Gerookte bloemkoolschotel met kaas en bacon

Gerookte bloemkoolschotel met kaas en bacon

We zagen regelmatig hele bloemkolen gerookt worden en vonden dat het wat beschaafder mocht. Een klein beetje maar hoor. Deze gerookte bloemkoolschotel kan je meteen eten zonder dat je hem eerst hoeft te ontleden.

Bloemkool is één van de saaiere groenten maar dat kan je na het eten van dit recept echt niet meer zeggen. Je vraagt je straks echt af waarom je dit niet eerder geprobeerd hebt. Gooi er meteen een hele kip bij en je zet een heerlijke maaltijd op tafel.

Bloemkool roosjes snij je zelf van de bloemkool of haal je voorgesneden in een zak als je echt heel lui bent. Je giet er gesmolten boter overheen zodat de kruiden goed blijven plakken. Bij de kruiden gingen we in dit recept uit van een beetje pit. Vergroot gerust de hoeveelheid chilipoeder als je het een beetje heter kunt hebben.

De gekruide roosjes gaan net zo lang indirect op de barbecue totdat de bloemkool beetgaar is en een mooi rookkleurtje heeft. Langer dan een half ur is niet nodig. Wij hebben een klein blokje eikenhout gebruikt. Je kan ook appel of kers gebruiken voor een wat mildere rooksmaak.

Tijdens het roken meng je alvast de sour cream, roomkaas en de helft van de geraspte kaas, bacon en bieslook. Wij gebruikten Mon Chou als roomkaas omdat die wat neutraler van smaak is. Je kan natuurlijk ook Paturain of andere roomkaas soorten gebruiken.

Als de bloemkool roosjes een half uur gerookt zijn dan gooi je ze bij de roomkaas mix en meng je alles goed door elkaar. Doordat de bloemkool nog warm is zal de kaas lekker overal intrekken.

Gooi alles in een ovenschaal en bestrooi de bloemkool met de rest van de geraspte kaas en bacon. Daarna mag de ovenschaal terug op de barbecue. Nog steeds indirect maar de temperatuur mag iets hoger.

Na 3 kwartier is je bloemkoolschotel klaar. Strooi het laatste beetje bieslook over de bloemkool en serveer als de kaas nog lekker warm is.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookgranulaat
  • beetje chilipoeder
  • peper en zout
  • 50 gram roomkaas
  • 50 gram sour cream
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram bacon in stukjes gesneden

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor op 120°C en 2 zones
  2. Snij de bloemkool tot bloemkool roosjes
  3. smelt de boter en giet dit over de bloemkool
  4. strooi de paprikapoeder, knoflookgranulaat, chilipoeder, peper en zout over de bloemkool en meng alles goed door elkaar
  5. Plaats een blokje rookhout tussen de kooltjes of briketten en leg de bloemkool roosjes aan de koele kant van de barbecue en sluit het deksel. Laat de bloemkool zo een half uur roken.
  6. Meng ondertussen de roomkaas, sour cream en de helft van de bieslook, kaas en bacon in een flinke kom
  7. Doe de gerookte bloemkool bij het roomkaas mengsel en roer alles goed door elkaar.
  8. Doe de bloemkool in een ovenschaal en strooi de andere helft kaas en bacon eroverheen
  9. Stook de barbecue iets hoger tot een temperatuur van ongeveer 150°C op en zet de ovenschaal 3 kwartier terug op de barbecue.
  10. Strooi het laatste beetje bieslook over de schotel en serveer meteen.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook