Gekruide rosbief op flatbread

Recept van Thijs BBQ
Gekruide rosbief op flatbread

Rosbief is een mooi stukje vlees om op de barbecue te bereiden. Je kan kiezen voor snel en direct of indirect op het gemak. Voor het laatste heb ik zelf gekozen. Dit omdat ik met verse kruiden ga werken in de marinade. Deze kruiden zouden bij direct grillen vrijwel meteen verbranden en verkeerde smaak afgeven.

Deze rosbief komt van de Bommelse Blonde d’Aquitaine. Een fan oorsprong Frans ras dat nu heerlijk loopt te grazen in de Gelderse Bommelerwaard.

In de marinade gaat tijm en rozemarijn. Ik vond het vaak lastig om die blaadjes van de takjes te ritsen. Ze kwamen niet los of het takje brak halverwege af. Onlangs kreeg ik de tip om de kruiden eerst , zo’n tien seconden, onder een straal goed warm water te houden. Hierna rits je de blaadjes er een stuk makkelijker van af.

De overige ingrediënten voor de marinade gaan in de vijzel en we malen het geheel goed fijn. Als je van wat meer pit hou, dan kun je uiteraard wat extra chillivlokken toevoegen.

Smeer de rosbief er mee in en stop hem in bijvoorbeeld een ziplock zak. De marinade mag nu enkele uren intrekken in het vlees. Deze voorbereidingen kunnen ook een avond van te voren plaats vinden zodat de marinade nog beter intrekt.

De rosbief gaat met een keteltemperatuur van 180°C op de barbecue. Ben je in het bezit van een kerntemperatuur meter. Plaats deze dan nu en stel hem in op 42 graden.

De rosbief wordt geserveerd in een flatbread broodje. Het maken van het deeg is redelijk eenvoudig en kan op het moment worden gedaan als de rosbief rustig ligt garen op de barbecue. Meng voor het deeg de Griekse yoghurt, de bakpoeder en het zelfrijzend bakmeel door elkaar.

Breng wat bakmeel aan op het aanrecht zodat het niet hieraan blijft plakken. Wrijf ook de deegroller er mee in, die we zo dadelijk gaan gebruiken. Steek van het deeg kleinere stukken. Van ieder stuk gaan we ovaal vormige plakken deeg vormen ter grootte van twee ronde broodjes naast elkaar.

Dit kan met de deegroller zodat het uiteindelijk zo dun is dat je er doorheen kan kijken. Het brood gaan we wel direct grillen. Aangezien dat dit niet lang hoeft te bakken kan het mooi in de tijd dat de rosbief ligt te rusten in de aluminium folie.

Als de rosbief de 42°C heeft bereikt dan mag hij in de aluminiumfolie, zodat we de barbecue kunnen klaar maken voor direct grillen. Hierbij mag de temperatuur oplopen naar de 200 graden.

Wrijf de meeste kruiden van het vlees en leg het terug op het grillrooster. Keer het vlees regelmatig om en laat de kerntemperatuur komen tot 50°C. Op dat moment mag het vlees rusten terwijl we het aluminium er losjes omheen vouwen.

Direct hierna kunnen we het platte brood gaan grillen. Leg het hiervoor rechtstreeks boven de hete gloeiende kolen. Na 2-3 minuten controleren we de onderzijde. Als deze iets bruin is geworden met mooie grillstrepen dan vouwen we de bruine zijde naar elkaar toe, zodat de buitenkant boven en onder nog gegrild moeten worden. Beide kanten van het flatbread bakken we ieder 2-3 minuten. Als je het brood eerst zou grillen en daarna wil dubbel vouwen tot een broodje, dan zal het op de vouw geheid scheuren. En dat is zonde.

Tijdens het bakken van het brood is goed te zien waar de hotspots in je kolen bed aanwezig zijn. Het brood zal niet egaal kleuren maar op sommige plekken meer bruin kleuren. Maak van deze hotspots gebruik om dit brood goed en snel te kunnen grillen.

Tijd om de broodjes op te maken. Leg frisse sla met fijn gesneden wortel aan de binnenzijde van het flatbread.

Snij mooie dunne plakken van de rosbief. De rosbief gaat op de sla en het geheel is klaar om te serveren.

Een smaakvolle tomatensalade en een lekker er bij maken het geheel af.

Tip: maak van tevoren al wat extra flatbread deeg. Grill dit na het eten zonder dubbel te vouwen. Hierna sprenkel je er wat olijfolie over en strooi er Italiaanse kruiden overheen. Snij het flatbread op een serveerplank in repen en doe er bijvoorbeeld een goede knoflooksaus bij. Flatbread dippen, wijntje of biertje er bij en het natafelen is begonnen. Fijne avond!

Ingrediënten

 • 500 gram rosbief
 • 4 takjes tijm
 • 4 rozemarijn
 • 1 knoflookteen
 • 1 theelepel chilivlokken
 • 2 theelepels zwarte peper
 • 2 theelepels grof zout

Voor het flatbread

 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 350 gram griekse yoghurt

Bereiding

 1. Haal de blaadjes van de verse kruiden en doe deze met de andere ingrediënten voor de marinade in de vijzel. Maal alles goed fijn. Smeer daarna de rosbief rondom rijkelijk in met de marinade. Pak het vlees goed in en leg het voor minstens twee uur (of een nacht) in de koelkast.
 2. Maak de barbecue klaar voor een indirecte bereiding van 180°C keteltemperatuur.
 3. Het vlees gaat op het grillrooster en plaats de kerntemperatuurmeter voor een kern van 42°C.
 4. Maak ondertussen het deeg voor het flatbread door het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de Griekse yoghurt te mengen tot een goed en bewerkelijk deeg. Maak van het deeg bolletjes en rol ieder bolletje tot een ovaal van ongeveer 15 bij 20 centimeter. Het deeg mag zo dun zijn als bij de bodem van een pizza.
 5. Bij 42°C kern mag het vlees er van af en heel even in het aluminium folie. Zet de luchtinvoer van de barbecue iets verder open en maak hem klaar voor directe bereiding.
 6. Haal met keukenpapier overtollige kruiden van het vlees om te voorkomen dat deze bij het afgrillen verbranden. De rosbief gaat dan terug op het grillrooster. Met regelmatig keren van het vlees laten we de kerntemperatuur oplopen tot 50°C. Pak hierna het vlees losjes in in aluminium folie.
 7. Leg het flatbread op de barbecue en bak dit 2-3 minuten tot de onderzijde mooie bruin en goede grillstrepen heeft. Vouw het hierna dubbel met de gegrilde kant naar elkaar toe. Bak hierna beide kanten van het ontstane broodje aan weerszijden. Iedere zijde weer 2-3 minuten, maar check het door naar kleur te kijken en aan het brood te voelen.
 8. Snij de rosbief in mooie dunne plakken en leg ze met wat sla en fijngesneden wortel in het broodje.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook