Hamburger met brie en bramensaus

Recept van Thijs BBQ
Hamburger met brie en bramensaus

Soms wil je wel eens wat meer dan een “gewoon” broodje hamburger. Vaak gaat de fantasie niet verder dan sla, tomaat en augurk. Natuurlijk niks mis mee, maar door mooie smaken en producten goed te combineren kom je vaak tot unieke, verrassende en lekkere gerechten. Zo zijn wij vaak op zoek naar nieuwe ingrediënten en proberen we nieuwe technieken uit.

Voor deze burger wilde we gaan voor groot, stevig en zeer smaakvol. Hierbij kan je kiezen voor een kant en klare burger. In dit geval heb ik gekozen voor een Ierse Sherwood beef burger. Het is een zware 200 gram burger gemaakt van de Brisket. Je kan natuurlijk ook zelf je burgers maken.

Welke broodje je gebruikt is vaak afhankelijk van smaak en van de soort te bouwen burger. Bij het bouwen van deze hamburger is gekeken naar de zwaardere smaken van brie en de bramen waardoor een bruine bol zeer geschikt is.

Zorg dat je alle ingrediënten bij elkaar hebt zodat je zorgeloos in één keer je burgers kan bereiden. Sommige producten zoals de ui, brie, broodjes, en appel kunnen al van te voren worden gesneden. Door de repen spek in kleinere stukken te snijden en de uienringen te halveren, wordt voorkomen dat je straks bij de eerste hap alles in één keer eruit trekt.

Mocht je de burgers zelf van gehakt maken dan kunnen deze al enkele uren eerder worden gevormd, zodat ze in de koelkast op temperatuur blijven, minder uitdrogen en steviger blijven.

De bramensaus hebben we in de skillet op de barbecue bereid, maar je zou dit ook in een klein pannetje op laag vuur kunnen doen. Meng voor de saus de ingrediënten door elkaar boven het vuur. Proef of de saus naar wens is en voeg zo nodig iets bij. Daarna kan de saus iets indikken tot jam dikte.

Voor het grillen maakt het type barbecue in deze niet uit. Een barbecue met deksel maakt het wel wat makkelijker. Zelf hebben we deze bereid op de Weber 57.

Voor een crunch is het lekker om de broodjes door midden te snijden en ze even op de barbecue te toasten. Hou dit goed in de gaten, want een zwart geblakerd broodje willen we niet. Door ze even indirect op een gesloten barbecue te leggen zal dit voorkomen worden.

Ook het spek kan indirect op het grillrooster tot het mooi bruin en krokant is. Leg het daarna op wat keukenpapier, zodat het laatste vet er uit kan lekken.

Goudrenetten zijn ideale appels om voor dit soort bereidingen te gebruiken. Eerst de schil verwijderen en daarna het klokhuis. Een paar mooie appelschijven van ruim een centimeter dik kwasten we aan weerszijde in met arachideolie.

De schijven leggen we boven het vuur en draaien ze regelmatig. Door ze bij iedere zijde een klein slagje te draaien, krijgen we ook nog een mooie grillruit op de appel. Pas op dat ze niet te lang blijven liggen, anders worden ze te zacht en breken doormidden.

Voordat we de burgers uit de koelkast halen, borstelen we het grillrooster nog even schoon en nemen het af met keukenpapier. Laat hierna de keteltemperatuur oplopen tot zo’n 200 graden Celsius en leg dan het vlees boven de kolen.

Mochten er te veel vlammen ontstaan, sluit dan het deksel. Met een spatel keren we het vlees zodra deze los laat van het rooster. Gaar de andere kant van de burger ook mooi bruin en dan leggen we hem veilig aan de zijkant (bij de kolen vandaan).

Met een kerntemperatuurmeter controleren we hoe ver we nog van de 60 graden kern voor medium vandaan zijn. Doordat het vlees tot kort voor de bereiding nog in de koelkast lag, kan het zijn dat hij nog even moet. Dit geeft ons de kans om de kaas op de burger te laten smelten. Leg twee plakken brie per burger en sluit dan de ketel voor het laatste garing.

Dit kan het moment zijn om de frites in de frituur te doen, als je nog iets extra’s bij deze monsterburger wil serveren. Ook het bouwen van de burger gaat nu beginnen. Om niets te missen is het verstandig om onderstaand stappenplan hiervoor te volgen.

Ingrediënten

Voor twee personen

 • 2 Bruine broodjes
 • 1 eetlepel Dijon Mosterd
 • 1 eetlepel Mayonaise
 • 40 gram Veldsla
 • 1 zoete ui
 • 6 plakken rechte ontbijtspek
 • 2 hamburgers (minimaal 150 gram)
 • 100 gram Bramen
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • 1 eetlepel ketchup
 • 1 eetlepel Balsamico azijn
 • 200 gram Brie
 • 1 Goudrenet
 • Arachideolie

Bereiding

 1. Maak je barbecue klaar voor direct grillen
 2. Verzamel je ingrediënten. Het vlees mag tot het laatst in de koelkast blijven.
 3. De bramen, ketchup, balsamico azijn en poedersuiker mogen bij elkaar ik de skillet. Laat deze ongeveer een half uur inkoken met regelmatig roeren tot een dikte vergelijkbaar met jam.
 4. Als de barbecue goed op temperatuur is, borstel het grillrooster dan nog eens goed schoon, neem het af met bijvoorbeeld keukenpapier, voorzie het papier van wat olie en smeer dit voorzichtig op het rooster.
 5. Snij de broodjes door midden en leg ze indirect even op een gesloten barbecue, totdat ze licht getoast zijn.
 6. Snij de spek in stukken van 4 cm en leg deze indirect op de barbecue tot deze mooi bruin en krokant zijn gegaard.
 7. Meng de mayonaise en mosterd door elkaar en smeer hiermee het onderste kapje van het broodje mee in.
 8. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
 9. Kwast beide kanten van twee appelschijven in met een beetje arachideolie (geeft geen bijsmaak) en leg ze daarna boven de kolen. Grill de appel bij regelmatig keren totdat de appel zacht wordt.
 10. Borstel het rooster tussendoor schoon en leg de burgers boven de kolen. Keer deze na ongeveer vier minuten. Gaar ze voor medium tot 60 graden kerntemperatuur. Controleer dit met een losse kerntemperatuurmeter.
 11. Leg bij de laatste keer draaien de brie bovenop de burger en laat hem indirect doorgaren tot kern en tot de brie mooi gesmolten is.
 12. Terwijl de burger ligt te garen gaan we vast de burger opbouwen
  1. Leg de veldsla op het broodje
  2. gevolg door enkele plakken krokant spek
  3. Snij halve ringen van de ui en leg deze daar bovenop.
  4. De burger met gesmolten brie stapelen we er op.
  5. De gegrilde appelschijf gaat op de brie.
  6. Hier scheppen we de bramensaus op
  7. Dek het af met het kapje brood.
 13. Mocht de burger wat instabiel zijn dan is het handig en mooi om deze vast te zetten met bijvoorbeeld een prikker of vleesmes.
 14. Voor erbij nog wat dikke frieten,….. en dan genieten. En vergeet er niet een donker biertje of rode wijn bij in te schenken.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook