gyros van krokante buikspek

In samenwerking met

gyros van krokante buikspek

Door de buikspek eerst op lage temperatuur te garen zorg je ervoor dat de buikspek geweldig mals wordt. Door de zwoerd daarna op hoge temperatuur af te grillen krijg je een geweldig krokante korst.

Dat maakt deze gyros buikspek de lekkerste gyros die je ooit gegeten hebt.

Voordat we het buikspek op smaak brengen moet je het eerst voorbereiden door het vlees in blokjes te snijden en de huid te perforeren. In de video hieronder leggen we je het duidelijk uit.

Door kleine gaatjes in de huid te maken zal het sneller uit kunnen drogen waardoor het krokant kan worden. Dat is de truc van deze krokante gyros buikspek.

Omdat we snel moeten kunnen wisselen in temperatuur gaan we deze gyros buikspek maken in onze Masterbuilt smoker. Bij de houtskool gooien we wat blokjes rookhout om het vlees ook wat rooksmaak mee te geven. Als het nog lekkerder kan dan doen we dat toch?

Voordat we het vlees op het rooster leggen plaatsen we een blokje hout. Dat blokje zorgt ervoor dat de zwoerd bol staat en dat er geen vocht op kan blijven staan tijdens de bereiding. We willen namelijk dat de zwoerd snel uitdroogt.

Nadat we het vlees ongeveer tweeënhalf uur gerookt hebben stoken we de Masterbuilt op naar 180ºC. Dat is het grote voordeel van een gravity fed smoker als deze. Je kan razendsnel wisselen in temperatuur zowel naar boven als naar beneden.

Na het roken plaatsen we het vlees in een zogenaamde folieboot. Hierdoor zal het gaarproces van het vlees versnellen terwijl de zwoerd nog verder kan uitdrogen.

Dit doen we net zolang tot je kleine blaasjes ziet ontstaan in de zwoerd. In de foto zie je kleine witte vlekjes. Deze mogen nog wel wat groter worden.

Als je genoeg van die witte plekjes ziet dan mag je de huid gaan poffen boven directe hitte. Dit is een secuur klusje want je wil dat de huid overal krokant wordt zonder dat het verbrand.

Hou er dus rekening mee dat je het vlees regelmatig even bekijkt en verplaatst om te zorgen dat de huid overal hetzelfde wordt.

Het is een spannend klusje maar dit is de beloning. Geweldig mals vlees en een krokante huid. Als pitmaster mag je als eerste proeven. Dat hoort zo.

Nu mag je deze krokante gyros buikspek op een warme pita leggen met zoet-zure ui, tomaat, komkommer en tzatziki. Eet smakelijk.

Ga jij deze gyros van buikspek ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.

Ingrediënten

De gyros kruiden

 • 1 el sumac
 • 2 tl zeezout
 • 2 tl zwarte peper
 • 2 tl knoflookgranulaat
 • 1 tl tijm
 • 1 tl rozemarijn
 • 1 tl oregano
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Perforeer de zwoerd met een scherp mes en snij de vleeskant kruislings in.
 2. Smeer de vleeskant in met olijfolie, meng de gyros kruiden en bestrooi daar het vlees mee.
 3. Op de zwoerd breng je het citroensap aan een dan bestrooi je het met zeezout. Leg het vlees zo een nachtje (of twee) onafgedekt in de koelkast.
 4. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van 150ºC. Leg het buikspek met de zwoerd naar boven en sluit het deksel.
 5. Na ongeveer tweeënhalf uur leg je de buikspek met de zwoerd naar boven op een vel aluminiumfolie. Dan vouw je de folie om het vlees maar hou de zwoerd onafgedekt.
 6. Leg het vlees in de folieboot terug in de barbecue en stook de barbecue op tot 180ºC. Gaar het buikspek verder totdat er blaasjes op de huid ontstaan. Dit kan ongeveer 2 uur duren. Soms korter.
 7. Stook de barbecue verder op en gril het buikspek met de zwoerd naar beneden boven directe hitte. Gril tot de huid gaat poffen en haal dan het vlees van het rooster.
 8. Snij de buikspek in kleine blokjes en serveer met pita brood, rode ui, tomaat, komkommer en natuurlijk tzatziki.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook