Gerookte uiensoep van de barbecue

Gerookte uiensoep van de barbecue

Uiensoep is heel makkelijk te maken en je kan er heel mooi een kleine bbq twist aan geven. Hou er wel rekening mee dat je buren ook weten dat je uiensoep aan het maken bent. Dus maak misschien wat meer.

De uien snij je van kop tot kont in achtsten. Zeg je dat zo? Eerst in kwarten en dan weer door de helft. Misschien is het zo duidelijker.

De uien laat je vervolgens met een klontje boter roken op een keteltemperatuur van ongeveer 150°C. De uien hoeven nog niet heel zacht te worden. Dat doen we later wel.

Om van deze uiensoep een bbq gerecht te maken maken we gebruik van een dry rub en een beetje barbecuesaus. Niet overdrijven. Een beetje is genoeg.

Nu mag je de gerookte uien verdelen over 4 kleine kommetjes. Zorg dat ze hittebestendig zijn anders ligt de soep straks onderin je barbecue.

Verdeel de runderbouillon over de kommetjes tot de uien helemaal onder staan.

Vervolgens sluit je elk kommetje af met een vel aluminiumfolie. Zet de kommetjes nu 3 kwartier terug op de barbecue.

De uien zijn nu wel helemaal zacht geworden.

Snij een stokbrood en smeer boter op de sneetjes. Strooi wat goeie kaas over de sneetjes en leg op elk kommetje een sneetje. Leg de andere sneetjes naast de kommen op het rooster.

Als de kaas is gesmolten ben je klaar. Laat de uiensoep iets afkoelen voordat je het serveert. De soep is echt gloepend.

Ingrediënten

 • 4 zoete witte uien
 • 50 gram ongezouten boter
 • 1 eetlepel Kansas city dry rub
 • 2 eetlepels barbecuesaus
 • 600 ml runderbouillon
 • stukjes stokbrood
 • roomboter
 • geraspte kaas

Nodig

Bereiding

 1. Zorg voor een barbecue met indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden Celsius. Laat alvast de pan opwarmen.
 2. Snij kop en kont van de uien en verwijder de buitenste laag. Snij vervolgens de ui in achtsten.
 3. Druk een blokje rookhout tussen de kooltjes laat de boter smelten in de pan en gooi de uienpartjes erbij.
 4. Sluit het deksel en laat de uien 1 uur roken
 5. Na het uur roken mag de dryrub en de bbqsaus erbij. Roer alles even goed door.
 6. Verdeel de gerookte uien over 4 kommen en giet in elke kom 150 ml runderbouillon en sluit de kom af met een stuk aluminiumfolie
 7. Zet de kommen op de barbecue en laat ze 45 minuten staan.
 8. Verwijder de aluminiumfolie helemaal en leg je op elke kom een snee stokbrood besmeerd met boter en daarbovenop een dikke plak kaas.
 9. Sluit het deksel voor een minuut of vijf om de kaas te laten smelten.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook