Gigantes van de barbecue

Gigantes van de barbecue

Je komt vast wel eens bij de Griek. En daar krijg je altijd van die grote witte bonen. Gigantes noemen ze die. Deze Gigantes zijn ook heel makkelijk te maken op de barbecue. En dan is er ook nog ruimte over om een lekker stukje vlees te grillen.

uitjes-roerbakken-in-braadsleeWe gaan de gigantes maken met behulp van een braadslee op de barbecue. Zet deze boven de hitte en roerbak de uitjes met een beetje olijfolie tot ze glazig zijn. Let goed op dat de uitjes niet bruin worden. Ui wordt lekker zoet als het warm wordt en weer een beetje bitter als het aanbrand.

uitjes-en-tomatenpuree-roerbakken-in-braadsleeRoerbak vervolgens de tomatenpuree door het uienmengsel. Hierna moet de braadslee van de hitte en gaan we indirect verder.

uitjes-en-tomatenpuree-en-tomaten-in-braadsleeLeeg het hele blik gepelde tomaten in de braadslee. Je kan de tomaten fijnknijpen zoals Jamie Oliver dat doet maar dan heb je meteen smerige klauwen. Je kan ze ook makkelijk fijn hakken met een houten spatel. Gaat prima. Om de Gigantes een beetje zoeter te maken doen we er wat honing bij. Je kan nu ook boven de hete kant een lamskoteletje grillen. Ruimte zat.

Gigantes-met-verse-kruidenLaat de blikken limabonen een beetje uitlekken. Niet teveel. Een beetje bonensap is wel lekker en het bind ook de saus. Doe wat verse kruiden erbij zoals dille, peterselie of oregano. Roer het nog 1 keer goed door en sluit het deksel. Let goed op dat de temperatuur niet hoger gaat dan 160°C anders verbranden de suikers in de honing.

GigantesDe Gigantes mogen nu ongeveer 3 kwartier opwarmen. Het steekt niet zo nauw. Zolang de keteltemperatuur niet te hoog wordt kunnen ze best een poosje langer blijven staan. Serveer bij andere typische griekse gerechten zoals Keftedes en Souzouki

Ingrediënten

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 rode uien gesnipperd
 • 140 gram tomatenpuree
 • 600 gram gepelde tomaten
 • 5 eetlepels honing
 • 1 kilo limabonen
 • een paar takjes verse dille
 • een paar takjes verse peterselie
 • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
 • een beetje zout naar smaak

Bereiding

 1. Steek de barbecue aan en zorg voor 2 zones met een keteltemperatuur van rond de 150°C
 2. Leg een braadslee boven de hete kant en doe daar de olijfolie en de uitjes in. Laat de uitjes glazig worden maar niet bruin.
 3. Leeg het blikje tomatenpuree in de braadslee en roer alles 1 minuut door. Zet nu de braadslee aan de koele kant.
 4. Nu doe je de gepelde tomaten en de honing erbij. De tomaten maak je allemaal kapot.
 5. Laat de limabonen uitlekken en doe de bonen in de braadslee. Snij de dille en peterselie fijn en gooi dat erbij. Roer alles goed door. Proef even of er nog zout bij moet. Sluit vervolgens het deksel.
 6. Na 45 minuten tot een uur zijn de gigantes klaar

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook