Als je alles al op de barbecue hebt gehad dan moet je eens appels proberen. Deze gevulde appels zijn net kleine appeltaartjes. Maar dan andersom. Klinkt dat logisch?
Deze appels gooi je op de barbecue als je het hoofdgerecht aan het eten bent. Kies voor een iets zuurdere en stevige appel zoals de goudreinet. Of een andere appel die geschikt zou zijn voor een appelmoes of -taart.
Het uithollen van de appels is een lastig klusje. Je snijdt rond het klokhuis met een scherp mes vanaf de steelkant. Daarna schep je het klokhuis eruit met een theelepel. Pas goed op dat je de bodem heel laat anders loopt de whiskey er uit.
Druk de vulling een beetje aan en giet er net zoveel whiskey bij totdat je het op de vulling ziet liggen. Je kan hier ook rum of een likeur voor nemen.
Sluit de vulling af met een plakje boter en zet ze in een schaaltje in de barbecue. Giet een centimeter water in de schaal om de appel niet te laten uitdrogen. Wij gooien er ook een stukje rookhout bij. iets milds zoals appelhout.
Als de appel zacht genoeg is dan is hij klaar. Je moet hem zonder moeite met een vork kunnen snijden. Anders laat je ze nog even staan.
Snij de appels open en serveer meteen. Met een bolletje ijs bijvoorbeeld.
Ingrediënten
- 4 goudreinetten
- Een handvol walnoten
- Een handvol rozijnen
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 shotglas whiskey
- 50 gram roomboter
Bereiding
- Bereid een barbecue voor met 2 hete zones aan de zijkant en niets in het midden. Een keteltemperatuur van ongeveer 200°C
- Was de appels en hol ze uit door het klokhuis te verwijderen. laat de onderkant dicht.
- Plet de walnoten en hak de rozijnen
- Meng de walnoten met de rozijnen en de bruine suiker en kaneel
- Vul de holle appels met het mengsel en druk het goed aan
- Giet de whiskey erbij totdat deze net niet overstroomt
- Leg een plakje roomboter op de appel om de vulling af te sluiten
- Zet de appels in een ovenschaal of aluminium bakje op de barbecue en giet er een klein beetje water bij
- Laat de appels staan tot ze zacht genoeg zijn om ze met een vork te kunnen snijden.
- Serveer met ijs