Gegrilde makreel met geroosterde salsa

In samenwerking met

Gegrilde makreel met geroosterde salsa

Makreel is een goeie vis om te grillen. Het vlees is van zichzelf lekker vet waardoor het wel wat hitte kan verdragen. Het heeft van zichzelf ook een hele duidelijke smaak. Wij kennen eigenlijk niemand die makreel niet lekker vindt.

Wij maakten een licht pittige marinade die een beetje Indonesisch aandoet. Samen met de geroosterde salsa is het een heel lekker maaltje.

Het vlees van makreel bederft sneller dan van andere vissoorten. Daarom wordt makreel vaak gerookt om het vlees langer te kunnen bewaren. Bij de visboer vind je dan ook niet heel vaak verse makreel.

Wil je in dit geval verse makreel dan zal je je visboer even moeten waarschuwen dat hij ze voor je apart houdt. Als hij ze dan ter plekke voor je schoonmaakt dan kan je ze dezelfde dag lekker grillen.

Om de smaak van de marinade diep in het vlees te laten trekken snijden we de huid en het vlees een stuk in met een scherp mes. Je zou er nu ook voor kunnen kiezen om de kop alvast te verwijderen. onervaren viseters vinden het vaak niet fijn als het eten naar ze kijkt.

 

Als de visjes in de koelkast liggen te marineren dan kan je alvast zorgen voor wat gloeiende houtskool. Daar roosteren we dan de groenten in voor de salsa. De paprika, jalapeño en de limoen gaan direct op de kooltjes en de tomaat en knoflook leggen we in een kleine gietijzeren pan.

Als de marinade een paar uur zijn werk heeft gedaan dan leiden we de spiesen langs de buikholte en door het vel voor de staart. Dan binden we een stukje slagerstouw rond de kop zodat de makreel stevig aan de spies blijft hangen. Het ziet er ook wel weer schattig uit. Het is net alsof ze een klein sjaaltje om hebben.

Wij hebben de Grillrost asadohouder om de spiesen in te steken. Zo kan je zes makreeltjes tegelijk roosteren boven de houtskool. Door het handvat naar boven of beneden te bewegen draai je de houder zodat de visjes dichter of verder weg van de gloeiende kooltjes komen.

Heb je dit leuke speeltje niet dan moet je de makreeltjes op het rooster leggen en goed in de gaten houden. Kan ook natuurlijk maar is wel minder leuk.

Halverwege draaien we de spiesjes een keertje zodat ook de andere kant van de visjes een mooi kleurtje krijgen. We hebben de gegrilde groenten in de blender verandert in een salsa en die laten we in de skillet naast de kooltjes een beetje indikken.

De makreeltjes zijn klaar als we met de Thermapen One een kerntemperatuur meten van 65ºC. Dan is het vlees nog lekker stevig en sappig. Precies zoals je het hebben wil.

De makreeltjes klap je open en dan verwijder je heel makkelijk de grootste graten. Daarna zie je de kleintjes ook heel snel zitten. Ga jij deze makreeltjes ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 6 hele makrelen

Voor de marinade

  • 2 el olijfolie
  • Sap van een halve limoen
  • 1 tl grofgemalen zwarte peper
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 el koriander
  • 1 el oregano
  • 2 tl zeezout
  • 1 el paprika poeder
  • 1 el knoflookgranulaat

Voor de salsa

  • 2 tomaten
  • 1 gele paprika
  • 1 jalapeno peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • Handje verse koriander
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl gerookte paprika poeder
  • 1 tl chili poeder
  • 1 tl oregano
  • Zout en peper naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Snij het vel en een stukje van het vlees van de makreeltjes in met een scherp mes.
  2. Meng alles voor de marinade en smeer daar de visjes aan de binnen- en buitenkant mee in. Zorg dat je het in ieder geval in de snedes wrijft. Laat de visjes zo een uurtje in de koelkast liggen.
  3. Bereid een barbecue voor om direct te grillen. Gooi de paprika, limoen en jalapeño peper rechtstreeks op de kooltjes. Leg de tomaten en de teentjes knoflook in een gietijzeren pannetje. Als de groenten rondom zwart zijn dan mogen ze uit de barbecue om af te koelen.
  4. Wrijf het zwarte velletje van de paprika en de peper en snij ze fijn. Verwijder de zaadjes van de jalapeño voor een milde salsa.
  5. Gooi alle ingrediënten voor de salsa in een blender en knijp de limoen leeg. Pureer alles tot een egale saus.
  6. Giet de saus terug in de gietijzeren pan en zet deze terug op de barbecue zodat de saus in kan dikken.
  7. Rooster de makreeltjes aan beide kanten tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 65ºC.
  8. Serveer ze meteen met de salsa.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een recept dat pas volgend jaar op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving