gerookte kip met krieltjes

In samenwerking met

gerookte kip met krieltjes

Wij denken dat we de afgelopen jaren meer kippen op de barbecue hebben gehad dan welk ander stuk vlees ook. En zeg nou zelf. Wat is er nou beter dan een mals en sappig stuk gerookte kip?

Toen wij de Traeger pro series 22 mochten proberen was kip het eerste waar we aan dachten. En dan een hele makkelijke. Minimale ingrediënten die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan met een geweldig resultaat. Deze kip hoort in jouw basis recepten boek.

Wij zijn een groot voorstander van een brine als we een kip gaan roken. Het zout in de brine zorgt ervoor dat er extra vocht in de cellen wordt opgenomen. Zodoende heb je wat meer speelruimte en wordt de kip gegarandeerd niet droog.

Zorg dat je de ziplockzak in een pan zet of zoals hier in een plastic bak. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat de zak omvalt of per ongeluk gaat lekken.

Met je vingers kan je heel makkelijk het vel losmaken van het vlees. Als je dit doet dan kan het vet direct onder het vel makkelijker smelten en wegvloeien. De rub die je onder de huid aanbrengt wordt door het smeltende vet verdeelt in alle kleine hoekjes en gaatjes.

Nog een bijkomend voordeel is dat het vel een betere kans krijgt knapperig te worden. Dat werkt alleen als je de temperatuur aan het eind van de bereiding hoog genoeg kunt opstoken.

Het roken van kip wordt wel heel makkelijk met de Traeger smoker. Je stelt de temperatuur in en een thermostaat zorgt ervoor dat er automatisch pellets worden aangevoerd. Je kan ook voor elke bereiding kiezen voor andere soorten hout. Wij gebruikten hier pecan.

De krieltjes snij je alleen doormidden. Vervolgens giet je er wat olijfolie overheen en bestrooi je ze met wat peper, zout en oregano.

De krieltjes zet je naast de kip om te roken. De kip blijft anderhalf tot twee uur liggen of het borstvlees moet eerder een kerntemperatuur bereikt hebben van 65°C. Daarna stook je barbecue op en gaan we voor het goudbruine velletje en een korstje op de krieltjes.

De kip binden we trouwens niet op. Zo kan de hitte en de rook ook onder de vleugels en goed rondom het dijvlees komen.

Wij garen de kip tot 70°C in het borstvlees en minstens 82°C in het dijvlees. Dan is het vlees op zijn malst en sappigst. De kip serveer je met wat platte peterselie en een beetje citroensap over de kip. Het vlees is zo mals dat je de pootjes er zo af kan pakken.

Ingrediënten

Voor de brine

 • 2 liter water
 • 100 gram zout

Voor de rub onder de huid

 • 1 eetlepel gedroogde tijm
 • 1 eetlepel gedroogde basilicum
 • 1 eetlepel knoflookpoeder

Voor op de huid

 • 1 eetlepel olijfolie
 • Versgemalen zwarte peper en grof zout

De krieltjes

 • 400 gram krieltjes ongeschild
 • 1 eetlepel olijfolie
 • oregano
 • Versgemalen zwarte peper en grof zout

Serveren met

 • 1 citroen
 • een handvol platte peterselie

Bereiding

 1. Maak de brine door in 2 liter koud water 100 gram zout op te lossen
 2. Neem de kip en snij hier en daar losse stukken vet en vel weg. Doe de kip in een grote ziplockzak en giet daar de brine bij. Sluit de zak en laat de brine 2 tot 3 uur in de koelkast zijn werk doen.
 3. Na 3 uur haal je de kip uit de brine en maak je de huid droog met een paar grote stukken keukenpapier.
 4. Bereid een barbecue voor om te roken op ongeveer 150 graden
 5. Maak met je vingers de huid los van de kip. Meng de tijm, basilicum en knoflookpoeder en breng deze rub aan onder de huid op het borstvlees en onder de huid bij de dijen en vleugels.
 6. Smeer de huid in met een eetlepel olijfolie en bestrooi de kip met peper en zout.
 7. Leg de kip aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel
 8. Snij de krieltjes doormidden en leg ze in een ovenschaal. Giet er een eetlepel olijfolie overheen. Bestrooi ze met wat peper, zout en oregano en meng alles goed door elkaar. Zet de ovenschaal met de krieltjes naast de kip.
 9. Laat de kip en de krieltjes liggen tot het borstvlees een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 65°C.
 10. Haal de kip en de krieltjes van de barbecue en stook de barbecue flink op tot een keteltemperatuur van minstens 220°C
 11. Leg de kip en de krieltjes terug op de barbecue totdat het borstvlees een kerntemperatuur heeft van 70°C en de dijen 82°C
 12. Serveer de kip en de krieltjes met een handvol platte peterselie en giet wat citroensap over de kip.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook