Geroosterde kip met gebakken aardappeltjes en romescosaus

In samenwerking met

Geroosterde kip met gebakken aardappeltjes en romescosaus

heerlijk gemarineerde kippendijen langzaam geroosterd boven een oventray met aardappeltjes geserveerd met een romige romescosaus. Beter gaat het niet worden.

Dit recept is wat je zoekt als je indruk wilt maken met minimale moeite

De marinade voor de kippendijen is een simpele mix van gerookte paprikapoeder, oregano een beetje knoflook- en uiengranulaat en natuurlijk zwarte peper en zout. De zout trekt tot diep in de kip en de rest van de kruiden zorgt voor een smakelijke krokante korst.

Door de kruiden te mengen met een beetje olijfolie blijven ze lekker plakken aan de kip.

Als de kippendijen gemarineerd zijn dan leggen we ze op een taartrooster. Het taartrooster plaatsen we bovenop een oventray waar we halve aardappeltjes in leggen met een beetje olijfolie, zout en peper.

In één van de kippendijen steken we de Meater. Deze mag de kerntemperatuur van de kip en de keteltemperatuur van de barbecue in de gaten houden.

De oventray plaatsen we zo in onze Kamado Joe Classic 3. De ketel van de classic 3 is hoog genoeg om geen last te hebben van de directe hitte van de gloeiende kooltjes.

De onderkant van de oventray wordt warm genoeg om de aardappeltjes te bakken en fungeert ook als platesetter om geen directe warmte bij de kippendijen te krijgen.

De kippendijen en de aardappeltjes mogen 3 kwartier tot een uur in de barbecue dus heb je tijd zat om de romescosaus te maken. Romesco saus is een Spaanse saus die oorspronkelijk bedacht is door vissers. Deze saus bestaat voornamelijk uit geroosterde paprika’s, zongedroogde tomaten, knoflook en amandelen.

De combinatie van de noten, geroosterde paprika en zongedroogde tomaat samen met gerookte paprikapoeder geeft deze saus een rokerige diepe smaak.

De Meater app geeft ruim op tijd aan wanneer de kippendijen de gewenste kerntemperatuur hebben. Zo weet je precies of je nog tijd hebt om de hond uit te laten of dat je de tafel al moet dekken.

Wij garen kippendijen altijd tot een kerntemperatuur van 85ºC. Kippendijen hebben veel meer vet en bindweefsel bevatten dan bijvoorbeeld kipfilet. Terwijl kipfilet vaak droog wordt als het te lang gaart, blijven kippendijen sappig door dat extra vet.

Bovendien smelt het bindweefsel rond de 80-85ºC. Dat bindweefsel wordt omgezet in heerlijke gelatine waardoor het vlees niet alleen lekkerder wordt maar ook nog malser.

Het meeste vet in deze kippendijen zit net onder de huid. Dit vet is gesmolten en op de aardappeltjes terecht gekomen. Deze zijn nu gebakken in dat extra vet waardoor ze extra knapperig en goudbruin zijn geworden. Lekkerdere aardappeltjes ga je niet krijgen.

Met deze kip, aardappeltjes en romescosaus ga je hoge ogen gooien. Een beter maaltje dan dit ga je niet snel op tafel zetten. Ga jij deze geroosterde kip met gebakken aardappeltjes en romescosaus ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de kruidenmix

Voor de romesco saus

  • 350 gram uitgelekte geroosterde paprika
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 100 gram ongebrande amandelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 15 gram verse platte peterselie
  • 60 ml olijfolie
  • 1 tl chiliflakes
  • Sap van een hele citroen
  • Zout naar smaak
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Meng de kruiden en specerijen met de olie tot er een dikke marinade ontstaat. Schenk er nog een scheutje extra olie bij als de marinade toch te dik is.
  2. Schenk de marinade bij de kippendijen tot ze helemaal bedekt zijn en laat ze zo een paar uur staan tot een nachtje in de koelkast staan.
  3. Snij de aardappeltjes doormidden, kook ze 10 minuutjes en laat ze dan afkoelen
  4. Doe de gekookte aardappeltjes in een oventray, schenk de olie erbij en bestrooi alles met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en zet de aardappeltjes met de gesneden kant naar beneden
  5. Plaats een taartrooster of rek over de oventray en leg daar de gemarineerde kippendijen op
  6. Bereid een barbecue voor met een temperatuur van 200ºC en zet de oventray in de barbecue en sluit het deksel.
  7. Maak ondertussen de romesco saus door alle ingrediënten in een blender te stoppen. Pulseer tot een dikke saus en breng op smaak met een beetje zout
  8. Als de kippendijen een kerntemperatuur hebben van 85ºC dan haal je de kip en de aardappeltjes uit de barbecue.
  9. Laat de kip even rusten en serveer met de aardappeltjes en de romesco saus

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook