In English

Gerookte tri-tip met tomaat basilicum salsa

In samenwerking met

Gerookte tri-tip met tomaat basilicum salsa

Tri-tip is net Lego. Je kan er alles van maken. Deze keer hebben we het gerookt en als voorgerechtje geserveerd. Dit is een leuk receptje voor op een zomeravond waarop je zo lang als mogelijk buiten wil blijven zitten.

De Tri-Tip is een apart stukje rundvlees dat je op veel manieren kunt bereiden. We hebben het al een bereid als een steak in een mosterd marinade en we hebben het zelfs gepulled. Het was allemaal lekker. Deze keer gaan we het roken als een brisket. Dat zal ook wel gaan lukken. Weet je slager niet wat je bedoelt als je om een tri-tip vraagt dan moet je vragen om ezeltje of liesstuk.

Voor deze bereiding verwijderen we al het vet en de vliezen aan de buitenkant. We willen dat de dry rub die we gaan maken goed blijft hechten. Als we het vet zouden laten zitten dan vloeit het meeste van de rub weg met het smeltende vet.

Om de rub te laten plakken smeren we het in met tabasco. Je hoeft niet bang te zijn dat het vlees daardoor heel pittig gaat worden. Je proeft nog wel iets van de tabasco smaak maar de hitte is wel verdwenen nadat de saus verhit is geweest. Dit is trouwens de meest makkelijke dry rub die we kunnen maken. Deze bevat enkel zout, paprikapoeder, basterdsuiker en knoflookgranulaat. Waarom moeilijk willen als het ook makkelijk kan.

Je ziet nu ook goed de driehoekige vorm waaraan de tri-tip zijn naam te danken heeft. Ook zie je de grove draad lopen. Het is straks de bedoeling dat je het vlees haaks op die draad snijdt om het vlees zo mals mogelijk te maken.

Om te zorgen dat we een goeie doorvoer van schone zuurstof hebben schudden we eerst even de kick ash basket leeg. Dan valt al het gruis en te kleine stukjes houtskool onderin de ketel.

Die je daarna kunt legen met de asla. Geen geëmmer met schepjes, aspoken of vieze handen. Binnen een minuut steek je de Joe aan.

We brengen de Kamado Joe op een temperatuur van ongeveer 160°C en plaatsen een blokje rookhout. In dit geval hebben we een blokje beuk geplaatst.

Daarna mag de tri-tip op het rooster en steken we een thermometer in het vlees. Om te zorgen dat de probe precies op de juiste plek zit steek je hem schuin, ver in het dikste deel van het vlees. Daarna trek je de probe steeds een stukje terug tot de thermometer de laagste temperatuur aangeeft. Dan weet je dat de punt van de probe in het midden van het vlees zit.

Met de Smoke van Thermoworks meten we ook meteen de temperatuur op het rooster vlak naast het vlees. Deze is namelijk anders dan de temperatuur in het deksel die je Kamado Joe aangeeft. Het scheelt soms maar weinig maar soms is het net te veel en verbranden de suikers in je dry rub.

Na bijna 3 uur is de juiste kerntemperatuur bereikt en gaan we de tri-tip inpakken in aluminiumfolie en laten we het rusten. Tijdens het rusten zal het vocht dat naar buiten gedreven is weer naar op z’n plek komen. Een half uurtje rusten is genoeg maar duurt het wat langer voor je aan tafel wilt dan leg je het pakketje in een koelbox en kan je het urenlang warm houden.

Bij het uitpakken van de tri-tip zal je zien dat er toch nog wat vocht in de folie terecht is gekomen. Gooi dit niet weg. Wij schenken dit weer een beetje terug over het vlees als we het gesneden hebben. Mocht je nog wat over hebben na het eten dan kan je de restjes ook weer opwarmen in dit vocht.

Bij de tr-tip serveren we een tomaat/basilicum salsa die een frisse smaak geeft naast het gerookte vlees. Kijk maar hoe je dit vlees serveert. Wij hebben een mooi plankje gemaakt waar iedereen zelf een stukje van kon pakken. Zo vouw je het ook makkelijk om de salsa heen en prop je het in één hap naar binnen.

Als jij deze tri-tip gaat maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de tomaat basilicum salsa

 • 300 gram cherry tomaatjes
 • ½ rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • Een handvol gesneden basilicum
 • 1 el olijfolie
 • Een beetje zout naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Verwijder vet en vliezen van de buitenkant van de tri-tip. Meng de zout, paprikapoeder, suiker en knoflookgranulaat.
 2. Smeer het vlees in met tabasco en strooi de dry rub over alle kanten van het vlees.
 3. Steek de barbecue en zorg voor een indirecte temperatuur van ongeveer 160°C.
 4. Plaats een blokje rookhout, leg de tri-tip op het rooster en steek een thermometer in het vlees.
 5. Sluit het deksel en wacht tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 97°C.
 6. Maak ondertussen de tomaat basilicum salsa door de tomaatjes, ui, knoflook en basilicum fijn te snijden. Meng dit goed door elkaar met de olijfolie en breng op smaak met een beetje zout.
 7. Als de gewenste kerntemperatuur bereikt is dan pak je de tri-tip in met aluminiumfolie en laat je het minstens een half uur rusten.
 8. Snij de tri-tip haaks op de draad in dunne plakken en serveer met de salsa

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook