Zo heel af en toe moet je eens wat anders op de barbecue gooien dan alleen maar dikke stukken vlees. Dus nu hebben we gegrilde tomaatjes. Samen met de salsa verde krijg je dan een hartige mix.
De gegrilde tomaatjes kan je samen met een mooi stuk brood als voorgerecht neerzetten of samen met een dikke steak.
Salsa verde betekent simpelweg groene saus en wordt over de hele wereld gegeten. Wij maken hier de Italiaanse variant.
Snij de tomaatjes op deze manier doormidden. Is dit overdwars? Dan kan je namelijk makkelijker de pulp verwijderen.
Zorg dat je de pulp opvangt als je de tomaatjes leeg schept. Dat heb je namelijk straks nog nodig.
De halve tomaatjes bestrooi je met wat zout zodat de randjes een beetje uitdrogen. Dat versnelt de maillard reactie een beetje zodat je wat eerder gegrilde randjes krijgt.
Met de achterkant van de theelepel kan je de pulp wat fijner maken voordat je de salsa verde toevoegt. Probeer het zo fijn mogelijk te krijgen. Dat is makkelijker als je de tomaatjes weer gaat vullen.
Je hebt voor dit recept een bakplaatje nodig of een steelpan met een dikke bodem. Laat deze goed heet worden en leg daar de halve tomaatjes op. Net zo lang tot de tomaatjes een beetje zachter zijn geworden en de randjes een grillkleurtje hebben.
Neem een kleine ovenschaal of dezelfde steelpan en draai de halve tomaatjes om. Vul ze vervolgens met het salsa verde/tomaat pulp mengsel.
Laat ze liggen tot de hele tomaat lekker warm is. Serveer ze samen met een mooi stuk brood of een dikke steak. Pas wel op. Ze zijn gloepend heet.
Ingrediënten
- 10 middelgrote stevige tomaten
- Grof zout
Voor de salsa verde
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 ansjovis filets
- sap van 1 limoen
- 10 blaadjes verse oregano
- 2 takjes verse rozemarijn
- 4 blaadjes verse salie
- 3 takjes verse tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- Versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
Bereiding
- Snij alle knoflook, ansjovis en kruiden fijn en doe dat samen met de limoensap en olijfolie in een vijzel of keukenmachine. Doe er peper of zout bij naar smaak.
- Snij de tomaatjes op deze manier doormidden en schep de halve tomaten leeg met een theelepeltje. Hou de pulp apart.
- Bestrooi de halve tomaten met wat zout en laat ze even liggen.
- Probeer de tomatenpulp wat fijn te maken en doe er een gelijke hoeveelheid salsa verde bij. Meng het goed door elkaar.
- Gril de halve tomaatjes tot de randjes wat donkere randjes krijgt en de tomaat zacht is.
- Haal de tomaatjes van de grilplaat en leg ze andersom in een kleine ovenschaal. Vul ze met het tomaat salsa verde mengsel en laat ze liggen tot ze helemaal goed warm zijn.