In English

Gerookte tomahawk steak met beenmerg boter

In samenwerking met

Gerookte tomahawk steak met beenmerg boter

Als je een nieuwe smoker in mag wijden dan kan je er maar beter wat goeds op gooien. In de vriezer lag nog een hele dikke dry aged tomahawk steak van anderhalve kilo die precies in de Masterbuilt 800 past.

Die gaan we low and slow roken samen met een bol knoflook en beenmerg om daar een mooie beenmerg boter van te maken.

De steak gaan we eerst zouten. Dat zout zal oppervlakte vocht uit het vlees trekken en daarna met dat vocht opgenomen worden. Daar zal het zout het vlees van binnenuit smaak geven.

Zouten doe je minsten 3 kwartier van tevoren en als je de tijd hebt een paar uur tot een hele nacht. Je hoeft niet bang te zijn dat het vlees droog wordt. Dat is namelijk alleen het vocht aan de oppervlakte van het vlees en dat wil je ook droog hebben. Een droog oppervlak zorgt namelijk voor een betere korst.

Je zou een tomahawk steak nog mooier kunnen maken door het bot helemaal kaal te maken. Dan heb je een frenched tomahawk steak. Dat gaan wij nu niet doen. Er zit best een mooi stuk vlees aan dat bot en omdat we de steak op lage temperatuur gaan roken zal dat vlees ook niet te droog worden.

Samen met de tomahawk steak leggen we ook een hele bol knoflook en beenmerg op het rooster om te roken. Daar gaan we straks dus de beenmerg boter van maken. Beenmerg boter is een gekruide boter met een waanzinnig volle smaak die straks perfect past bij deze steak. Als de knoflook en de beenmerg zacht is dan halen we ze van het rooster om alvast de beenmerg boter te maken. De tomahawk garen we verder tot 52ºC. Dat meten we natuurlijk met onze Smoke digitale thermometer.

Als de gewenste kerntemperatuur bereikt is dan gaat de tomahawk ook van het rooster zodat we de Masterbuilt smoker om kunnen bouwen voor het afgrillen. Bij de Masterbuilt 800 zit een extra opzetstuk waardoor je heel snel kunt schakelen tussen indirect roken en direct grillen.

De tomahawk steak deppen we droog met wat keukenpapier want een droog oppervlak zorgt voor een snellere bruining en een betere korst. Dan is het alleen nog maar zaak dat we de steak goed in de gaten houden zodat hij niet verbrand.

Dit is onze gerookte tomahawk steak met beenmerg boter. Ga jij hem maken laat ons dat dan weten in een reactie hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe jouw tomahawk er uitziet.

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Zout de steak minstens 3 kwartier van tevoren aan beide zijden met zout bestrooien en dan onafgedekt in de koelkast zetten.
  2. De smoker voorbereiden met een indirecte temperatuur van ongeveer 110-120ºC.
  3. De beenmerg en de knoflook op het rooster leggen en half uur later de steak erbij leggen. Steek een thermometer in het vlees en sluit het deksel.
  4. Check na ongeveer een half uur of de knoflook en de beenmerg zacht is. Als dat het geval is dan mag je ze van het rooster halen om alvast de boter te maken.
  5. De steak laat je verder garen tot een kerntemperatuur van 52ºC. Haal hem dan van het rooster.
  6. Bouw de smoker om tot direct grillen en wacht tot het rooster gloepend heet is. Gril de steak om en om tot er een mooie korst gevormd is.
  7. Snij de steak in mooie plakken en serveer met de beenmerg boter.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook