Gerookte beenmerg met salsa verde

Gerookte beenmerg met salsa verde

Beenmerg is misschien wel het meest decadente gerecht op een barbecue feestje. En weet je wat het leukste is? Het kost letterlijk geen drol. Mergpijpen zijn letterlijk het afvalproduct van de slager en hij helpt je er graag aan. Anders gaat het toch naar de dierenwinkel, de soepfabrikanten of de vuilnisbak in.

Heb je een setje barbecue connaisseurs op je volgende barbecuefeestje dan kan je ze echt verrassen met dit recept.

 

Salsa verde is niets meer dan een groene saus. Dus je mag zelf bepalen wat je er in gooit, zolang die saus maar groen wordt. Om de volle vette smaak van de beenmerg te complimenteren maken we deze salsa verde zout met ansjovis en extra zuur met kappertjes en citroensap. Dit geeft deze salsa verde die volle smaak die niet overschaduwd wordt door de gerookte beenmerg.

Beenmerg heeft van zichzelf al zo’n geweldige smaak dat je er eigenlijk niets verder aan hoeft te doen. Je strooit wat zout en peper over de merg en dan sluit je het deksel. Om te voorkomen dat de botjes omrollen zetten we ze in een bedje van aluminiumfolie.

Om te roken gebruiken we een blokje eikenhout. De merg is snel zacht en neemt dan makkelijk rook op. Dus een lichte rook is voldoende.

Na een half uur is de beenmerg zacht en gelatine-achtig. Je zou het nog zachter kunnen laten worden en dan stroomt het er echt uit. Ga dus niet te ver want dan ligt die heerlijke merg allemaal in je barbecue en kan je alleen nog maar van de geur genieten.

Dit is onze gerookte beenmerg met salsa verde. Dit smeren we op een paar geroosterde broodjes voor een heerlijk voorgerecht of een decadente snack bij een drankje. Ga jij deze beenmerg ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • Dwarsgesneden mergpijp
 • Zout en peper
 • 30 gram peterselie
 • 25 gram bieslook
 • 1 teen knoflook
 • 2 ansjovis filet
 • 2 tl kappertjes
 • 1 el citroensap
 • Zwarte peper naar smaak
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Zorg voor een barbecue met een indirecte temperatuur tussen de 150 en 180ºC.
 2. Plaats een blokje rookhout en leg de mergpijp op de barbecue. Bestrooi met peper en zout en sluit het deksel
 3. Doe de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en pulseer tot een egale salsa
 4. Als het beenmerg na 15 tot 20 minuten zacht is en begint te bubbelen dan haal je de mergpijp van het rooster en serveer je het met de salsa en geroosterd brood.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook