In English

gerookte kip kerrie salade

In samenwerking met

gerookte kip kerrie salade

Natuurlijk kan je een bakje kip kerrie salade gewoon kopen. Maar zelf maken is veel lekkerder. En je weet precies wat er in zit. Deze heerlijke gerookte kip kerrie zit in ieder geval vol kip. Zoals het hoort.

Omdat we de kip low and slow gaan roken willen we wat extra vocht toevoegen aan de kip. Daarom gaan we de kip nat pekelen. Door de pekel dringt er zout diep door in het vlees waardoor het beter beter vocht vast houdt tijdens de bereiding. Dat zout brengt ook extra smaak en breekt het bindweefsel af zodat we de kip niet te ver hoeven te garen voor we kunnen gaan pullen.

We pekelen de kip, in pekelzout met water, ongeveer 4 uur in een ziplockzak in de koelkast. Langer moet je niet doen want dan wordt het vlees te zout. Ondertussen kan je alvast de dry rub maken en de smoker uit de schuur halen en schoonmaken.

Je hebt ontelbare recepten voor kerrie kruiden. Niet echt ontelbaar maar je snapt wat we bedoelen. In onze kerrie kruiden hebben we een beetje gember en chilipoeder. We hebben geen zout in deze kerrie want we hadden al genoeg in de pekel zitten.

De gele kleur komt door de kurkuma. Kurkuma is een Indiase wortel met een beetje bittere smaak dat ook tot poeder verwerkt is. Misschien ken je het ook als koenjit dat veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken. De smaak is niet heel aanwezig maar kurkuma wordt vooral gebruikt voor de gele kleur. Pas op voor je kleren en de witte keukenkastjes. Kurkuma is een geweldige kleurstof voor voedsel maar het maakt ook andere dingen geel.

De kerrie breng je voornamelijk onder de huid aan. Maak een sneetje zodat het velletje loskomt en wrijf met je vingers de kerrie tot in de poten. Probeer het vel niet te scheuren zoals wij deden. Je hoeft de kerrie rub niet lang in te laten trekken. Omdat de kip bijna 4 uur in de smoker ligt krijgt het daar tijd genoeg voor.

We gooien de kip in onze Masterbuilt 560 smoker. Tussen de houtskool gooien we een blokje rookhout. In dit geval kersenhout. Kers geeft een mooie bruinrode kleur en een milde rookgeur aan de kip. Als er op een gegeven moment geen rook meer onder het deksel vandaan komt kan je nog een extra blokje rookhout bij de kooltjes gooien of in de aspan. Gloeiende stukjes kool zullen het blokje hout laten gloeien. Zo kan je heel gedoseerd rook toevoegen.

Dan leggen we de kip op het rooster. Zetten de temperatuur op 120 graden en prikken een kernthermometer in de borst. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het deksel sluiten en een biertje opentrekken. De Masterbuilt doet al het werk en je wordt gewaarschuwd via de app op je telefoon als de kip klaar is.

In de tussentijd hoef je alleen nog maar de kerriesaus te maken voor de kip kerrie salade. Wees niet bang, dat stelt niets voor. Je kan het natuurlijk ook iemand anders laten doen. Dat flesje bier drinkt zichzelf niet leeg natuurlijk.

Na een uur of 3 is de kip klaar. Check nog wel even de temperatuur op verschillende plekken. Die moet overal ongeveer 85 graden zijn. Dan is het vlees heerlijk zacht en met een beetje mazzel is het velletje hier en daar ook nog een beetje knapperig.

Laat de kip voordat je haar pulled even 10 minuutjes rusten. Dan verdeelt het vocht zich weer door door het vlees. Zo heb je niet het probleem dat je overblijft met gortdroge kip en een plas vocht onder in de bak. Trek met je vingers al het vlees van de botten. Voel alles goed na zodat je zeker weet dat er geen kleine botjes achterblijven.

We sorteren de botjes, het vlees en het vel in de bak. De droge stukjes vel snijden we fijn en mengen we door het vlees. Het velletje is vaak het lekkerste van de kip toch?

Als de kip gepulled is dan mengen we het met de kerrie saus die je tijdens het wachten gemaakt hebt. Maak voor jezelf een broodje om te proberen en de rest bewaar je in de koelkast. Met een hele kip kan je met gemak 10 van deze broodjes maken.

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 100 gram pekelzout
  • 1 liter water

Voor de kerriepoeder

  • 2 el kurkuma
  • 1 el coriander zaad
  • 1 el komijn
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 1 tl kaneel      
  • ½ tl chili poeder
  • 1 tl gember poeder

Voor de kerriesaus

  • 6 el mayonaise
  • 2 tl appelcider azijn
  • 1,5 el kerriepoeder
  • Zout naar smaak
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Meng het pekelzout met een halve liter water en breng het zachtjes aan de kook. Zet anderhalve liter water in de koelkast. Als de zout is opgelost dan haal je de pan van het vuur en meng je de pekel met het koude water.
  2. Doe de kip in een ziplockzak en giet de pekel erbij. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit en zet de zak 4 uur in de koelkast.
  3. Meng de ingredienten voor de kerrie. Haal de kip uit de pekel. Dep de buitenkant droog met wat keukenpapier en wrijf ongeveer 2 eetlepels van de kerrie over het vlees onder de huid.
  4. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 120°C en wat kersen rookhout. Leg de kip op het rooster en sluit het deksel. Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 85°C.
  5. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de kerriesaus en zet deze in de koelkast tot de kip gaar is.
  6. Haal de kip van het rooster en laat haar dan minstens 10 minuten rusten. Daarna pull je de kip en meng je het vlees met de kerriesaus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook