Soms zoek je dat perfecte gegrilde kip recept. Wij hebben het voor je. Deze geweldig gekruide gegrilde halve kip zet je graag op tafel. Met deze bereiding en dry rub is het velletje mooi droog en het vlees heerlijk mals en sappig.
Natuurlijk kan je een halve kip halen bij de poelier maar dat kan je natuurlijk zelf ook. Alles wat je nodig hebt is een gevogelte- of wildschaar en een stevig koksmes. Met de schaar knip je de ruggengraat uit de kip. We snijden ook alvast de wing tips van de vleugels. Daar zit nagenoeg geen vlees aan en zal toch alleen maar verbranden.
Als je de kip vervolgens omdraait dan snij je met een scherp mes precies door het midden van de borst de kip doormidden. Het gaat het best met een scherp mes. Is het mes niet heel scherp dan kan kan je met een gericht klap op het mes met je andere hand een beetje helpen. Pas wel op dat het mes niet wegschiet. De meeste ongelukken met een keukenmes gebeuren als het mes niet scherp is.
Dan mix je de dry rub en werk je twee eetlepels onder de huid. Vanaf de bovenkant haal je het vel makkelijk los door een klein sneetje te maken tussen de huid en het vlees. 1 eetlepel van de rub gaat over de huid. Leg de kip in een braadslee met rooster en zet deze een nachtje in de koelkast.
Het zout in de dryrub zorgt ervoor dat de kip tijdens de bereiding zijn vocht beter vasthoud en datzelfde zout ontrekt het vocht uit het vel zodat deze makkelijker krokant wordt.
Dit is de opstelling van onze Kamado Joe Classic 3 als we een hele kip bereiden. We willen een redelijk hoge temperatuur maar wel een indirecte bereiding. Daarom plaatsen we maar een halve platesetter. Zorg dat de pootjes aan de binnenkant liggen. Zo krijgen ze net iets meer hitte dan het borstvlees. Het magere vlees van de kipfilet moet niet hoger dan 70°C anders wordt het vlees te droog. De poten met meer vet en pezen garen we het liefst tot 85°C. Dan is het bindweefsel ook zacht geworden en eet je het vlees heel makkelijk van het bot.
Deze kerntemperaturen weet je alleen als je gebruik maakt van een digitale kernthermometer. De probe daarvan steek je in het borstvlees zonder het bot te raken. Als het borstvlees 65°C heeft bereikt dan verwijderen we de platesetter.
Als de platesetter eruit is mag je lekker gaan grillen. Neem een tang in de hand en draai en keer de halve kip tot het velletje mooi gegrild is en het vlees de gewenste kerntemperatuur is.. Daarna laat je de kip even rusten.
Een halve kip serveer je met een bord patat, mayonaise en misschien wat appelmoes. Beter gaat het niet worden.
Ingrediënten
- Een hele kip
- 3 el gerookte paprikapoeder
- 1 el selderijzaad
- 1 el gedroogde mosterd
- 1 el witte peper
- 1 el knoflookgranulaat
- 1 el gedroogde gember
- 1 el versgemalen zwarte peper
- 2 tl basilicum
- 2 tl tijm
- 2 tl zout
- 1 tl oregano
Bereiding
- Vlinder de kip door de ruggengraat te verwijderen snij daarna de kip bij de borst doormidden.
- Mix de ingredienten voor de dry rub en strooi 2 el van de dry rub onder de huid van de kip en een beetje over de huid.
- Laat de kip zo een nachtje onafgedekt in de koelkast liggen.
- Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 200°C.
- Leg de kip met de poten richting de hitte op het rooster en steek een thermometer in de borst. Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 65°C in de borst.
- Gril daarna de kip boven directe hitte aan beide zijden tot je een krokant velletje hebt en de temperatuur 70°C in de borst is en 85°C in de poten.