We weten niet hoe het jullie deze zomer is gelopen maar wij hebben ons dit jaar prima vermaakt in de achtertuin. Het resultaat is wel dat we een paar kilo zwaarder zijn. Misschien is het verstandig om het de komende maanden iets rustiger aan te doen.
Bij de viskar zagen we een paar mooie kabeljauw filets liggen en daar hadden we wel een leuk idee voor. Het was bijna 12 uur dus werd het een broodje. Gegrilde kabeljauw op een zacht puntje is perfect voor een lichte lunch. We maakten er een lekkere pico de gallo bij en een dille mayonaise. Dat laatste is niet echt light maar je moet het ook niet meteen overdrijven.
De dille mayonaise en pico de gallo kan je ruim van tevoren maken en in de koelkast bewaren. De smaken worden er alleen maar beter op. Dit is trouwens zomaar een recept voor pico de gallo. Zolang er maar tomaatjes inzitten en iets van verse kruiden kan je hiermee lekker experimenteren. Wij hebben er verse koriander en verse dille in gedaan deze keer. Er zijn mensen die geen koriander lusten. Het is vreemd, maar die zijn er. Die gebruiken dan lekker peterselie of zo.
De dillemayonaise is niet echt dieetvriendelijk maar je zou de mayonaise kunnen vervangen door Griekse Yoghurt. Natuurlijk smaakt dat anders maar dan ben je wel goed bezig.
De kabeljauw filets brengen we op smaak met een lemon pepper rub. Daarvoor hebben we gedroogde citroenschillen vermalen in de blender. Dat is een geweldige basis voor viskruiden. Deze filets waren lekker dik dus mag er best wat meer op. Anders maak je een dunner laagje. Achteraf kan je altijd nog een beetje meer over de vis strooien als de smaak een beetje wegvalt na het grillen.
Als je vis grilt, zeker zonder huid, is het belangijk dat je rooster goed schoon en heet is voordat je de vis er op legt. Natuurlijk is de vis voorzien van een beetje olijfolie voordat ze gegrilt worden maar een schoon rooster is heel belangrijk.
Kabeljauw zal tijdens het grillen steeds meer uit elkaar vallen. Om het keren makkelijker te maken hebben we de filets in een visklem geplaatst. Dat scheelt gewoon een hoop vloeken. Niets erger dan dat je visje tussen de spijltjes in de kooltjes valt.
Het broodje is verder heel simpel. Voor het broodje gebruiken we een zacht puntje. In Nederland zijn we verwend met geweldig brood. Daar gaat een flinke klodder dille mayonaise op, daar bovenop de gegrilde kabeljauw en je sluit af met de pico de gallo. Serveer ze meteen want ze koelen snel af.
Ingrediënten
- 400 gram kabeljauw filet
- olijfolie
- 4 zachte puntjes
Voor de lemon pepper dry rub
- 1 eetlepel fijngemalen gesneden citroenschil
- 2 theelepels grof zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflook granulaat
Voor de Dille mayonaise
- 4 eetlepels mayonaise
- zest van een halve citroen
- 1 tl citroensap
- 1 el gesneden dille
- 1 teen knoflook geperst
- een beetje tabasco
- beetje zwarte peper
Pico de gallo
- 15 cherry tomaatjes
- 1 teen knoflook geperst
- 1 el olijfolie
- 1 el gesneden koriander
- 1 el gesneden dille
- 1 tl citroensap
Bereiding
- Maak de dille mayonaise en pico de gallo door simpelweg alles door elkaar heen te roeren. Zet het in de koelkast totdat de vis gegrild is.
- Bereid een barbecue voor met 2 zones. 1 om te grillen en de ander om je vis naar toe te schuiven als het te hard gaat.
- Mix alles voor de lemon pepper dry rub. Smeer wat olijfolie over de kabeljauw filet en bestrooi de vis met de dry rub. Doe de filet in een visklem.
- Borstel het rooster goed schoon en veeg het na met een keukenpapiertje met een beetje olijfolie.
- Gril de kabeljauw om en om tot een kerntemperatuur van 60°C. Gaat het te hard en dreigt de vis te verbranden dan schuif je hem even naar de koelere kant.
- Snij de puntjes en beleg het broodje met een flinke schep van de dille mayonaise. Daarna de gegrilde kabeljauw filet en een beetje pico de gallo. Serveer meteen.