Gerookte zalm op Turks brood

In samenwerking met

Gerookte zalm op Turks brood

Wil je echt een keer een spectaculair broodje zalm op tafel zetten dan is dit het recept waar je op hebt zitten wachten. We hebben een enorm stuk zalm gerookt en die op een heel Turks brood gelegd. Heb je een restaurant dan moet je dit broodje op de kaart zetten. Geef je een feestje dan kan je met dit broodje met gemak 8 tot 10 man voeden.

Dit is 700 gram zalmfilet op vel. Je kan ook zonder vel nemen. Dat scheelt na het roken als hij op het brood moet. Maar maak je geen zorgen. Het vel kan je na het roken zo van het vlees trekken.

De zalm bestrooien we met peper en zout, smeren hem in met kruidenboter en bestrooien hem met verse Italiaanse kruiden en schijfjes citroen. Samen met de rook zorgt dit al voor een geweldige smaak.

We gebruiken voor deze bereiding de SloRoller van Kamado Joe. Die zorgt ervoor dat de hitte en rook optimaal verspreid wordt in de ketel. Dat is met zalm best belangrijk omdat je niet wil dat één kant sneller gaart dan de andere kant.

We leggen een aluminium lekbak op de SloRoller omdat het vocht dat van de zalm afkomt verbrand op de plaat en dat gaat stinken. We hebben met de Smoke thermometer twee probes tot onze beschikking. Eén steken we in de zalm voor de kerntemperatuur en de ander steken we in een clip in het rooster zodat we de temperatuur rondom de zalm in de gaten kunnen houden. Gaar je de zalm op een te hete temperatuur dan scheiden de eiwitten in het vlees zich en die vormen lelijke witte druppels. Kan geen kwaad maar ziet er niet zo mooi uit.

Als rookhout gebruiken we trouwens beukenhout. Dat geeft een milde rooksmaak dat heel geschikt is voor vis.

Na ongeveer een uurtje ziet de zalm er zo uit. Dit ziet er al heerlijk uit maar je moet nog heel even geduld hebben.

We trekken het vel van de onderkant van de zalm en dan gaat de hele zalm op een met pesto ingesmeerd Turks brood. Je zou hem nu al aan kunnen snijden maar dat doen we nog niet.

Het brood hebben we namelijk ook ingesmeerd met kruidenboter en bestrooit met verse kruiden. Dan gaat het brood nog even terug op de barbecue om geroosterd te worden.

Dit is onze gerookte zalm op Turks brood. Ga jij dit broodje ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 heel Turks brood
 • Peper en zout
 • 700 gram verse zalm
 • 200 gram kruidenboter
 • 20 gram verse Italiaanse kruiden
 • 1 citroen
 • 150 gram pesto
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Bestrooi de zalm met peper en zout en smeer hem in met de helft van de kruidenboter.
 2. Hak de Italiaanse kruiden fijn en strooi de helft over de zalm.
 3. Snij de citroen in dunne plakken en verdeel deze over de zalm.
 4. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van 150ºC (lager mag ook) en een blokje rookhout. Leg de zalm op het rooster, plaats een kernthermometer en sluit het deksel. Rook de zalm tot een kerntemperatuur van 60ºC.
 5. Snij het Turks brood doormidden en smeer de pesto op het brood. Leg de zalm op de pesto en verwijder de schijfjes citroen. Bedek de zalm met de andere helft van het brood.
 6. Smeer het Turks brood in met de kruidenboter en bestrooi het met de verse kruiden.
 7. Warm het brood een paar minuten op totdat de boter is gesmolten en het brood mooi geroosterd is.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook