Gerookt buikspek voor de boerenkool

Gerookt buikspek voor de boerenkool

Bij dat koude winterweer denken wij meteen aan boerenkool. En snert en hutspot en zuurkoolschotel… Maar vooral boerenkool. En daar hoort wat ons betreft een heerlijk stuk gerookt buikspek bij.

Snij het vet van het buikspek in tot op het vlees. Zo krijgt het hardere vet de kans om zacht te worden. Ook kan de AllBrine en straks de dryrub beter het vlees bereiken.

De AllBrine meng je normaliter met water voor een zogenaamde wet brine. Maar je kan deze ook prima gebruiken om droog te pekelen. De smaak van het buikspek blijft zo meer aanwezig en zal het oppervlak iets meer uitdrogen.

Het vlees pak je in huishoudfolie of een flinke ziplockzak en zo laat je het een nachtje in de koelkast liggen. Het zout in de brine zal in het vlees trekken voor wat extra smaak en om te zorgen dat de cellen beter het vocht vasthouden. De rest van de smaken trekken niet verder dan een paar millimeter in het vlees.

Na een nachtje nat pekelen spoel je alle AllBrine van het vlees. Anders zou het vlees te zout worden.Zorg wel dat je het vlees goed droog dept met een stuk keukenpapier. Daarna smeer je het vlees in met wat olijfolie zodat de rub beter blijft plakken.De dryrub bevat weinig zout omdat deze al ruim aanwezig was in de AllBrine. Voor de rest hebben we gekozen voor een iets grotere verhouding suiker. De combinatie van de zoute buikspek en suiker werkt heel goed.Het buikspek gaat dan op de barbecue met een indirecte temperatuur van ongeveer 120°C. Iets meer of minder mag maar pas op dat de temperatuur niet boven de 150°C komt. De suikers in de dryrub zouden verbranden en bitter worden.

We gooien een blokje appelhout op de kooltjes. Het vlees krijgt een milde rooksmaak maar een prachtige bruine kleur. Steek een kernthermometer in het vlees en laat het vlees vervolgens liggen tot het een kerntemperatuur heeft van ongeveer 75°C. Dit kan ongeveer 2 uur duren.

Als de kerntemperatuur bereikt is dan pakken we het vlees in een stuk aluminiumfolie. Zo zal de garing wat sneller gaan en het vlees nog zachter worden. Steek de kernthermometer door de folie in het vlees en laat het liggen tot een kerntemperatuur van 92°C.

Laat het vlees 15 minuten rusten en snij het daarna in gelijke plakken. Probeer niet teveel van de plank te snoepen want het moet natuurlijk uiteindelijk op tafel terechtkomen.Voor de boerenkool zoek je een lekker recept voor ouderwetse boerenkool. Of misschien weet je zelf heel goed hoe je boerenkool moet maken.

Ingrediënten

Voor de dryrub

 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 2 theelepels pimenton
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 1 theelepel mosterdpoeder
 • ½ theelepel grof zout
 • ¼ theelepel chiliflakes

Bereiding

 1. Snij het vet in tot op het vlees
 2. Strooi de AllBrine over het vlees en laat dit een nachtje gekoeld intrekken
 3. Bereid een barbecue voor met 2 zones op ongeveer 120-130°C
 4. Spoel de AllBrine van het buikspek en dep het droog met wat keukenpapier
 5. Meng de ingrediënten voor de dryrub en bestrooi het vlees hiermee aan alle kanten.
 6. Leg het buikspek op de barbecue en steek een kernthermometer in het vlees. Gaar het buikspek tot 75°C.
 7. Als de kerntemperatuur bereikt is dan pak je de buikspek in met folie en gaar je het vlees door naar een kerntemperatuur van 92°C
 8. Laat het buikspek 15 tot 20 minuten rusten en snij het daarna in plakken van ongeveer een centimeter dik

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook