In English

Gerookte gehaktballen in bier-kaassaus

In samenwerking met

Gerookte gehaktballen in bier-kaassaus

Ben je wel een beetje klaar met de doorsnee gehaktbal? Dan hebben we hier de gerookte gehaktbal. Alleen al de gebruikte ingrediënten maken dit een heerlijke bal maar de rook maakt het af. Is het dan nog niet gek genoeg dan serveer je ze met een pittige kaassaus.

We gebruiken voor dit recept rundergehakt met een vet/vlees verhouding van 20/80. Je mag ook half om half gehakt gebruiken zolang het maar geen mager gehakt is. Om vlees te roken heb je vet nodig en vet smaakt gewoon goed. Van een kilo gehakt maak je ongeveer 8 dikke gehaktballen. Je kan natuurlijk ook kleinere ballen maken die je als snack kunt serveren. Als ze maar niet te klein worden zodat ze door het rooster vallen.

We gebruiken voor dit recept de Masterbuilt smoker die we instellen op 120ºC. Dat is een mooie temperatuur om de gehaktballen low and slow te roken. In de asla gooien we een paar blokjes kersenhout die ontstoken worden door de gloeiende stukjes houtskool die naar beneden vallen.

De gehaktballen plaatsen we op het bovenste rooster van de Masterbuilt. De rook blijft het langst in het deksel hangen en daar zal het vlees dus de meeste rook opvangen. In de meest linker en rechter gehaktbal steken we een thermometer. Elke smoker heeft een hotspot waar de temperatuur net iets warmer is. Op deze manier kunnen we in de gaten houden of de gehaktballen dezelfde gaarheid hebben.

Mocht het halverwege zo zijn dat de linker of rechter ballen net iets harder gaan dan zou je ze nog even van plaats kunnen wisselen.

Na een uur of 2 zijn de ballen prachtig roodbruin door de rook van het kersenhout. Je ziet dat de ballen zeker niet droog zijn. Dit is de reden dat we dus vet vlees nodig hebben. Rond de 60ºC zal vet uit het vlees gedreven worden en hoe langer dit duurt hoe droger het vlees zal worden. Het kleine beetje vet in mager gehakt zal dus al snel verdwijnen met als resultaat droge ballen.

Als de ballen klaar zijn dan kan je op het rooster de gehaktsaus maken. We stellen de Masterbuilt in op 250ºC en laten een gietijzeren skillet opwarmen. Daar maken we eerst een roux in die de basis wordt van deze bier-kaassaus. Dit is nu zo’n gerecht waar je het bier echt in terug proeft. Wij gebruikten een frisse blonde die de saus een stuk minder zwaar maakt.

We gebruiken een mix van 3 verschillende soorten kaas. Dit is geraspte Gruyère met een zoete nootachtige smaak, Goudse belegen die wat scherper is en Cheddar. Laat de kaas goed smelten voordat je de gehaktballen in de saus legt.

De gehaktballen kan je mooi warm houden in de saus mocht je te vroeg klaar zijn. Zet dan de smoker op 100ºC en sluit het deksel. Doe je dit niet dan zal de kaas in de saus weer dikker worden.

Dit zijn onze gerookte gehaktballen in bier-kaassaus. Ze smaken geweldig op een wit bolletje of bij een bord pasta. Ga jij deze ballen maken laat ons dat dan weten in een reactie hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.

Ingrediënten

  • 1 kilo rundergehakt
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 25 gram paneermeel
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 1 ei
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 2 tl zeezout
  • 1/2 el chipotle peper

Voor de kaassaus

  • 100 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 400 ml volle melk
  • 250 ml bier
  • 1 el mosterd
  • 1 chili peper
  • 300 gram geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een ruime kom en meng het goed door. Draai vervolgens ballen van het gehakt.
  2. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 120ºC en wat rookhout.
  3. Leg de ballen op het rooster en rook ze tot een kerntemperatuur van 70ºC.
  4. Maak ondertussen de kaassaus door eerst een roux te maken. Zet een pan op het vuur en laat daar de boter in smelten. Strooi de bloem erbij terwijl je het met een garde doorklopt zodat je geen klonten krijgt. Laat de roux iets bruin worden voordat je de bier en melk erbij giet.
  5. Laat de saus iets indikken en voeg dan de geraspte kaas toe. Laat de kaas helemaal smelten en roer dan de mosterd, een fijngesneden chili peper en de knoflook erdoor.
  6. Doe de gehaktballen in de saus zodat je ze warm kunt houden.

Gearchiveerd onder:

, , , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook