Gerookte ribeye met rode wijn jus

Gerookte ribeye met rode wijn jus

Een van de lekkerste stukken vlees vanaf de barbecue is ribeye. Nu eens niet de vorm van steaks, maar aan 1 stuk. Het vlees is zo lekker van zichzelf, dat we het niet gekruid hebben, De enige smaak die we hebben meegegeven is die van Hickory rookhout. En gerookte ribeye is nog veel lekkerder.

Voor de jus hebben we onder de ribeye een ovenslede geplaatst met de ingrediënten voor een jus.

rib-braadstuk-compleetDit is een compleet rib braadstuk met bot

ribeye-zonder-ribbenHier snij je met een scherp mes de ribben vanaf. Deze moet je niet weggooien. Runderribben kan je geweldig low and slow bereiden.

ribeye-opgebondenBind nu de rest op als een rollade met slagerstouw zodat je een gelijkmatig stuk vlees hebt met overal dezelfde dikte. Het hoeft helemaal niet netjes.

ribeye-met-ingredienten-jus-op-de-kamadoPlaats de bak groenten, kruiden en rode wijn in een braadslee onder het vlees in de kamado

gerookte-ribeye-in-dikke-plakkenNa het bereiken van de gewenste kerntemperatuur laat je het vlees even rusten en daarna snijd je het aan in dikke plakken.

Ingrediënten

ingrediënten (jus)

 • 300 ml rode wijn
 • 300 ml runderfond
 • takje rozemarijn
 • 2 takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 5 jeneverbessen
 • 10 peperkorrels
 • 1 ui in parten gesneden
 • een paar stukken winterwortel

Bereiding

 1. Omdat het vlees gelijkmatiger gaart wanneer je het mooi opbindt, snijden we de ribben van de ribeye.
 2. Bindt het vlees mooi op, zodat je een enigzins rond stuk hebt.
 3. Breng de barbecue naar ongeveer 110 graden. Als je een ketelbarbecue gebruikt, maak je 2 zones om indirect te kunnen grillen.
 4. Stop voor de eerste 30 minuten stukken rookhout tussen de gloeiende houtskool.
 5. Plaats de ovenslede met alle ingrediënten voor de jus onder de ribeye. In een ketelbarbecue staat de slede dus in de koude zone, in de kamado op de heat deflector.
 6. Draai de ribeye geregeld om
 7. Hou de kerntemperatuur in de gaten en gaar het vlees hoe je het hebben wilt. In onze kerntemperatuur tabel kan je de gegevens voor een runderrollade aanhouden. Wij gaan voor 60ºC, medium.
 8. Als de gewenste temperatuur bereikt is haal je het vlees van de grill en laat het nog 15 tot 20 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie dat er losjes overheen gelegd is.
 9. Haal de ovenslede van de barbecue en gooi de inhoud door een zeef. Zet de luchtinlaat op de barbecue open om het vuur op te laten laaien
 10. Kook de jus in als deze nog dun is en bind de jus eventueel af met rouxkorrels of een ander bindmiddel.
 11. Grill de ribeye nog even aan alle kanten af, laat hem daarna nog 5 tot 10 minuten rusten en snijd deze dan in mooie dikke plakken

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook