Gekarameliseerde peer

Gekarameliseerde peer

Gekarameliseerde peer wordt normaliter gemaakt in een pannetje op het fornuis maar kan ook heel goed op de barbecue. Zet een paar peren in de barbecue aan het eind van een barbecuefeestje en maak een geweldig toetje wat iedereen kan waarderen.

Dit recept maak je met elke harde peer die je kan kopen maar probeer wel goeie dikke te kopen omdat deze stabieler rechtop staan.

peerNeem een paar dikke harde peren. Deze Doyenne du Comice zijn perfect.

geschilde-en-ontpitte-peerSchil en ontpit de peren maar het steeltje laat je zitten. Maakt niets uit voor de smaak maar ziet er wel leuk uit.

peer-met-kokosolie-suiker-en-kaneelSmeer de peer in met wat kokosolie en bestrooi ze met de suiker en kaneel mix. Het hoeft niet zo heel netjes maar probeer overal suiker en kaneel te krijgen.

peren-rechtop-in-de-rum-honing-sausDoordat je de peren aan de onderkant een rechte kant geeft kunnen ze mooi stevig rechtop staan in de rum, honing, water en boter saus. Tijdens de bereiding giet je de saus regelmatig over de peren en zal de saus indikken.

peren-indirect-op-de-barbecueOp de barbecue zorg je voor 2 warmtebronnen aan beide zijden. Bij een gasbarbecue met 3 verschillende branders kan je de middelste uitzetten. Heb je 2 branders dan zet je er 1 uit en keer je elke 10 minuten het bakje.

insmeren-peer-met-rumsausAls de suiker op de peer al een beetje gekarameliseerd is dan strijk of giet je elke 10 minuten wat van de saus uit het bakje over de peren. Doe dit niet te vroeg want dan stroomt de suiker samen met de saus van de peer. En dat zou jammer zijn.

gekarameliseerde-peerDenk niet dat je de peren aan het steeltje uit het bakje kan tillen. De peren zijn erg zacht geworden en dan heb je enkel het steeltje in je handen of de peer ligt op de grond en dat zou jammer zijn. De peer is zacht genoeg om met een lepel of vork te eten.

De saus laat je nog iets meer indikken en schenk je daarna over het ijs en/of de slagroom. Laat de saus niet te veel indikken. Als de saus afkoelt wordt deze nog iets dikker en voor je het weet kan je de saus van je bord afhakken.

Ingrediënten

 • 2 dikke harde peren
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • 3 eetlepels rum
 • 3 eetlepels honing
 • 3 eetlepels water
 • 50 gram boter

Bereiding

 1. Schil en ontpit de peren met een appelboor. Laat het steeltje zitten. Snij vervolgens een vlakke kant aan de onderkant zodat de peer rechtop kan staan.
 2. Smeer de peren in met kokosolie
 3. Meng de suiker en kaneel en schep dit over de peer zodat alle zijden bedekt zijn
 4. Meng de rum, honing, water en de boter in een pannetje terwijl je het zachtjes verhit
 5. Schenk de gemaakte saus in een kleine ovenschaal of aluminium bakje en zet de peren erbij
 6. Bereid een barbecue voor op een temperatuur van 200 tot 220ºC. Het mooist is een warmte bron aan 2 zijden van de peer.
 7. Zet het bakje met de peren in het midden van de barbecue en sluit het deksel.
 8. Check elke 10 minuten of de suiker al gekarameliseerd is. Mocht dat het geval zijn dan borstel je wat saus uit de bak over de peren en sluit je het deksel weer. Dit doe je daarna elke 10 minuten nog een paar keer. Check na 30 minuten met een tandenstoker of de peer zacht genoeg is. Zo niet dan sluit je het deksel nog eens 10 minuten.
 9. Haal het bakje van het rooster en schep de peer voorzichtig met een spatel uit het bakje op een bordje.
 10. Als de saus nog te dun is dan verhit je deze nog een beetje door totdat de saus dik genoeg is. Stop op tijd want de saus wordt vanzelf dikker, en gauw te hard, wanneer deze afkoelt.
 11. Serveer de peer met ijs en/of slagroom en een beetje saus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook