In English

Gegrilde makreel met ketjap saus

Gegrilde makreel met ketjap saus

Wij kregen een Shichirin van Yakiniku om te proberen. Een shichirin is een kleine Japanse grill die je midden op tafel zet. Daar hebben we op een avond gebruik van gemaakt door allerlei spiesen te grillen. Waaronder dus deze makreel.

Gegrilde makreel staat bij veel Japanse restaurants als voorgerecht op het menu. Dan heet het Saba Shioyaki. Het is heel makkelijk te bereiden en het smaakt echt heerlijk. Wij volgen niet het traditionele Japanse recept maar hebben een versie gemaakt met Indonesische Ketjap.

Wij hebben een verse makreel gekocht maar je kan ook prima makreel filets halen. Zorg dan wel dat ze nog het vel hebben. Dat grilt makkelijker. De graat is er ook al uit bij gefileerde makreel. Dat maakt het helemaal makkelijk.

De makreel snijden we vervolgens in mootjes en die rijg je aan spiesen. Daarna strooien we er een beetje zout over. Het zout zorgt voor extra smaak en dat het vlees een beetje steviger wordt. Laat het zout niet te lang staan want anders raakt de vis zijn structuur kwijt en dat is ook niet de bedoeling. Een half uur is genoeg.

Daarna gril je de makreel. Eerst met de huid naar beneden totdat je de zijkanten grijs ziet worden en de huid loskomt van het rooster. Daarna draai je ze om en gril je de andere kant kort.

Dan draai je ze weer om en smeer je ze in met de ketjap saus. Als het vlees net niet meer doorzichtig is dan is de makreel gaar. Smeer ze nog een keertje in met de saus en serveer als ze nog warm zijn.

Ingrediënten

  • 400 gram makreel filet
  • Zout
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel suiker
  • spiesen

Bereiding

  1. Snij de makreel filets in stukken van ongeveer 5 cm zonder de huid te verwijderen. Rijg ze aan spiesen en strooi een klein beetje zout over de vleeszijde.
  2. Start een barbecue op om te grillen en meng de ketjap, cayennepeper en de suiker.
  3. Gril de makreel eerst aan de huidzijde en daarna kort aan de vlees zijde. Draai de makreel dan nog een keer om en smeer dan de ketjap saus over het vlees. Wacht tot de saus een beetje ingedikt is en smeer ze dan nog een keer in vlak voor het serveren.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook