Er is niets mis met een salade, zolang er maar iets in die salade van de barbecue komt. Deze gegrilde hete honing kip salade is een goed voorbeeld. De kip is gemarineerd in hete saus, honing en sojasaus, waardoor je een mooie balans krijgt tussen pittig, zoet en hartig.
Na een uurtje op de barbecue krijgt de kip een lichte rooksmaak en een kleurtje waar je blij van wordt. In combinatie met de frisse munt-yoghurtsaus en wat knapperige groenten heb je een mooi recept voor als je iets lichters van de barbecue wil hebben.
De kippendij gaan we eerst indirect garen. Met alle houtskool aan één kant van de barbecue en de kip aan de koelere kant, krijgt het bindweefsel in de kip de tijd om langzaam af te breken. Dat maakt het vlees extra mals en sappig. De indirecte bereiding zorgt er ook voor dat de zoete marinade niet verbrandt.
Na de indirecte bereiding grillen we de kippendijen snel om en om boven directe hitte. Zo krijgt de kip dat grillrandje dat we allemaal zo lekker vinden.
Na het grillen laten we de kip rusten en afkoelen en dan hebben we de tijd om alvast de munt-yoghurtsaus te maken. Deze frisse saus brengt alles mooi in balans.
Het eindresultaat is een schaal vol kleur en contrast. Dit is zo’n salade die het niet alleen goed doet op die warme zomerdagen maar het hele jaar wel op tafel gezet mag worden wat ons betreft.
Ga jij onze hete honing kip salade ook maken, laat dat weten in de reacties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we jouw creatie kunnen laten zien aan duizenden andere enthousiaste achtertuin barbecueërs.
Ingrediënten
- 500 gram kippendijen
- 100 ml van je favoriete hete saus
- 3 el honing
- 3 el sojasaus
- 1 el appelazijn
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 tl gerookte paprikapoeder
Voor de salade
- Gemengde sla
- Cherrytomaatjes
- Rode ui
- Dungesneden wortel
Voor de yoghurtsaus
- 200 ml Griekse yoghurt
- 1 el citroensap
- 1 el honing
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 tl mosterd
- 1 handje fijngesneden munt
- Zout en peper naar smaak
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Meng de ingrediënten voor de marinade en laat daar de kippendijen een paar uur tot een hele nacht in de koelkast in marineren.
- Bereid jebarbecue voor met twee zones en een keteltemperatuur van ongeveer 150ºC
- Leg de kippendijen aan de kant zonder kooltjes en laat ze daar 3 kwartier tot een uur liggen tot een kerntemperatuur van 80ºC. Gril ze daarna nog even kort om en om.
- Verdeel de sla, tomaatjes, ui en wortel in een grote schaal.
- Snij de kippendijen in reepjes en leg dit op de salade.
- Schenk de yoghurtsaus eroverheen en eet smakelijk.











Deze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.
