Gegrilde kip met granaatappel melasse

In samenwerking met

Gegrilde kip met granaatappel melasse

Afgelopen zomer ontdekten we dat we melasse erg lekker vinden. Je kan gewone melasse vinden in reform winkels maar in de supermarkt vonden wij granaatappel melasse. Toen we Googelden hoe we dat konden gebruiken in een barbecuerecept vonden we meerdere kip recepten in een granaatappel melasse marinade.

Voor dit recept willen we een spatchcock chicken. Daarbij knippen we de ruggengraat eruit met een wildschaar en dan drukken we hem plat. Dit noemen ze ook wel een roadkill chicken om duidelijke redenen. De ruggengraat bewaar je om er bouillon van te trekken.

We hebben een marinade gemaakt met de granaatappel melasse en daar de kip een nachtje in laten liggen. Om zelf een marinade te maken is niet zo heel moeilijk. Je hebt de hoofdsmaak, in dit geval de melasse, en daarbij heb je een zuur nodig, vet zoals olijfolie en kip kan wel wat zout gebruiken.

Tijdens het mixen proef je regelmatig. Een goede marinade smaakt redelijk heftig dus je mag best even schrikken. Zolang de nasmaak maar goed is dan is de marinade ook goed.

De kip garen we eerst indirect op de Kamado Joe Kettle Joe met de SloRoller. We leggen wel een stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie op de platesetter. Omdat deze plaat toch wel lekker warm wordt kan het druppelende vet gaan stinken. Dat vinden de buren echt niet fijn.

Een platte kip gaart sneller en gelijkmatiger dan een hele kip. Ook kan je de poten mooi naar buiten vouwen als zij op het rooster ligt. De kerntemperatuur in de poten willen wij altijd zo’n 10 graden hoger dan in de borst. Dan is het vlees het malst.

We plaatsen daarom de Smoke thermometer in de borst omdat we die absoluut niet hoger willen hebben dan 70ºC. We stellen het alarm in op 60ºC en dan garen we haar straks verder boven directe hitte.

Je weet dat het goed gaat als het vlees bij de poten loskomt. Eigenlijk hebben we dan geen thermometer meer nodig. En de melasse zorgt voor een geweldige kleur.

Om het velletje nog een beetje droger en krokanter te krijgen grillen we de kip om en om boven directe hitte. We hebben de platesetter uit de SloRoller gehaald en nu hebben we een mooie afstand tussen het rooster en de gloeiende kooltjes.

Het is wel belangrijk dat je alles goed in de gaten houdt omdat de kip snel kan verbranden door de suikers in de de melasse.

Wij serveren de hele kip altijd in delen. Zo kan iedereen lekker pakken wat ze willen. We schonken nog wat druppels melasse over de kip en bestrooiden haar met wat verse munt en granaatappel pitjes. Die hadden we ook voor de salade die we erbij gemaakt hebben.

Het karkas met de restjes vlees bewaren we samen met de ruggengraat voor de soep. Zo gaat er echt niets verloren.

Ga jij deze gegrilde kip met granaatappel melasse ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 3 el granaatappel melasse
 • 1 el honing
 • Sap van een halve citroen
 • 2 tl zeezout
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl rozemarijn
 • 1 tl tijm
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl knoflookgranulaat
 • 4 el olijfolie
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

 1. Knip de ruggengraat uit de kip. Mix de rest van de ingrediënten en smeer daar de kip volledig mee in.
 2. Doe de kip in een ziplockzak en druk alle lucht eruit voordat je hem sluit. Laat de kip een nachtje marineren in de koelkast.
 3. Bereid een barbecue voor met twee zones en een keteltemperatuur rond de 150ºC.
 4. Leg de kip met de borst omhoog en de poten naar buiten op het rooster. Steek een thermometer in het borstvlees en sluit het deksel.
 5. Rooster de kip tot een kerntemperatuur van 60ºC en gril haar dan aan beide kanten af tot een kerntemperatuur van 70ºC in de borst.
 6. Druppel wat melasse over de kip bij het serveren. Daarna kan je er nog voor kiezen om er wat verse munt en granaatappel pitten over te strooien om het helemaal af te maken.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook