Griekse gyros van het spit

Griekse gyros van het spit

Echte gyros maken was ons doel. Dat blijkt alleen niet zo heel makkelijk. Omdat gyros een verbastering is van de Turkse Döner bestaan er tientallen “echte” recepten. Maar na een kort gesprek met onze eigen Griek kregen we een aantal goede tips. De basis was veel oregano, zout, peper, knoflook en gerookte paprika poeder. En varkensvlees. ?!

Wij dachten altijd dat echte gyros van lamsvlees gemaakt werd. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Gyros van lam kan wel maar dat wordt in Griekenland verkocht door Syrische Grieken. Geen schande maar niet echt Grieks dus. Wij gaan dus gyros van varkensvlees maken.

We hebben een mooi spit voor de kamado en die moest nog vies gemaakt worden. Dan is gyros van het spit natuurlijk een mooi recept om mee te beginnen.

Probeer bij je slager een hele procureur uit 1 stuk te krijgen zonder al te veel loshangende delen. Dat is straks een stuk makkelijker als je hem aan het spit moet rijgen. Deze procureur snijden we in plakken van ongeveer een centimeter. De ene palk zal wat dikker worden en de ander wat dunner. Steekt niet zo nauw.

We zijn niet echt een fan van het marineren van vlees. De marinade dringt niet verder in het vlees dan een paar millimeter. Enkel de zout moleculen komen dieper. Maar omdat deze procureur zo dun is gesneden heeft het dit keer wel zin om te marineren.

Doordat je de ui raspt krijg je een hoop vocht en samen met de rest van de ingrediënten en de olijfolie krijg je een mooi papje. We marineren de plakken procureur in een ziplockzack. Door de zak is er overal goed contact met de marinade. Dit laten we 4 uur gekoeld liggen. Heb je de tijd dan laat je het een hele nacht liggen. Maak dan ook alvast de knoflooksaus. De saus wordt alleen maar lekkerder als hij wat langer staat. Een dag eerder is perfect.

We stoken de kamado op met een middelmatige hitte. Dan rijgen we de plakken varkensschouder aan het spit. Het is een beetje knoeien maar het lukt aardig. Hier en daar moet je de losse delen nog een keer aan een punt steken.

We plaatsen het spit in de motor en kijken of het vlees mooi in het midden hangt. Dit is belangrijk om het vlees gelijkmatig te garen. Sluit het deksel en wacht af tot de buitenkant lekker gegrild is. Ondertussen heb je de tijd om de paprika, ui, komkommer en tomaat te snijden. Bestrooi dit met een beetje oregano voor de Griekse smaak. Daarna richt je je aandacht weer op het vlees.

Wat je wil is gegrild vlees dat je vervolgens in dunne plakken van het spit afsnijdt. Het spit hang je daarna terug zodat de rest van het vlees gegrild kan worden. Zo snij je in de loop van een paar uur al het vlees op en kan je elke keer een broodje of 3 maken.

Heb je meer dan 3 gasten en wil je ze tegelijk laten eten dan moet je zorgen dat je het gegrilde vlees ergens warm kan houden of later weer opwarmen. Vlak voordat je de gyros serveert warm je de pita broodjes even op. Zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen pita gyros maken.

Ingrediënten

 • 2 kilo procureur
 • 3 tenen knoflook geraspt
 • 1 geraspte rode uien
 • 2 eetlepels oregano
 • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel zout
 • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel Cayenne peper
 • 100 ml olijfolie

Voor de knoflooksaus

 • 200 ml Griekse yoghurt
 • 100 ml mayonaise
 • 2 of 3 tenen geraspte knoflook
 • 1 eetlepel gesneden verse peterselie
 • Beetje peper en zout naar smaak

Bereiding

 1. Snij de procureur in plakken van een centimeter.
 2. Maak een mix van de geraspte knoflook, geraspte ui, oregano, paprikapoeder, zout, zwarte peper, komijn, kaneel, cayenne peper en de olijfolie.
 3. Doe de plakken procureur in een ziplockzak en giet daar de marinade bij. Laat dit minstens 4 uur tot een hele nacht gekoeld staan
 4. Maak de knoflooksaus een dag van tevoren. De smaak wordt dan een stuk beter.
 5. Stook de barbecue op met een hitte van ongeveer 150 graden.
 6. Rijg de plakken procureur aan het spit en hang het spit in de barbecue.
 7. Snij de paprika, de uien, komkommer en tomaat.
 8. Gril het vlees totdat het rondom mooi goudbruin is. Snij dan de buitenste rand eraf en hang het spit weer in de barbecue.
 9. Warm de pita broodjes op en beleg deze met het gegrilde vlees, de paprika en ui, en wat komkommer, tomaat en een flinke lepel knoflooksaus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook