorgekookte krieltjes in de braadslee in het opgevangen vocht. Roer de krieltjes door het vet en sluit het deksel.
  6. Gaar de gans tot een kerntemperatuur van ongeveer 75ºC. Laat hem dan rusten onder een stuk aluminium folie.
  7. In deze tijd kan je de krieltjes boven directe hitte nog een extra kleurtje geven als ze dit niet nog hebben.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook