Gegrilde zalmzijde met bramensaus

In samenwerking met

Gegrilde zalmzijde met bramensaus

In de zomer liggen de winkels vol met echt zomerfruit. Toen we de bakjes bramen zagen staan herinnerden we ons een aflevering van Man Fire Food op de Cooking Channel waarin ze 20 zalmen op een rij op planken grilden naast open vuur. Deze zalmzijdes werden constant ingesmeerd met een bramensaus.

Dat zag er zo geweldig uit dat we dat op de to-do lijst hadden gezet. Onze to-do lijst is inmiddels zo lang dat we ons afvragen of we ooit aan alles toe gaan komen maar we blijven gewoon verzamelen.

Wij hebben een hele zalmzijde dus hebben we ook een flinke plank nodig. Deze Finse rookplank hebben we van Rookplankje.nl. Voor ons hebben ze ons logo er in gebrand. Dit kunnen ze ook voor jou doen. Dit recept werkt natuurlijk ook met een kleiner stuk zalm en dan heeft rookplankje.nl kleine plankjes die je in zijn geheel op de barbecue legt. De ingrediënten voor de saus halveer je dan natuurlijk. Of kwarteer je (huh?). Je begrijpt het wel.

Stook een vuurtje met droog hout. Voor een hele zalm heb je een redelijk groot vuur nodig. Een diameter van een halve meter minstens en de vlammen mogen best hoog komen. Heb je de ruimte en je wil er nog langer van genieten dan kan je er ook een groter kampvuur van maken. Geef de kinderen na het eten een paar scherpe stokken en wat marshmallows en ze vermaken zich ook weer een uurtje.

De hele zalmzijde spijkeren we met 6 flinke RVS spijkers op de plank. Zorg dat de spijkers, als de plank staat, naar boven en buiten wijzen. Dan hangt de zalm het best. Daarna bestrooien we de zalm met een beetje grof zout en versgemalen peper. Je zou ook lemon-pepper kunnen gebruiken. Dat werkt ook erg goed bij zalm. Daarna zetten we de plank rechtop met de staander die meegeleverd is.

We plaatsen de plank zo dat de hitte van het vuur de zalm wel kan bereiken zonder dat de vlammen de zalm raken. We plaatsen de plank met de wind mee zodat de rook ook de zalm raakt. Beetje extra smaak kan nooit kwaad.

De bedoeling is dat de hitte ongeveer 150 tot 200°C is net voor de zalm. Het steekt niet zo heel nauw. Test de hitte door je hand voor de zalm te houden. Als je je hand net op zijn plek kunt houden zonder hem meteen terug te trekken dan zit je goed. Check ook even de hitte van onder naar boven. De hitte moet ongeveer gelijk zijn. Is dit niet het geval dan kan je de plank meer of minder rechtop zetten.

De bramensaus die we gaan maken is echt heel makkelijk. Het bestaat uit 5 ingrediënten en je maakt het ook in 5 minuten. Neem een steelpannetje en zet deze strak tegen het vuur. Als de pan warm is dan mogen de bramen, balsamico azijn, rode wijn en een geraspte teen knoflook er in.

Bramen zijn heel zacht en zullen door de hitte snel zacht worden. Mocht het nodig zijn dan help je even door de bramen met een vork te pletten. Nu wacht je tot de saus een beetje ingedikt is. Dit herken je aan de dikke bellen.

Als de saus naar je zin is dan schuif je hem wat verder van de hitte en doe je de boter erbij en laat je dit smelten terwijl je blijft roeren. De bramensaus is klaar en mag je op de zalm smeren.

Je checkt even of de buitenste laag van de zalm droog is en het zout en de peper een beetje vast zit. Dan neem je een siliconen kwast en strijk je de eerste laag van de bramensaus over de zalm. Dit herhaal je elke 10-15 minuten tot de zalm 55°C en gaar is. Heb je geen thermometer dan kan je kan ook even een hoekje van de zalm lostrekken en kijken of de zalm net niet meer doorzichtig is.

Let in ieder geval goed op dat de zalm niet te ver doorgaart en droog wordt. Dat zou jammer zijn. Hier en daar zal het toch gebeuren omdat je met deze manier van garing niet alles in de hand hebt natuurlijk.

Serveer de zalm op de plank. Zo’n groot bord heb je toch niet en het staat wel stoer. Zet de overgebleven saus ernaast. Voor de foto’s op Insta leg je er nog wat bramen omheen. Doet het altijd goed.

Als de plank is leeggegeten dan schraap je de restjes zalm en huid eraf en zet je hem nog even dicht naast het kampvuur. Zo verbranden alle restjes vis en kan je de plank de volgende keer zo weer gebruiken.

Ingrediënten

 • 1 hele zalmzijde
 • Grof zout en versgemalen zwarte peper
 • 400 gram bramen
 • Een kleine scheut (4 flinke eetlepels) rode wijn
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • 1 teen knoflook geraspt
 • 50 gram ongezouten boter

Bereiding

 1. Stook een vuurtje met goed droog hout
 2. Spijker de hele zalmzijde op de rookplank en bestrooi deze met wat zwarte peper en grof zout.
 3. Zet de plank rechtop naast het vuur en check of de temperatuur van onder naar boven een beetje gelijk is
 4. Laat een pannetje warm worden en doe daar de bramen, balsamico azijn, rode wijn en geraspte teen knoflook in. Roer alles goed door elkaar tot de saus ingedikt is.
 5. Schuif het pannetje een beetje van de hitten en doe de boter erbij. Laat de boter smelten terwijl je de saus blijft roeren.
 6. Gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 55°C terwijl je de zalm elke 10 minuten insmeert met de bramensaus.
 7. Serveer de zalm op de plank met de overgebleven saus.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook