Griekse gehaktballetjes of keftedes van de barbecue

In samenwerking met

Griekse gehaktballetjes of keftedes van de barbecue

Wij zijn een groot voorstander van Grieks op de barbecue. De combinatie van oregano, tijm, rozemarijn, knoflook en vlees is gewoon perfect.

Maar de Griekse keuken heeft nog meer heerlijke combinaties. Wat dacht je van keftedes? Wat is er nu lekkerder dan van die sappige Griekse gehaktballetjes?

Deze keftedes zijn heerlijk gekruid en worden gegrild op de barbecue zoals het hoort. Serveer ze met tzatziki, pita en een frisse salade voor een perfecte zomerse snack.

Het recept van keftedes staat niet vast en kan je naar eigen smaak aanpassen. Waar wij alleen niet van afwijken is oregano, ui en natuurlijk knoflook. Daarna is er van alles mogelijk. Na veel experimenteren is dit ons recept voor keftedes geworden.

Wij zijn ze in de loop der jaren wel steeds een beetje heter gaan maken. De hoeveelheid chiliflakes wordt steeds een beetje meer. Hoeft het voor jou niet zo pittig? Dan pas je de hoeveelheid natuurlijk aan.

Voor keftedes gebruik je traditioneel lamsgehakt. Vind je dit niet lekker of kan je er niet aankomen dan gebruik je gewoon rundergehakt. het is nu jouw recept.

We garen de gehaktballetjes op onze Joe op een taartrooster. De balletjes zijn niet zo klein dat ze tussen de spijlen van het rooster zouden vallen maar de spijltjes van het taartrooster zijn net iets fijner.

We merkten dat de vorm van de keftedes mooier rond blijven en ze zijn gewoon makkelijker te verplaatsen.

Na 10 tot 15 minuten op 150ºC draaien we de keftedes een keertje om. De tijd wisselt als de gehaktballetjes groter of kleiner zijn. Deze zijn ongeveer 3 cm rond.

Als het gehakt aan het rooster blijft plakken dan zijn ze nog niet klaar om te keren. Ga dan niet lopen trekken want dan beschadig je ze. het kan zijn dat de balletjes aan één kant wat sneller garen dan aan de andere kant. Mocht dit zo zijn dan draai je het hele taartrooster 180º.

We meten na 20 á 25 minuten de kerntemperatuur met onze Thermapen. Als de gehaktballetjes 70ºC dan mogen ze uit de barbecue. Laat ze niet veel langer liggen want dan worden ze droog. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Dit zijn onze keftedes. Zet ze op tafel met een schaaltje tzatziki en ze zijn weg voor je er erg in hebt. Ga jij deze Griekse gehaktballetjes ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 500 gram lamsgehakt
  • een halve rode ui
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 1 el citroensap
  • 1 el balsamico azijn
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el verse dille
  • 1 el verse munt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl chili flakes
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een ruime kom.
  2. Rasp de ui en de knoflook. Doe dit samen met de rest van de ingrediënten bij het gehakt. meng dit goed door elkaar.
  3. Draai dan kleine gehaktballetjes van ongeveer.
  4. Bereid de barbecue voor om te grillen op een lage temperatuur of genoeg afstand tussen het rooster en de houtskool. Leg de gehaktballetjes op het rooster.
  5. Keer de balletjes halverwege om als ze vanzelf loskomen van het rooster. Gaar ze dan tot een kerntemperatuur van 70ºC.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook