Groentefrites met appelstroop-dadelsaus

Recept van Thijs BBQ
Groentefrites met appelstroop-dadelsaus

Een lekker winters bijgerecht als Groentefrites met appelstroop-dadelsaus van de bbq maakt het plaatje vaak compleet. Er worden veel winterse hoofdgerechten beschreven zoals stoofpotje uit de dutch oven, grote stukken bavette, picanha of wild. Maar daar hoort natuurlijk ook iets bij.

Deze groentefrites met appelstroop-dadelsaus zijn mooi te combineren bij bavette, eendenborstfilet of ander wild. Een lekker bijgerecht met meerdere mogelijkheden dus.

In deze periode van het jaar zijn er genoeg groentes die op de bbq bereid kunnen worden. Denk hierbij aan: pompoen, wortel, pastinaak, venkel, rode biet, witlof, knolselderij…. Op de bbq kun je ze in een stoofpotje verwerken, indirect garen of direct grillen.

Bij het combineren van diverse groentes is het belangrijk om te weten hoe lang welk product aan garing nodig heeft. Paprika zal sneller gaar zijn dan bijvoorbeeld pastinaak. Hou hier dan ook rekening mee met het snijden van de groentes. Groentes waarbij het langer duurt voor ze gaar zijn kun je dan beter fijner snijden.

Het makkelijke van dit gerecht is dat je enkele stappen al van te voren kan bereiden: het maken van de saus en groentes klaar maken tot deze op de bbq gaan. Dit kun je eerder op de dag al doen, zodat je later meer tijd hebt voor een drankje met je bezoek of het grillen van een mooi stuk vlees.

Als we eerst de saus gaan maken smelten we de boter in een pan. Snij ondertussen de ui in halve ringen. Terwijl we de ui voor vijf minuten rustig in de boter bakken, kunnen we de noten fijn maken en de dadels in ringetjes snijden. Na vijf minuten zijn de uien zacht en lichtbruin.

De dadels en noten voegen we toe in de pan en bakken deze mee voor zo’n 3 minuten. Hierna mag de appelstroop er bij en koken we de saus enigszins in tot deze de gewenste dikte heeft. De dikte van jam heeft mijn voorkeur.

Voor dit gerecht heb ik gekozen voor flespompoen, zoete aardappel, venkel en pastinaak. Groentes met verschillende kleuren, smaken en texturen. Na het schillen van de groentes snijden we ze in reepjes van ongeveer een halve bij een halve centimeter.


De groente frites gaan in een braadslede en worden daarna besprenkelt met olijfolie. Hussel de frites goed door de braadslede, zodat de olijfolie overal goed aan zit. Men kan er nu voor kiezen om de frites in de braadslede te laten of in een groenteklem te doen.

De groentes direct op het rooster afgrillen zal niet te doen zijn, aangezien de kans groot is dat ze er tussendoor vallen. Ik heb er voor gekozen om de roestvrijstalen braadslede indirect te plaatsen op een barbecue van 180 graden Celsius. De briketten liggen dus tot op de helft van het kolenrooster.

De braadslede plaatsen we dan boven het gedeelte waar geen briketten onder liggen. De groentes krijgen door de keteltemperatuur van zo’n 180 graden hun garing. Direct boven het vuur zou het vlees op dit moment gegrild kunnen worden.

Na tien minuten de groentes voorzichtig roeren om een gelijkmatige garing te krijgen. Herhaal dit na tien minuten weer. Na 30 tot 40 minuten zullen de groentes klaar zijn. Ieder heeft een voorkeur voor een bepaalde garing. Zelf ga ik voor beetgaar en test dit door na zo’n 30 minuten te proeven.


Als de groentes naar wens zijn dan kunnen we het bord opmaken. Naast een mooi stuk vlees en wellicht een puree van knolselderij. Over de venkel, pastinaak, pompoen, zoete aardappel scheppen we netjes de appelstroop-dadelsaus. Zoete, krachtige smaken in combinatie met mooie texturen. Ik toast er graag een donker bier of rode wijn bij.

Ingrediënten

 • Olijfolie
 • Wortel
 • Pompoen
 • Pastinaak
 • Venkel
 • 35 gram roomboter
 • 1 zoete ui
 • 30 gram walnoten
 • 30 gram amandelen
 • 75 gram dadels
 • 2 eetlepels appelstroop

Bereiding

 1. De barbeque klaar maken voor 180°C keteltemperatuur.
 2. Laat de boter smelten in de pan en bak de uien daarin voor 5 minuten. Schep de uien tussendoor regelmatig om.
 3. Fijn gesneden noten en dadels toevoegen en 3 minuten rustig bakken.
 4. De appelstroop toevoegen en de saus laten indikken.
 5. De pompoen, zoete aardappel en pastinaak schillen en snijden in frites van 5 bij 5 mm.
 6. De groentes gaan in de braadslede en besprenkel met olijfolie.
 7. De braadslede op indirecte wijze plaatsen op de bbq.
 8. Sluit de barbecue met het deksel.
 9. Elke 10 minuten de groentes door scheppen tot deze na 30-40 minuten de gewenste garing hebben.
  Serveer de groentes met de saus er over.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook