Het is nu midden mei en we zitten volledig in het aspergeseizoen. Wat ons betreft dus een goed moment om wat kippendijen te grillen en die te serveren met een heerlijke aspergesaus. Een saus gemaakt van asperges zien wij niet vaak voorbijkomen en we vragen ons nu echt af waarom.
Deze saus geeft een geconcentreerde aspergesmaak waar we zo gek op zijn. Deze saus past geweldig bij een mooie gerookte ham, een gegrild stukje vis of natuurlijk deze kippendijen.
Wij gebruiken deze keer kippendijen met vel en been. Vel omdat we wel gek zijn op een krokant korstje en been omdat de kippendij dan een mooie vorm houdt. We strooien de dry rub ruim van tevoren over de kippendijen omdat het zout dan de tijd krijgt om het vet uit het vel te onttrekken. Zo krijgt het vel de beste kans om mooi krokant te worden. Zo leggen we de kippendijen onafgedekt op een rooster een nachtje in de koelkast.
Officieel loopt het aspergeseizoen van eind april tot eind juni. En wat ons betreft zijn ze dan ook op z’n lekkerst. Maar je kan vanaf eind januari al goede groene asperges vinden die uit de kassen komen. Dus er staat je niks in de weg om dit recept al in de winter te maken.
Voor de aspergesaus gebruiken we aspergetips. Deze hebben een intensere smaak dan de hele asperge. Je mag natuurlijk ook hele groene asperges gebruiken als je dat wil. Je grilt ze in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Pas op dat ze niet verbranden. Hier en daar een donker randje is prima maar je moet het niet overdrijven.
Je gooit vervolgens alles voor de asperge saus in een keukenmachine en draait net zolang tot je een dikke saus hebt. Als je een fijnere saus wil dan draai je gewoon wat langer door. Door de saus gaat een beetje citroensap om de saus wat frisser te maken.
Als de saus klaar is dan gaan de kippendijen op het rooster. We steken de Smoke thermometer in het het vlees en stellen de temperatuur in op 75ºC. Kipfilet is op z’n best op een kerntemperatuur van 70ºC. Vettere kippendijen of vleugels garen we een stuk verder.
Deze delen kip hebben zijn niet alleen vetter maar bevatten ook meer bindweefsel. Dat bindweefsel wordt afgebroken tijdens langere garingen en op een hogere kerntemperatuur. Daarom garen we deze dijen eerst low and slow op 150ºC.
Daarna gaat de platesetter uit onze Kamado Joe en grillen we ze rondom af tot het velletje mooi goudbruin en knapperig is. Op het rooster is ruimte genoeg voor nog wat extra asperges. Een beetje olijfolie en wat peper en zout en daarna grillen tot ze zacht zijn. Makkelijker gaat het niet worden.
Dit is zijn onze gegrilde kippendijen met aspergesaus. Ga jij ze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 4 Kippendijen met bot
- olijfolie
Voor de dry rub
- 2 el gedroogde basilicum
- 2 el gedroogde rozemarijn
- 1 el knoflook granulaat
- 1 el gedroogde tijm
- 2 el gerookte paprika poeder
- 2 el mosterd poeder
- 1 el uien granulaat
- 1 el zwarte peper
- 2 el dragon
- 1 tl chipotle peper
- 1 el zeezout zout
Voor de aspergesaus
- 1 el olijfolie
- 200 gram aspergetips
- 2 tenen knoflook
- Citroensap van een halve citroen
- Zout naar smaak
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Mix de ingrediënten voor de dry rub. Smeer de kippendijen in met een beetje olijfolie en bestrooi ze met een egale laag van de dry rub. Laat dit een paar uur tot een hele nacht intrekken in de koelkast.
- Gril de aspergetips en de teen knoflook in een beetje olie in een gietijzeren skillet.
- Doe alles in een blender met de citroensap tot je een grove saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Zorg voor een barbecue met een indirecte temperatuur van 150ºC. Leg de kippendijen op het rooster en gaar ze tot een kerntemperatuur van 75 tot 80ºC.
- Gril ze daarna boven directe hitte tot het velletje mooi goudbruin is.
- Laat ze even rusten en serveer ze met de aspergesaus.