Goulash uit de dutch oven

Goulash uit de dutch oven

We hebben een prachtige zwart glimmende Dutch Oven staan en daar moet natuurlijk wat lekkers in gemaakt worden. En wat past er nou beter bij dit koude natte weer dan een lekkere stoofschotel. Dit is onze variant op goulash. Goulash wordt over het algemeen gegeten als soep maar je kan het ook dikker maken en eten met aardappels of rijst.

Voor goulash heb je goed dooraderd rundvlees nodig. Wij gebruiken hiervoor halslap van onze nieuwe scharrelslager Vonk. Als je dit afgrilt en daarna 3 uur laat sudderen heb je geweldig zacht vlees.

rundernekZorg dat je mooi vet rundvlees koopt. Dit vind je doorgaans niet bij de super maar daarvoor moet je echt naar de slager. Wij raden zelf halslap aan. Ze noemen het ook chuckroast. En dan het liefst met lekker veel intramusculair vet. Vraag je slager maar. Hij kan je er vast bij helpen. Laat je slager een dikke plak afsnijden van ongeveer 3 cm dik.

Bestrooi beide zijden met wat zout, peper en cayennepeper en laat dit minstens een uur tot een hele nacht intrekken. Snij alvast de ui en puntpaprika in dunne plakken. Snipper de teentjes knoflook. Laat 2 bouillonblokjes oplossen in 1 liter water.

Vul een brikettenstarter half met briketten. Ongeveer 20 tot 25 briketten. Ligt er een beetje aan wat voor briketten je gebruikt. Wij gebruiken hier Ecobrasa kokosbriketten. Als de briketten allemaal goed gloeien dan stort je ze in de barbecue en maak je een mooi oppervlak iets groter dan het stuk vlees dat je gekocht hebt.

Leg het rooster op de barbecue en laat het goed opwarmen. Borstel het rooster schoon en leg het vlees direct boven de hitte. Het moment dat het vlees niet meer plakt keer je het vlees om. Nu keer je het vlees regelmatig totdat het vlees aan beide zijden mooi bruin is.

De gloeiende briketten gaan we nu gebruiken om de dutch oven te verwarmen. Dit is een zogenaamde 9 quarts dutch oven. Die stoken we goed op omdat we in het begin een goed hete pan nodig hebben om de uitjes en knoflook aan te bakken dus gaan alle briketten onder de pan.

gegrilde-chuck-eye-steak-in-blokjesOndertussen snij je het vlees in blokjes. Het steekt niet zo nauw of elk blokje even groot is maar probeer ze niet te klein te maken. Ongeveer 3 x 3 cm is mooi.

uien-en-knoflook-in-dutch-ovenAls de Dutch Oven lekker heet is bak je ui en knoflook in de olijfolie tot de ui glazig is. Hou goed in de gaten dat de knoflook niet bruin wordt. Doe vervolgens de paprikapoeder, karweizaad en cayennepeper erbij en roer het er door heen. Zo komen de aroma’s van de kruiden goed vrij.

uien-knoflook-en-tomatenpuree-in-dutch-ovenDaarna gaat de tomatenpuree erbij en roerbak je alles goed door. De tomatenpuree wordt minder zuur door het verhitten waardoor je een vollere tomatensmaak krijgt. Doe de blokjes rundernek erbij samen met de tomatenblokjes, de worcestershiresaus en de laurierblaadjes. En ongeveer 200 ml bouillon.

dutch-oven-in-de-barbecue-op-bakstenen

Verdeel de briketten zodat er ongeveer 5 briketten onder de pan liggen en ongeveer 12 briketten op het deksel. Je hebt nog een paar briketten als reserve voor als de temperatuur te laag is.

Nu rest je niets meer dan wachten. Omdat de pan goed in de gaten gehouden moet worden en je geen kant op kan raden we je aan om een drankje of 2 te nemen. Uitdroging is de grootste vijand tijdens het koken. Onderschat dit niet.

Kijk ook om het uur of er nog genoeg vocht in de pan zit. Mocht het te droog worden dan giet je er een beetje bouillon bij. De goulash is klaar als het vlees zo zacht is geworden dat je het met een vork uit elkaar kan trekken.

Over het algemeen duurt dit een uur of 3. Je kan beter vroeg beginnen dan te laat eindigen. Een uurtje langer laten staan op een lagere temperatuur is minder erg dan je gasten te laten wachten.

Vis de blaadjes laurier uit de goulash en serveer met rijst of aardappeltjes. We wilden graag augurk erbij serveren maar dat hadden we niet in huis. Een paar druppels limoen is ook lekker.

Ingrediënten

 • 600 gram rundernek, chuck (plak van ongeveer 2,5 tot 3 cm)
 • 2 bouillonblokjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 grote witte uien, in dunne plakken
 • 2 tenen knoflook, geperst of gesnipperd
 • 1 blikje tomatenpuree 140 gram
 • 1 blik (400 gram) gepelde tomaten
 • 3 puntpaprika’s, in dunne plakjes
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 1 theelepel karweipoeder
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 2 eetlepels worcestershiresaus
 • 2 blaadjes laurier
 • Versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding

 1. Mix 2 theelepels grof zeezout met 2 theelepels versgemalen zwarte peper met een ½ theelepel cayennepeper.
 2. Bestrooi de rundernek aan beide zijden met de mix en laat dit minstens een uur tot een hele nacht gekoeld intrekken.
 3. Laat 2 bouillonblokjes oplossen in een liter warm water.
 4. Start een 20-tal briketten op en leg deze bij elkaar in de barbecue en laat het rooster goed opwarmen
 5. Gril het vlees aan beide zijden in een paar minuten om en om mooi bruin.
 6. Legt het vlees aan de kant en zet de dutch oven op de gloeiende briketten.
 7. Snij het vlees in nagenoeg gelijke blokjes
 8. Als de Dutch Oven heet is dan bak je de ui en knoflook een paar minuten in de olijfolie
 9. Doe de paprikapoeder, karweizaad en het laatste beetje cayennepaper erbij. roer goed door.
 10. Leeg het blikje tomatenpuree in de pan en warm even goed door
 11. Laat nu een tiental briketten onder de dutch oven liggen en gooi de rest van de ingrediënten erbij inclusief het vlees.
 12. Giet net zoveel bouillon erbij tot het vlees net onder staat.
 13. Doe het deksel op de pan en haal 5 briketten onder de pan vandaan en leg ongeveer 12 briketten op het deksel.
 14. Laat nu alles minstens 3 uur staan. Af en toe check je of er nog genoeg vocht in de pan zit. Mocht dit niet het geval zijn dan giet je er een beetje extra bouillon bij
 15. Na 3 uur check je of het vlees uit elkaar te trekken is met een vork. Is dat niet het geval dan laat je het nog een half uur staan.
 16. Als de blokjes vlees zacht genoeg zijn dan vis je de laurierblaadjes er uit en serveer je de goulash met rijst of aardappeltjes

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook