Gerookte Tonijn Steak op cederhout

Deel:


Over het algemeen zie je altijd zalm op een plankje liggen maar tonijn leent zich ook uitstekend om op een plankje bereid te worden. Het plankje was te groot voor onze Weber Go Anywhere dus moest de zaag erin. Een halve plank werkt natuurlijk precies hetzelfde.

Op dit plankje gaan we gerookte tonijn met spinazie maken. Gerookte spinazie is even wennen maar in combinatie met de tonijn best lekker. Gebruik wat mildere houtsoorten om te roken zoals appel of beuk. Zowel de tonijn als de spinazie heeft niet veel rook nodig.

tonijn-met-teriyakisaus-sojasaus-en-sesamzaadSmeer de steaks in met de teriyaki- en sojasaus. Daarna besprenkelen met sesamzaad. Je zou nu al kunnen beginnen met eten maar het is de bedoeling dat we ze gaan roken.

tonijn-met-spinazie-op-de-Weber-Go-AnywhereOok op een Weber Go Anywhere kan je roken en barbecueën op een plankje. Het is alleen een half plankje.

tonijn-met-spinazie-roken-op-de-Weber-Go-AnywhereAan het eind van de dag hadden we nog even een heel mooi zonnetje op het balkon. Als de tonijn een kerntemperatuur van 50ºC heeft, mogen ze eraf. De spinazie is dan ook klaar.

gerookte-tonijn-op-cederhoutGerookte spinazie is wennen, maar goed te eten. Je moet alles een keer geprobeerd hebben. De Tonijn smaakte in ieder geval erg goed.

Ingrediënten

  • 2 Tonijn steaks
  • 1 doosje bevroren spinazie blokjes (geen à la crème)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels teriyakisaus
  • Cederhouten rookplank
  • Mild rookhout naar keuze

Bereiding

  1. Voor je ook maar ergens aan begint, leg je de rookplank in het water. Zorg ervoor dat de plank “kopje onder” gaat.De plank laat je minimaal een uur, maar liefst langer, in het water liggen.
  2. Als alleen de tonijn op de barbecue gaat, heb je genoeg aan een halve brikettenstarter. Wanneer die staat op te warmen, kun je beginnen met het voorbereiden van de zalm.
  3. Smeer de steaks in met de sojasaus en de teriyakisaus, je kan het eerst mengen, maar zo over elkaar heen smeren gaat ook prima.
  4. Als je beide kanten gedaan hebt, bestrooi je de tonijn met het sesamzaad. Ook weer aan beide kanten.
  5. De briketten kunnen in de bbq, maar zorg wel voor 2 zones.
  6. Leg de plank eerst even op de hete barbecue boven de hitte, deksel dicht. Draai ‘m na 2 minuten om, wederom sluit je de deksel.
  7. Na weer 2 minuten is de plank klaar voor gebruik en leg je de tonijn erop. Leg om de tonijn wat spinazieblokjes, begin eens met 10 blokjes en als je nog wat ruimte hebt, doe je er wat meer.
  8. Voordat de plank op de barbecue gaat, leg je eerst rookhout tussen de hete kolen. De plank leg je boven het “koelere” gedeelte van de bbq en sluit de deksel.
  9. Houd de tonijn goed in de gaten, want als je ‘m te lang laat liggen, wordt het te droog. Voor tonijn kun je het beste een kerntemperatuur van 50 graden aanhouden


Deel, like of reageer op Gerookte Tonijn Steak op cederhout via Facebook

Top